احساس پوچی میتونه خیلی سخت و آزاردهنده باشه، اما خوشبختانه راهکارهای زیادی برای بهبود این حس وجود داره. اینجا چند پیشنهاد هست که میتونه کمک کنه:
اولین نکته مهم اینه که اگه احساس پوچیتون خیلی شدید هست، حتما با یه روانشناس یا روانکاو دربارهاش صحبت کنید.
بهبود دیدگاه و نگرشتون درباره زندگی و دنیا
کسی که دچار احساس پوچی هست برای اینکه حالش بهتر بشه و احساس پوچی کمتر اذیتش کنه، باید سعی کنه بخشهای مختلف زندگیاش رو بازتعریف کنه. یعنی چی؟ یعنی باید از نو به همه چیز نگاه کنه. به جای اینکه هر مشکلی رو یه بحران ببینه، اون رو به عنوان یه فرصت برای تغییرات مثبت تو زندگیاش ببینه. مثلاً وقتی توی کارش مشکل پیش میاد، به جای اینکه ناراحت بشه و فکر کنه دنیا به آخر رسیده، بهش به عنوان یه فرصت برای یادگیری و پیشرفت نگاه کنه.
این دیدگاه جدید میتونه کمکش کنه تا به جای غصه خوردن و ناامیدی، دنبال راهحلهای خلاقانه و جدید باشه. وقتی نگرش آدم نسبت به مشکلات تغییر کنه، خیلی راحتتر میتونه از پس سختیها بربیاد. باید یاد بگیره که هر موقعیتی، حتی اگه در نگاه اول بد به نظر بیاد، میتونه یه درس یا فرصت خوب توش داشته باشه.
مثلاً وقتی توی روابطش به مشکل میخوره، به جای اینکه فقط از دست طرف مقابل شاکی باشه،
میتونه به این فکر کنه که چی یاد گرفته و چطور میتونه ارتباطاتش رو بهتر کنه.
اینطوری نه تنها از احساس پوچی فاصله میگیره، بلکه زندگیاش هم پربارتر و شادتر میشه.
در کل، تغییر دیدگاه نیاز به تمرین و صبر داره. باید خودش رو عادت بده که به جای دیدن نیمه خالی لیوان، نیمه پرش رو ببینه و از هر اتفاقی یه درس بگیره. اینجوری نه تنها احساس پوچی کمتر میشه، بلکه زندگی براش معنا و هدف بیشتری پیدا میکنه.
تغییر دیدگاه نسبت به زندگی میتونه به شما کمک کنه تا راههایی برای بهبود حال خود پیدا کنید. برای این مسئله، دوره هنر باشکوه زیستن رو پیشنهاد میکنم.
نوشتن شکرگزاری برای چیزهای مهم زندگیتون
نوشتن چیزهایی که برای اونا سپاسگزار هست میتونه خیلی کمکش کنه تا از چیزهای مثبت زندگیاش بیشتر آگاه بشه و حس معنی و هدف بیشتری پیدا کنه. این کار خیلی سادهاس ولی تاثیرش بزرگه.
یه لیست بنویسه از تمام چیزهایی که توی زندگیاش داره و نمیتونه با پول بخره! مثل دیدن، شنیدن، دست، پا، سلامتی، همسر، پدر، مادر و… این لیست هر چی کاملتر باشه، بهتره. مثلاً اگه یه روز صبح از خواب بیدار شده و احساس خوبی داشته، اون رو هم به لیست اضافه کنه. یا اگه توی مسیر رفتن به سر کار یه منظره قشنگ دیده، اون رو هم بنویسه.
هر روز وقت بذاره و به این لیست اضافه کنه. همچنین:
هر روز از روی این لیست بخونه و خدا رو شکر کنه.
این کار باعث میشه که بیشتر به چیزهای خوب و مثبت زندگیاش توجه کنه و کمتر احساس پوچی کنه. وقتی آدم برای چیزهایی که داره سپاسگزار باشه، بیشتر به ارزش و اهمیت اونها پی میبره و زندگی براش معنیدارتر میشه. اگه دوست دارید توی این موضوع عمیقتر شید، این پست رو هم میتونید مطالعه کنید:
تمرین شکرگزاری بهش کمک میکنه که دیدگاه مثبتتری نسبت به زندگی پیدا کنه و از لحظات خوبش بیشتر لذت ببره. حتی وقتی مشکلاتی پیش میاد، با این دیدگاه میتونه راحتتر از پس اونها بربیاد و به جای ناامیدی، دنبال راهحلهای بهتر بگرده.
اینکه هر روز به این لیست نگاه کنه و خدا رو شکر کنه، یه نوع تمرین ذهنی هم هست که به مرور زمان باعث میشه ذهنش به صورت خودکار به سمت چیزهای خوب و مثبت بره و احساس پوچی کمتر اذیتش کنه. پس این تمرین ساده رو جدی بگیره و هر روز انجامش بده.
تمرین حضور در لحظه حال
تمرکز بر لحظهی حال میتونه خیلی کمکش کنه که افکار پراکنده و نگرانکنندهاش رو آروم کنه. وقتی آدم تو لحظه حال باشه، دیگه فکر و خیالهای گذشته و آینده کمتر اذیتش میکنن. اما حضور در لحظه حال هم نیاز به تمرین داره.
اگه مدیتیشن براش سخت هست و نمیتونه باهاش ارتباط بگیره، میتونه از روشهای دیگهای استفاده کنه. مثلاً یکی از بهترین راهها اینه که بره سراغ کارهایی که دوست داره و ازشون لذت میبره. وقتی آدم مشغول یه فعالیتی باشه که واقعاً بهش علاقه داره، ناخودآگاه تو لحظه حال حضور پیدا میکنه.
مثلاً اگه به طبیعتگردی علاقه داره، بره تو طبیعت و از زیباییهای اطرافش لذت ببره. یا اگه به هنر علاقهمنده، نقاشی بکشه، موسیقی گوش بده یا ساز بزنه. هر کاری که باعث میشه حس خوبی پیدا کنه و تو همون لحظه غرق بشه، میتونه کمکش کنه که حضور در لحظه حال رو تجربه کنه.
حتی کارهای سادهای مثل آشپزی، باغبانی یا کتاب خوندن هم میتونن بهش کمک کنن که تمرکز بیشتری روی لحظه حال داشته باشه. مهم اینه که کاری رو انجام بده که واقعاً بهش علاقه داره و براش لذتبخشه.
یکی دیگه از روشها اینه که روی نفسکشیدن تمرکز کنه. چند دقیقه چشمهاش رو ببنده و فقط به نفسهایی که میکشه توجه کنه. این کار باعث میشه که افکارش آروم بشن و به لحظه حال برگرده. تمرینهای سادهای مثل این میتونن خیلی موثر باشن.
در کل، تمرین حضور در لحظه حال بهش کمک میکنه که ذهنش رو از افکار منفی و پراکنده خالی کنه و آرامش بیشتری پیدا کنه. با این تمرینها، کمکم یاد میگیره که بیشتر تو لحظه حال باشه و از زندگیاش لذت ببره.
برای حضور در لحظه حال هم میتونید از فایلهای زیر استفاده کنید: