خیلی از اوقات، وقتی کسی برای مدتی طولانی توی دورههای خودشناسی یا مهارتهای زندگی شرکت میکنه و نتیجهای نمیگیره، یه حس ناامیدی سراغش میاد. این سوال رو از خودش میپرسه: «چرا با اینکه چندساله توی این دورهها هستم و کلی هم تمرین کردم، هیچ تغییری توی زندگیم ایجاد نشده؟»
همین سوال رو یکی از شرکت کنندههای دورهها پرسیده بود و جوابش یه راهکار ساده اما تاثیرگذار بود که میتونه سریعترین راه تغییر باورها باشه. راهکاری که بهشون داده شد، این بود:
سریعترین راه تغییر باورها
وقتی دنبال سریعترین راه تغییر باورها میگردیم، یکی از بهترین تکنیکها همینه که خیلی راحت میشه انجامش داد. اول از همه، روی یه کاغذ ساده این سوال رو بنویسید: «چرا با اینکه من چند ساله دورههای آقای رحمانی رو گوش میدم و تمرین میکنم، هیچ نتیجهای نگرفتم؟»
این سوال رو که نوشتید، حالا باید صادقانه شروع کنید به نوشتن جوابها. بدون سانسور، هر چیزی که به ذهنتون میاد رو روی کاغذ بیارید. اینجوری، اونچه که در عمق ذهن شما میگذره، به سطح میاد و قابل مشاهده میشه. این کاغذ رو همیشه دم دستتون نگه دارید و حداقل ۳ روز هر روز به این سوال فکر کنید. هر فکری که توی این مدت به ذهنتون میاد، بدون هیچ فیلتری اضافه کنید.
این تکنیک بهش میگن تکنیک «چرا»، که برای استخراج باورهای محدودکننده استفاده میشه. باورهایی که جلوی رشد و موفقیت شما رو میگیرن. من توی پست وبلاگم هم درباره این تکنیک توضیح دادم و چطور میتونید با این روش ساده، باورهایی که سالهاست توی ناخودآگاهتون جا خوش کردن و نمیذارن پیشرفت کنید رو شناسایی و خنثی کنید.
تکنیک چرا برای کشف باورهای بازدارنده
اینجا یه نکته خیلی مهمه؛ پاسخهایی که به این سوال میدید، گنجینهای از باورهای محدودکننده شماست. این باورها همون چیزهایی هستن که شما رو از رسیدن به اهدافتون بازداشتن و اجازه نمیدن رشد کنید.
دسته بندی و اولویت بندی باورهای محدود کننده
حالا باید این جملهها و باورها رو دستهبندی کنید و هر کدوم رو جداگانه بررسی کنید.
بعدش نوبت به خنثی کردن این باورهای محدودکننده میرسه. برای هر جمله و باوری که نوشتید، یه صفحه جداگانه اختصاص بدید. جمله رو بالای صفحه بنویسید و کل صفحه رو خالی بزارید.
وقتی که تموم باورهای محدودکنندهتون رو نوشتید، وقتشه که یه قدم دیگه بردارید. حالا باید این جملهها و باورها رو دستهبندی کنید. یعنی چی؟ یعنی هر کدوم از این باورها رو توی یه گروه خاص قرار بدید و ببینید کدومشون بیشتر توی زندگیتون تاثیر گذاشته.
مرحله مهم خنثی کردن
وقتی که این دستهبندی رو انجام دادید، باید هر کدوم از این باورها رو جداگانه بررسی کنید. یعنی تکتک اونها رو مورد توجه قرار بدید و ببینید چطوری میشه باهاشون برخورد کرد. اینجاست که نوبت به خنثی کردنشون میرسه. برای هر جمله و باوری که نوشتید، یه صفحه جداگانه اختصاص بدید. جمله رو بالای صفحه بنویسید و کل صفحه رو خالی بذارید.
حالا با دقت به هر کدوم از این باورها فکر کنید و دنبال مثالهایی بگردید که این باور رو نقض کنن. هر مثالی که پیدا میکنید رو زیر اون جمله بنویسید. اینطوری کمکم میتونید قدرت اون باور رو کم کنید و حتی از بین ببرید. این روش کمک میکنه تا تکتک این باورهای محدودکننده رو خنثی کنید و جایگزینهای مثبت براشون پیدا کنید.
از کجا بفهمیم یه باور محدود کننده خنثی شده؟
وقتی شروع میکنید به کار روی باورهای محدودکننده، شاید این سوال براتون پیش بیاد که از کجا بفهمیم این باورها بالاخره خنثی شدن؟ خب، جوابش خیلی ساده است؛ این کار باید برای مدت طولانی ادامه پیدا کنه. هر چی بیشتر روی این باورها کار کنید، کمکم متوجه میشید که دیگه مثل قبل روی شما تاثیر ندارن.
نشونه اصلی اینه که وقتی دوباره به اون باورها فکر میکنید یا نگاهشون میکنید، دیگه احساس خاصی بهشون ندارید. یعنی اگه قبلاً باورتون این بوده که «من نمیتونم موفق بشم» و حالا وقتی به این جمله نگاه میکنید، دیگه نه استرس میگیرید، نه ناراحت میشید، و نه حتی باورش دارید، این یعنی اون باور خنثی شده.
به این ترتیب، شما یکی از سریعترین راههای تغییر باورها رو یاد گرفتید و با استفاده از این تکنیک ساده، میتونید مسیر زندگیتون رو به سمت رشد و موفقیت تغییر بدید. هر چی بیشتر روی این باورها کار کنید، به همون اندازه مسیرتون برای رسیدن به اهدافتون هموارتر میشه.
برای عمیقتر شدن توی این موضوع
این یه بخش کوچیک از مفاهیمی هست که توی دوره باور پلاس درموردش صحبت کردم و آموزش دادم که چطور با هرم باورسازی، باورهای جدید رو برای خودتون بسازید. اگه دوست دارید در مورد این دوره بیشتر بدونید، توضیحات این دوره رو بخونید:
چه راهكار فوق العاده اي. بي نهايت سپاسگزارم🙏🏻🌺
بسیار مطلب عالی ی بود