احساسات نقش بسیار مهمی تو نحوه تفکر و رفتار ما دارن. ابراز احساساتی که هر روز تجربه میکنین، میتونه شما رو به سمت اقدامهایی سوق بده که تأثیر زیادی رو زندگیتون میذاره، چه در تصمیمات بزرگ، چه در موارد کوچیک.
برای مثال، زمانی که عصبانیت به سراغتون میاد، این احساس میتونه شما رو وادار به واکنش یا حتی تصمیمگیری فوری کنه. این حس ممکنه براتون چالشبرانگیز باشه، اما اگر به درستی مدیریت بشه، میتونه به تصمیمات سازندهای هم منجر بشه.
ابراز احساسات و تأثیر اون در زندگی
احساسات کوتاهمدت و بلندمدت دارن. مثلا، شاید خشم ناگهانی نسبت به یک همکار تجربه کنین، که این حس خیلی سریع فروکش میکنه. اما احساسی مثل غم و اندوه ناشی از یک فقدان یا از دست دادن رابطه، میتونه مدت طولانیتری در ذهن و قلبتون بمونه و تأثیرات عمیقتری داشته باشه.
اما سؤال اینجاست: چرا ما دقیقاً احساسات رو تجربه میکنیم؟ چه نقشی در زندگی ما دارن؟
احساسات از کجا میآیند؟
احساسات تحت تأثیر یک شبکه پیچیده تو مغزمون هستن که بهش میگن سیستم لیمبیک. ساختارهایی مثل هیپوتالاموس، هیپوکامپ، آمیگدال و قشر لیمبیک، همگی تو ایجاد و کنترل احساسات نقش کلیدی دارن.
این شبکه عصبی مغز، احساسات رو تولید میکنه و واکنشهای احساسی رو هم تنظیم میکنه.
بیان احساسات چیست؟
برای درک بهتر احساسات، لازمه که سه بخش اصلی اون رو بشناسیم:
- ذهنی: اینکه شما چطور یه احساس رو تجربه میکنین. این بخش بیشتر به شناخت و درک درونی احساسات مرتبطه.
- فیزیولوژیکی: چطور بدنتون به احساسات واکنش نشون میده. برای مثال، در مواقع اضطراب، ممکنه قلبتون تندتر بزنه یا دچار تعریق بشین.
- بیانگر: اینکه شما چطور به احساساتتون واکنش نشون میدین و چطور اون رو به دیگران ابراز میکنین. برای مثال، ابراز خشم یا ناراحتی میتونه تو رفتار و گفتار مشخص بشه.
چرا احساسات اهمیت دارن؟
احساسات نه تنها به ما کمک میکنن که بفهمیم توی ذهن و بدنمون چه اتفاقی داره میافته، بلکه باعث میشن تصمیمات دقیقتر و هوشمندانهتری بگیریم. هر احساسی یک پیام داره و اگر بهش توجه بشه، میتونه به پیشرفت زندگی کمک کنه.
مثلا، استرس شاید در نگاه اول منفی به نظر برسه، ولی میتونه نشونهای باشه که به شما میگه باید یک قدم به عقب بردارین و دوباره فکر کنین.
ابراز احساسات میتونن شما رو برای انجام عملی هل بدهند
احساسات میتونن شما رو به سمت یه عمل یا تصمیم هل بدن.
مثلاً وقتی با یه امتحان سخت مواجه میشید، ممکنه استرس بگیرید که آیا خوب عمل میکنید یا نه و اینکه این امتحان چطور روی نمره نهاییتون تأثیر میذاره. همین حسهای اضطرابزا ممکنه باعث بشه بیشتر درس بخونید تا آمادگیتون رو بالا ببرید.
چون یه حس مشخص رو تجربه میکنید، انگیزه پیدا میکنید که کاری انجام بدید و شانستون رو برای گرفتن یه نمره خوب بیشتر کنید.
از طرفی، شما معمولاً دنبال کارهایی میگردید که احساسات مثبت مثل شادی و رضایت براتون بیاره و از چیزایی که ممکنه باعث غم یا استرس بشه، دوری میکنید. مثلاً شاید برید سراغ تفریحات یا فعالیتهای اجتماعی که حالتون رو خوب کنه و از موقعیتهایی که باعث بیحوصلگی یا اضطراب میشه، فرار کنید.
احساسات احتمال انجام یه کار رو بیشتر میکنه. وقتی عصبانی هستید، ممکنه راحتتر با چیزی که عصبیتون کرده دوباره درگیر بشید. وقتی میترسید، احتمال اینکه از تهدید فرار کنید بیشتره. و وقتی عشق رو حس میکنید، ممکنه دنبال یه شریک عاطفی بگردید.
احساسات به شما کمک می کنه تا از خطر جلوگیری کنین
احساسات میتونن به شما کمک کنن تا از خطر دوری کنید.
چارلز داروین، طبیعتشناس معروف، یکی از اولین کسانی بود که به طور علمی به بررسی احساسات پرداخت. او اعتقاد داشت که احساسات به انسانها و حیوانات کمک میکنن تا زنده بمونن و تولید مثل کنن.
داروین گفته بود که نشون دادن احساسات میتونه توی ایمنی و بقای ما نقش مهمی داشته باشه. مثلاً اگه با یه حیوانی روبرو بشید که خشخش میکنه یا تف میکنه، این نشون میده که اون حیوان عصبانی و آماده دفاعه و شما باید از اون دور بشید تا از خطر احتمالی دور بمونید.
احساسات همچنین میتونن بدن رو برای انجام یک عمل خاص آماده کنن. مثلاً بخش آمیگدال در مغز، مسئول تحریک پاسخهای احساسیست که بدن رو برای مقابله با ترس و خشم آماده میکنه.
گاهی اوقات این ترس میتونه واکنشهای جنگ یا گریز بدن رو به راه بندازه، که باعث ایجاد واکنشهای فیزیولوژیکی میشه. این واکنشها بدن رو برای ماندن و مقابله با خطر یا فرار به سمت جای امن آماده میکنه.
احساسات با تشویق شما به اقدام سریع و انجام کارهایی که شانس بقا و موفقیت شما رو بالا میبره، نقش مهمی در ادامه زندگی شما دارن.
احساسات میتونن به شما در تصمیمگیری کمک کنن.
احساسات شما تاثیر زیادی روی تصمیماتی که میگیرین داره، از اینکه چه چیزی برای صبحانه بخورید تا اینکه به کدوم نامزد در انتخابات رأی بدید.
محققان متوجه شدن که افرادی که دچار آسیبهای خاص مغزی هستن و نمیتونن احساسات رو به درستی تجربه کنن، در تصمیمگیری هم دچار مشکل میشن.
حتی وقتی فکر میکنید تصمیمات شما فقط بر اساس منطق و عقلانیت اتخاذ میشه، احساسات همچنان نقش مهمی دارن. هوش عاطفی یا همون توانایی درک و مدیریت احساسات، تاثیر زیادی بر تصمیمگیری شما میذاره.
تحقیقات نشون داده که تجربه ترس میتونه حس خطر رو بیشتر کنه، احساس انزجار باعث میشه افراد تمایل داشته باشن تا چیزایی که دوست ندارن رو دور بندازن، و شادی یا خشم باعث میشه افراد اقدام کنند.
ابراز احساسات به دیگران کمک میکنه تا بهتر شما رو درک کنن.
وقتی با دیگران در تعامل هستید، مهمه که سرنخهایی بدید تا بهشون کمک کنین که احساسات شما رو بفهمند. این نشونهها میتونه از طریق زبان بدن، مثل حالات مختلف صورت، باشه که نشاندهنده احساسات شماست.
در بعضی مواقع، ممکنه لازم باشه احساساتتون رو به طور مستقیم بیان کنید. وقتی به دوستان یا خانواده میگید که شادی، غم، هیجان یا ترس دارید، اطلاعات مهمی رو بهشون میدید که میتونه کمک زیادی به شما بکنه.
تحقیقات نشون میده که افراد معمولاً احساسات مثبت رو 2.5 برابر بیشتر از احساسات منفی تجربه میکنن.
برای استفاده از احساساتمون توی زندگی روزمره پیشنهاد میکنم پادکست رایگان نقشه گنج خودشناسی رو گوش بدید. توی این پادکست در مورد چارت احساسات انسان و اینکه هر احساس چه نشانههایی را برای ما داره توضیح دادم که خیلی توی زندگی شخصیتون میتونه کمکتون کنه:
پادکست رایگان “نقشه گنج خودشناسی”
ابراز احساسات به شما این امکان رو میده که دیگران رو بهتر درک کنید.
همونطور که احساسات شما اطلاعات مهمی به دیگران میدن، ابراز احساسات اطرافیان هم اطلاعات زیادی به شما میده. توانایی تفسیر و واکنش به احساسات دیگران برای روابط اجتماعی و زندگی روزمره خیلی مهمه.
ابراز احساسات به شما کمک میکنه تا به طور مناسب پاسخ بدید و روابط عمیقتر و معنادارتری با دوستان، خانواده و عزیزانتون بسازید. همچنین به شما کمک میکنه تا در موقعیتهای اجتماعی مختلف، از برخورد با مشتری عصبانی تا مدیریت کارمند مشغول، به طور مؤثر ارتباط برقرار کنید.
درک نمایش عاطفی دیگران به ما اطلاعات روشنی در مورد نحوۀ پاسخگویی در یک موقعیت خاص به ما میده. در مورد 13 جمله قدرتمند و فوقالعاده برای درک دیگران، این نوشته رو میتونین بخونین:
13 جمله افراد با هوش هیجانی بالا
سؤالات متداول
کدوم بخش از مغز احساسات رو پردازش میکنه؟
پردازش احساسات توسط شبکهای از مناطق و ساختارهای مغز انجام میشه که بهشون “شبکه پردازش هیجانی” میگن. این بخشها شامل آمیگدال، هیپوکامپ، قشر جلوی مغز و قشر سینگولیت هستن.
چرا احساسات و ابراز اونها بخش مهمی از تصمیمگیری هستن؟
احساسات میتونن به فرد کمک کنن تا بفهمه کدوم جنبه از یک تصمیم بیشتر با موقعیتش ارتباط داره. همچنین، احساسات ممکنه به تصمیمگیری سریعتر کمک کنن.
نظریۀ ارزیابی ابراز احساسات چیه؟
این نظریه میگه که احساسات از ارزیابیهایی که افراد درباره رویدادهای خاص انجام میدن، به وجود میاد. یعنی افراد باید قبل از اینکه یک واکنش عاطفی نشون بدن، در مورد یه موقعیت فکر کنن.
نویسنده: کنهرا چری | بررسی پزشکی توسط امی مورین، LCSW | ترجمه: یاسین رحمانی
برای عمیقتر شدن موضوع
دوره نشانهها را دنبال کن سطح پیشرفته شهود و استفاده از احساسات متعالی توی مسیر زندگی هست. ما در زندگی با چالشهای زیادی رو بهروبه هستیم. در مسیر پاکسازی نمیدونیم که چجوری میتونیم از این چالشها عبور کنیم.
توی دوره نشانهها رو دنبال کن، موضوع شهود و الهامات درونی رو یاد میگیرین و میتونین با استفاده از این توانایی و قدرتی که به دست آوردیم و مسیر درست را تشخیص بدین تا به اهدافتون برسین.
دوره نشانهها را دنبال کن (شهود پیشرفته)
برای استفاده شهودی از احساسات “ماه سوم سیستم رشد شخصی پاشو” هم هست. توی این دوره، در مورد شهود پایه و نحوه استفاده از احساسات شهودی با هواپونوپونو رو توضیح دادم. با یادگیری شهود میتونیم درست و به جا احساسات رو ابراز کنیم و رفتارهای مناسب ببینیم.
ماه 3 سیستم پاشو (آموزش شهود پایه)
اگه به صورت کلی نمیدونید هواپونوپونو چیه، یا تازه هواپونوپونو رو شروع کردید، دوره ماه 1 سیستم پاشو رو بهتون پیشنهاد میکنم. توی این دوره توی 50 جلسه و حدود 30 ساعت آموزش، هواپونوپونو و جهان بینی های مربوط به اون رو کامل درک میکنید.
ماه 1 سیستم پاشو (هواپونوپونو پایه)
اگه مدت زیادی هست توی مسیر هواپونوپونو هستید و این موضوع رو تمرین کردید، پیشنهاد میکنم کارگاه آنلاین هواپونوپونو پیشرفته رو شرکت کنید.
🙏👌✨️
ممنون بسیار اموزنده بود
احساسات نقش اصلی در اداره زندگی ما بسوی خوشبختی یا بدبختی دارند
تا الان هرچه از احساس بما گفتن فقط جنبه های منفی بود مثل : احساسی رفتار نکن، براساس احساست تصمیم نگیر ، ببین عقلت چی میگه نه احساس.
اینجوری ما کلا نسبت به احساساتمون جبهه گرفتیم و سرکوبش کردیم .
با این اطلاعات مفید و با آشنایی با هواوپونوپونو به نقش مهم و اساسی احساس پی بردیم
تشکر استاد
زیبا☺️☺️☺️
بسیار بسیار عالی
خیلی عالی هستین استاد دوره های شما کلید درهای بسته زندگیمون هستن
سپاسگزارم از شما
بسيار عالی. سپاسگزارم
خداوند ما رو بينظير آفريده، غم و شادي، ترس و بي باكي، خشم و آرامش و….. همه متضادها در كنار هم از ما يك انسان كامل ميسازد همه احساسات ابزارهايي هستند كه ميتونيم با اونها به بهترين يا بدترين خودمون تبديل بشيم مهم اينه كه چقدر حسمون رو بپذيريم و چطوري از اونها استفاده كنيم
دقيقا احساسات مهمترين عامل در تصميم گيريهاي ما هستن و ما هر لحظه بر اساس احساسمون تصميميم ميگيريم كه چكاري رو انجام بديم و من حس ميكنم كه بايد روي احساسمون كنترل داشته باشيم، هيچ حسي رو سركوب نكنيم و همه حسهامون رو دوست داشته باشيم و در عين حال هم بايد بعضي احساسات رو مهار كنيم تا با پيشروي زياد اون حس باعث آزار رسوندن به خود يا ديگري نشيم.
جالب و مفيد بود. سپاسگزارم
سلام استاد رحمانی عزیز
برای یادگیری شهود اول باید ماه 3 سیستم پاشو رو تهیه کنیم و یا دوره نشانه ها رو دنبال کن ؟
خیلی برام جالبه
نه تنها من فکر میکنم ۹۵ درصد مردم دنیا همیشه آدمهای منطقی رو بیشتر قبول دارند و تایید میکنند تا ادمهای احساسی
و اینجور بین همه جا افتاده که آدم منطقی عاقله و همه تصمیماتش درسته….. اما هم در قانون جدب و هم در سیستم کامل و بی نقص هواوپونوپونو کاملا برعکسه
یعنی این احساس هست که نشانگر هدایتگر و سکان دارِ بی عیب و نقصِ انسانهاست البته اگر بهش توجه بشه
احساس همون قطب نمای مسیر زندگی ما که اگه هر لحظه حواسمون بهش باشه از بهترین مسیر ما رو به ارامش میرسونه
عالی مرسی
بسیار عالی توضیح دادین
سپاس 🙏
احساسات مهمترین گفتگوی من با من است
زبان ضمیر ناخودآگاه احساسات درون ممنون عالی بود استاد
عالی بود سپاسگزارم
موضوع احساسات به شدت جذاب و مهمه
ممنون استاد☺️
ممنون استاد خیلی مفیدبود🙏🙏🙏
آیا همیشه باید به احساسات توجه کرد و هر چیزی که احساس میگه رو انجام بدیم؟
سلام استاد عزیز خیلی کامل و روان توضیح دادید ممنونم🤩🙏💐