در این مقاله در مورد هوش هیجانی بالا صحبت میکنیم. موضوع مهمی که شاید در زندگی خیلی ساده از کنارش رد شدیم. در اینجا به این موضوع بسیار مهم میپردازیم و سعی میکنیم تمام نکات مهم رو توضیح بدیم.
با ما همراه باشید.
هوش هیجانی بالا چه مشخصاتی داره؟
آیا استعدادی در برقراری ارتباط با مردم دارین؟
هوش عاطفی توانایی شناسایی و درک احساسات ست – هم احساسات خود و هم احساسات دیگران.
تحقیقات نشان میده که این یک مهارت کمیاب و ارزشمند است. هوش عاطفی میتواند به شما در ایجاد و تقویت روابط، خنثی کردن تعارض و بهبود رضایت شغلی کلی کمک کنه.
متخصصان روانشناسی میگویند: که اگه هر روز از این 13 عبارت استفاده کنین بدون اینکه حتی به آن فکر کنین، به این معنی ست که از افراد با هوش هیجانی بالا هستین:
1. “میتونید در مورد اون بیشتر بهم بگین؟”
افرادی که خودآگاهی ندارن فقط به افکار و عقاید خود اهمیت میدن. اما افراد با هوش عاطفی بالا، به احساس دیگران و به هر چیزی که قصد دارن بگنۀ علاقه مند هستن.
به گونهای ارتباط برقرار کنین که افراد رو تشویق کنه تا در مورد احساسات و تجربیات خود صحبت کنن و از پاسخهای آنها به عنوان یک فرصت یادگیری استفاده کنن.
2. “درکتون میکنم”
با گفتن به کسی که او رو درک میکنین، یک محیط همکاری عالی برای تیم سازی ایجاد میکنین.
عبارات مشابه دیگر مانند “منظورتون رو میفهمم” و “من متوجه هستم که در حال رانندگی هستین” نشان میده که شما واقعاً گوش میدین و اینکار راههای ارتباطی شما با شخص مقابل رو باز میکنه.
3. “من میفهمم چه میگین، اما…”
این عبارت جنبه مهم دیگری از هوش هیجانی رو برجسته میکنه: توانایی عمل دیپلماتیک هنگام برخورد با افراد و موقعیتهای دشوار.
اگر با کسی مخالف هستین، آن رو با درایت و بدون تقابل بیان کنین. هدف این ست که دستیابی به یک راه حل مورد توافق رو آسانتر کنیم.
4. “در مورد اون چه احساسی دارین؟”
برای اینکه مردم احساس کنن مورد تأیید و احترام هستن، باید به آنها توجه کنین و برای درک و همدلی با آنها وقت بذارین. در حین گوش دادن، تلاش کنین تا خود رو به شیوهای که آنها رو درک کنین، جای آنها بذارین.
5. «مطمئن نیستم چه مشکلی داره. میشه مشکل رو توضیح بدین؟»
با این عبارت میدانید که یک نفر مشکل داره و به جای واکنش منفی از او دعوت میکنین تا افکار خود رو با شما به اشتراک بگذارد.
جایگزینهای مشابه: «آیا میتونید اون رو برای من توضیح بدین؟» یا «چیزی که من متوجه شدم اینه که…………. درسته؟”
6. “منظورتون چیه؟”
وقتی از کسی توضیح میخواید، از او میخواید چیزی رو به شیوهای دیگر بگه یا اطلاعات بیشتری ارائه بده تا بهتر متوجه بشید. این با درخواست از شخص برای تکرار چیزی متفاوت است.
7. “کارتون عالیه!”
نشان دادن قدردانی بسیار تأثیرگذار است. با این جمله تلاشها و دستاوردهای دیگران رو تصدیق میکنین.
وقتی از کسی تعریف و تمجید میکنین، بلافاصله حال و هوای مثبتی ایجاد می کنین. گفتن “من از شما قدردانی میکنم” باعث می شود دیگران قدر شما رو بیشتر بدانند.
8. «هر دوی شما حرفهای خوبی میزنین. بیایید ببینیم چجوری میتونیم روی این موضوع کار کنیم.»
این عبارت میتواند به شما کمک کنه تا از طریق تصدیق دیدگاههای متفاوت، بهصورت دیپلماتیک روی نقاط مشکلساز کار کنین.
هنگامی که همه رو تشویق کردید تا نگرانیهای خود رو به اشتراک بذارن، میتونین به راحتی یک مشکل احتمالی رو حل کنین. مطالعات نشان میده که توانایی حل تعارض، اصلیترین نشانه هوش هیجانی بالا است.
9. “من از نظرتون درباره این موضوع خوشحال میشم.”
این عبارت و موارد مشابه مانند “میتونم ازتون کمک بگیرم؟” یا “آیا اشکالی نداره دعوتتون کنم؟”، جملاتی طلایی هستن.
شما به شخص دیگری اجازه میدین که به خود افتخار کنه، و این باعث میشه در مورد شما بسیار مثبت فکر کنه.
10. “این وضعیت منو نگران [یا گیج یا ناراحت] میکنه.”
هنگامی که مشکلی وجود داره، افرادی با هوش عاطفی یا هیجانی بالا بر روی فردی که آن رو ایجاد کرده، تمرکز نمی کنن، بلکه بر وضعیت کلی تمرکز میکنن.
به این ترتیب، شما کسی رو سرزنش نمیکنین یا او رو در جایگاه دفاع از خود قرار نمیدین. در عوض، احساس خود رو در مورد آنچه اتفاق میافته توضیح میدین، که به شما کمک میکنه از به نظر رسیدن منفعل-تهاجمی یا متخاصم اجتناب کنین.
11. “من این احساس رو در مورد…”
وقتی از نظر عاطفی یا هیجانی باهوش هستین، با احساسات خود در همان لحظه ارتباط برقرار میکنین.
این نوع خودآگاهی به شما این امکان رو میده که احساسات و برداشتهای خود رو بهتر با افراد دیگر به اشتراک بذارین، که هم باعث میشه آنها احساس نزدیکی به شما داشته باشند و هم آنها رو تشویق میکنه که همین کار رو انجام دهند.
12. “متأسفم.”
داشتن فروتنی به اندازه سالم امری ضروری است. در میان افراد با هوش هیجانی بالا، از گفتن “متأسفم” نترسید. وقتی اشتباهی مرتکب میشید، آن رو بپذیرین و از کسی که سزاوار آن است، عذرخواهی کنین.
13. “متشکرم!”
این «کلمات جادویی» رو که در کودکی به شما آموختهاند فراموش نکنین. “لطفاً”، “متشکرم” و “خوش اومدین” همیشه ارزشمند و فوقالعاده هستن.
طبق مطالعات، متأسفانه ادب رایج این روزها چندان رایج نیست. مؤدب بودن نه تنها نشانۀ هوش هیجانی بالاست، بلکه راهی برای نشون دادن احترام به دیگران ست که باعث میشن تا بیشتر به شما احترام بذارن.
نویسندگان: کتی و راس پتراس | مترجم: یاسین رحمانی
برای عمیقتر شدن موضوع
برای درک بهتر موضوع، پیشنهاد میکنم پادکستهای زیر رو بشنوید:
وقتی ما نمیتونیم خودمون یا دیگران رو درک کنیم و همدلی کنیم، یعنی در افکار و احساسات خودمون مربوط به گذشته یا ترس از آینده گیر کردیم. در پادکست رایگان زیر راهکاری رو گفتم که باهاش میتونین از افکار منفی رها شین.
پادکست رهایی از افکار منفی و رسیدن به آرامش
موقعهایی که نمیتونیم خودمون یا دیگران رو درک کنیم و جز افرادی میشیم که هوش هیجانی پایینی دارن، به دستگیرههایی نیاز داریم تا خودمون رو بالا بکشیم. در این اپیزود از ویرادیو در مورد دستگیرههای آگاهی توضیح دادم.
پادکست ویرادیو، اپیزود 2: دستگیرههای آگاهی
در این پست وبلاگ هم 5 دلیل رو نوشتم که چرا احساسات ما مهم هستن که میتونین مطالعه کنین.
متشکرم خیلی خوب بود
خدایا شکرت بابت این آگاهی💐🙏💐
[…] 13 جمله افراد با هوش هیجانی بالا […]
خیلی مقاله هاتون متنوع و مفیدن ممنونم
کارتون درسته آقای رحمانی عزیز
بسيار عالی
مرسی عالیه
عالی
اما متاسفانه اغلب ما ايقد درگير افكار منفي و گشت و گذار در گذشته و آينده هستيم كه هميشه دنبال مقصريم و سريع فكرهاي منفي ذهنمون رو درگير ميكنه و ديگه جايي براي افكار و رفتار درست باقي نميمونه. ممنون از شما كه براي آگاهي ما وقت ميگذاريد
سلام. جالب بود من از زمانيكه روي خودم كار ميكنم بطور ناخوداگاه سعي ميكنم خيلي از اين موارد رو رعايت كنم.
سلام استاد چند روز پیش چالشی برام پیش اومد الانکه مطالبو میخوندم تقریبا 9 مورد رو استفاده کرده بودم😅 خیلی برام جالب بود. ممنون از این ترجمه ی عالی🙏
سلام استاد
۸ مورد رو انجام میدم و گاهی ۶ مورد.
ممنونم استاد عالی بود