احساسات میتونن نقش مهمی در نحوۀ تفکر و رفتار شما داشته باشن. ابراز احساساتی که هر روز تجربه میکنین میتونن شما رو وادار کنن که دست به عمل بزنین و بر تصمیماتی که در مورد زندگیتون میگیرین، چه بزرگ و چه کوچیک، تأثیر بذاره.
عواطف میتونن کوتاه مدت باشن، مانند خشم ناگهانی شما علیه یک همکار و یا میتونن طولانی مدت باشن، مانند غم و اندوه به دلیل از دست دادن یک رابطه. اما چرا ما دقیقاً احساسات رو تجربه میکنیم؟ چه نقشی در زندگی ما دارن؟
احساسات از کجا میآیند؟
منشأ احساسات انسان: احساسات تحت تأثیر شبکه ای از ساختارهای به هم پیوسته در مغز هستند که سیستم لیمبیک رو تشکیل میدن. ساختارهای کلیدی از جمله هیپوتالاموس، هیپوکامپ، آمیگدال و قشر لیمبیک نقش اساسی در احساسات و پاسخهای رفتاری دارن.
سه بخش مهم یک احساس
برای درک واقعی احساسات، درک سه بخش یک احساس مهم است. هر عنصر میتونه نقشی در عملکرد و هدف پاسخ های احساسی شما داشته باشه.
- ذهنی: چگونه احساس رو تجربه میکنین.
- فیزیولوژیکی: چگونه بدن شما به احساسات واکنش نشون میده.
- بیانگر: چگونه در پاسخ به احساسات رفتار میکنین.
احساسات میتونن شما رو برای انجام عملی هل بدهند.
هنگامی که با یک امتحان اعصاب خردکن روبرو میشین، ممکنه در مورد اینکه آیا عملکرد خوبی خواهید داشت و اینکه آزمون چگونه نمره نهایی شما رو تحت تأثیر قرار میده، اضطراب زیادی رو احساس کنین. به دلیل این واکنشهای عاطفی، ممکنه به سمت اینکه مطالعه بیشتری داشته باشین، هدایت میشید.
از آنجایی که احساس خاصی رو تجربه کردین، انگیزۀ لازم برای اقدام و انجام کاری مثبت برای بهبود شانس خود برای گرفتن نمره خوب رو داشتید.
شما همچنین تمایل به انجام اقدامات خاصی برای تجربۀ احساسات مثبت و به حداقل رساندن احتمال درک احساسات منفی رو دارین. برای مثال، ممکنه که به دنبال فعالیتهای اجتماعی یا سرگرمیهایی باشین که احساس شادی، رضایت و هیجان رو برای شما فراهم میکنن. از طرف دیگه، احتمالاً از موقعیتهایی که ممکنه منجر به کسالت، غم و اندوه یا اضطراب بشه، اجتناب کنین.
احساسات احتمال اینکه شما دست به اقدامی بزنین رو افزایش میده. وقتی عصبانی هستین، احتمالاً با اتفاقی که شما رو مجدد تحریک کنه، مواجه میشین. هنگامی که ترس رو تجربه میکنین، احتمال فرار از تهدید بیشتر است. وقتی احساس عشق میکنین، ممکنه به دنبال یک شریک عاطفی باشین.
احساسات به شما کمک می کنه تا از خطر جلوگیری کنین
چارلز داروین طبیعت شناس یکی از اولین محققانی بود که به طور علمی احساسات رو مطالعه کرد. او معتقد بود که احساسات پدیدههایی هستن که به انسانها و حیوانات اجازه زنده موندن و تولید مثل رو میدن.
او پیشنهاد کرد که نمایشهای احساسی نیز میتونن نقش مهمی در ایمنی و بقا داشته باشن. اگه با حیوانی برخورد کردین که خش خش میکنه یا تف میکنه، به وضوح نشون میده که موجودی عصبانی و تدافعی ست، و منجر به عقب نشینی و اجتناب از خطر احتمالی میشه.
احساسات همچنین میتونن بدن رو از لحاظ فیزیولوژیکی برای اقدامی خاص آماده کنن. به طور خاص بخش آمیگدال ذهن، مسئول تحریک پاسخهای احساسی ست که بدن شما رو برای مقابله با چیزهایی مانند ترس و خشم آماده می کنه.
گاهی اوقات این ترس میتونن واکنش جنگ یا گریز بدن رو تحریک کنه، که منجر به تعدادی واکنشهای فیزیولوژیکی میشه. بدن رو برای ماندن و مواجهه با خطر یا فرار به سمت امن آماده میکنه.
احساسات با تشویق شما به اقدام سریع و انجام اقداماتی که شانس بقا و موفقیت شما رو به حداکثر میرسونه، نقش تکمیلی رو برای ادامه زندگی ایفا میکنن.
13 جمله افراد با هوش هیجانی بالا
احساسات میتونن به شما در تصمیم گیری کمک کنن
احساسات شما تأثیر زیادی بر تصمیماتی که میگیرین داره، از آنچه برای صبحانه میخوردین تا نامزدهایی که در انتخابات سیاسی به آنها رأی میدین.
محققان همچنین متوجه شدن که افراد مبتلا به انواع خاصی از آسیبهای مغزی که بر توانایی آنها در تجربه احساسات تأثیر میگذاره، توانایی تصمیمگیری درست در این افراد هم کاهش پیدا میکنه.
حتی در شرایطی که فکر میکنین تصمیمات شما صرفاً بر اساس منطق و عقلانیت هدایت میشن، احساسات نقش کلیدی دارن. هوش عاطفی یا توانایی شما در درک و مدیریت احساسات، نقش مهمی در تصمیم گیری ایفا میکنه.
تحقیقات نشون داده که تجربه ترس درک خطر رو افزایش میده، احساس انزجار باعث میشه افراد تمایل بیشتری به دور انداختن وسایل خود داشته باش، و احساس شادی یا خشم باعث میشه افراد وارد عمل بشن.
احساسات به دیگران کمک میکنه تا شما رو بهتر درک کنن
هنگامی که با افراد دیگر در تعامل هستین، مهمه که سرنخهایی ارائه بدین تا بهشون کمک کنین که احساسشون رو درک کنن. این نشونهها ممکنه شامل بیان عاطفی از طریق زبان بدن باشن، مانند حالات مختلف چهره در رابطه با احساسات خاصی که تجربه میکنین.
در موارد دیگه، ممکنه مستلزم بیان مستقیم احساستون باشه. وقتی به دوستان یا اعضای خانواده میگید که احساس شادی، غم، هیجان یا ترس میکنین، اطلاعات مهمی رو بهشون میدین که در صورت نیاز میتونن کمک بزرگی برای شما باشن.
تحقیقات نشون میده که افراد احساسات مثبت رو 2.5 برابر بیشتر از احساسات منفی تجربه میکنن.
احساسات به شما امکان میده دیگران رو درک کنین
همانطور که احساسات شما اطلاعات ارزشمندی رو در اختیار دیگران قرار میده،
عبارات احساسی اطرافیان شما نیز اطلاعات اجتماعی زیادی به شما میده. ارتباطات اجتماعی بخش مهمی از زندگی و روابط روزمره شما است و توانایی تفسیر و واکنش به احساسات دیگران ضروری ست.
به شما این امکان رو میده که به طور مناسب پاسخ بدین و روابط عمیقتر و معنادارتری با دوستان، خانواده و عزیزانتون ایجاد کنین. همچنین به شما این امکان رو میده که در موقعیتهای اجتماعی مختلف، از برخورد با یک مشتری عصبانی تا مدیریت یک کارمند مشغول، به طور مؤثر ارتباط برقرار کنین.
درک نمایش عاطفی دیگران به ما اطلاعات روشنی در مورد نحوۀ پاسخگویی در یک موقعیت خاص به ما میده. در مورد 13 جمله قدرتمند و فوقالعاده برای درک دیگران، این نوشته رو میتونین بخونین:
13 جمله افراد با هوش هیجانی بالا
سؤالات متداول
کدام بخش از مغز احساسات رو پردازش می کنه؟
شبکه پردازش هیجانی گروهی از مناطق و ساختارهای مغزه که مسئول پردازش احساسات هستن. بخشهایی از مغز که در این فرآیند دخیل هستند عبارتند از آمیگدال، هیپوکامپ، قشر جلوی مغز و قشر سینگولیت.
چرا احساسات بخش مهمی از تصمیم گیری هستند؟
احساسات میتونن به تصمیم گیرنده کمک کنن تا مشخص کنه کدام جنبه از یک تصمیم با موقعیت خاص اونا مرتبطه. اونا همچنین ممکنه به مردم در تصمیم گیری سریعتر کمک کنن
نظریۀ ارزیابی احساسات چیست؟
این نظریه نشون میده که احساسات از ارزیابیهای شناختی که افراد درباره رویدادهای خاص انجام میدن، نشأت میگیره. به عبارت دیگهر، به این معناست که افراد باید قبل از داشتن یک واکنش عاطفی در مورد یک موقعیت فکر کنن.
نویسنده: کنهرا چری | بررسی پزشکی توسط امی مورین، LCSW | ترجمه: یاسین رحمانی
برای عمیقتر شدن موضوع
برای استفاده از احساساتمون توی زندگی روزمره پیشنهاد میکنم پادکست رایگان نقشه گنج خودشناسی رو گوش بدید. توی این پادکست در مورد چارت احساسات انسان و اینکه هر احساس چه نشانههایی را برای ما داره توضیح دادم که خیلی توی زندگی شخصیتون میتونه کمکتون کنه:
پادکست رایگان “نقشه گنج خودشناسی”
برای استفاده شهودی از احساسات هم 2 دوره در مورد شهود دارم که دوره های فوقالعاده قدرتمندی هستند. دوره اول “ماه سوم سیستم رشد شخصی پاشو” هست. توی این دوره، در مورد شهود پایه و نحوه استفاده از احساسات شهودی توضیح دادم.
ماه 3 سیستم پاشو (آموزش شهود پایه)
و دوره نشانهها را دنبال کن که سطح پیشرفته شهود و استفاده از احساسات متعالی توی مسیر زندگی هست. ما در زندگی با چالشهای زیادی رو بهروبه هستیم. در مسیر پاکسازی نمیدونیم که چجوری میتونیم از این چالشها عبور کنیم. در دوره نشانهها رو دنبال کن، موضوع شهود و الهامات درونی رو یاد میگیرین و میتونین با استفاده از این توانایی و قدرتی که به دست آوردیم و مسیر درست را تشخیص بدین تا به اهدافتون برسین.
خیلی عالی هستین استاد دوره های شما کلید درهای بسته زندگیمون هستن
سپاسگزارم از شما
بسيار عالی. سپاسگزارم
خداوند ما رو بينظير آفريده، غم و شادي، ترس و بي باكي، خشم و آرامش و….. همه متضادها در كنار هم از ما يك انسان كامل ميسازد همه احساسات ابزارهايي هستند كه ميتونيم با اونها به بهترين يا بدترين خودمون تبديل بشيم مهم اينه كه چقدر حسمون رو بپذيريم و چطوري از اونها استفاده كنيم
دقيقا احساسات مهمترين عامل در تصميم گيريهاي ما هستن و ما هر لحظه بر اساس احساسمون تصميميم ميگيريم كه چكاري رو انجام بديم و من حس ميكنم كه بايد روي احساسمون كنترل داشته باشيم، هيچ حسي رو سركوب نكنيم و همه حسهامون رو دوست داشته باشيم و در عين حال هم بايد بعضي احساسات رو مهار كنيم تا با پيشروي زياد اون حس باعث آزار رسوندن به خود يا ديگري نشيم.
جالب و مفيد بود. سپاسگزارم