ترس در واقع پاسخی طبیعی به عدم اطمینان و ناشناختههاست. این واکنش از سیستمهای بقای ما سرچشمه میگیره و به ما کمک میکنه تا با تهدیدهای احتمالی روبرو بشیم.
اما مشکل زمانی پیش میاد که این واکنش بیش از حد و غیرضروری بشه و به جای کمک، ما رو فلج کنه.
ترس چیست؟
ترس یک احساس قوی و غالباً ناخوشاینده که معمولاً از عدم اطمینان یا نگرانی در مورد آینده ناشی میشه. وقتی نمیدونیم چه اتفاقی میافته، مغز ما واکنش نشون میده و حالت آمادهباش میگیره.
این واکنش میتونه مفید باشه، چون باعث میشه بیشتر دقت کنیم و مراقب باشیم، اما وقتی این حالت بیش از حد بشه، میتونه باعث اضطراب شدید و نگرانی بیمورد بشه.
مثالی برای درک بهتر موضوع
فرض کنید که شما به خاطر یه بیماری نگرانی دارید و دائم آزمایش میدید تا ببینید وضعیت بهبود چطوری پیش میره. اینکه تحت درمان باشید، عالیه ولی نباید خودتون رو گیر نتیجه و جواب آزمایشها بندازید. باید تلاشتون رو بکنید، از شما حرکت و از خدا برکت.
این همون قانون علت و معلوله که توی دورهی “قوانین بازی” راجع بهش صحبت کردیم. هر کاری که از دستمون برمیاد رو انجام میدیم، ولی اینکه کی و کجا به نتیجه میرسیم، دیگه به خودمون مربوط نیست. رها کردن این مرحله خیلی مهمه.
گاهی منتظریم که به اون چیزی که تو ذهنمون هست برسیم، ولی چیزی که در نهایت به دست میاریم، ممکنه فرق داشته باشه. برای همینه که همیشه تأکید کردیم تو مسیر بمونید ولی اگه اون چیزی که میخواستید نشد، نترسید و خودتون رو اذیت نکنید.
چرا باید برای چیزهایی که از کنترل ما خارجه، ناراحت باشیم؟ باید در مقابل کائنات و جهان هستی تسلیم باشیم.
تسلیم بودن به این معنی نیست که ضعیف باشیم و بذاریم بقیه به ما زور بگن. اصلاً اینطور نیست. مثالهایی که میزنم فقط برای درک بهتر موضوعه. اینکه ما با ترس و ضعف حرف بزنیم یا با قدرت و اعتماد به نفس، خیلی فرق داره. بقیه هم این احساسات رو از ما میفهمن.
ترس و ایمان
نقطه مقابل ترس، ایمان و اعتماد به اینه که همه چیز به خوبی پیش میره یا اینکه ما توانایی مدیریت موقعیتهای سخت رو داریم. وقتی ترس از کنترل خارج بشه، انگار به جای ایمان به تواناییها و راهحلها، به مشکلات و شکستها ایمان داریم.
در اینجا باید از خودمون بپرسیم: اگر چیزی که ازش میترسیم اتفاق بیفته، واقعاً چه میشه؟ در بیشتر مواقع، پاسخ این سؤال نشون میده که ترسهای ما اغراقشده هستن و ما به طور بیموردی نگرانیم.
وقتی ترسیدیم چیکار کنیم؟
وقتی ترس به سراغتون میاد، اولین قدم اینه که سعی کنید بفهمید این ترس از کجا ناشی میشه. آیا این ترس منطقی و واقعی هست یا از نگرانیهای بیاساس و غیرواقعی ناشی شده؟
یکی از تکنیکهایی که میتونید استفاده کنید اینه که افکار نگرانکننده رو به دو دسته تقسیم کنید: افکاری که میتونید براشون راهحل پیدا کنید و اونهایی که هیچ کنترلی روشون ندارید. روی دسته اول تمرکز کنید و سعی کنید براشون اقداماتی انجام بدید، و دسته دوم رو رها کنید.
چگونه با ترسهایمان روبرو شویم؟
روبرو شدن با ترسها نیاز به شجاعت داره، اما وقتی که به جای فرار، با ترسها مقابله کنید، متوجه میشید که قدرت اونها کمتر از چیزی بوده که فکر میکردید. باید یاد بگیرید که با وجود ترس، اقدام کنید و خودتون رو از محدودیتهایی که این احساس به شما تحمیل میکنه، آزاد کنید.
یکی از روشهای قدرتمند روبرو شدن با ترسها، روش پاکسازی هواپونوپونو هست. کلیت این روش این هست که هر وقت ترسیدید، چهار جمله “متاسفم، لطفا مرا ببخش، متشکرم، دوستت دارم” رو به خودتون یا خداوند بگید و تکرار کنید.
اگه دوست دارید در مورد این موضوع بیشتر بدونید، پادکست رایگان زیر رو پیشنهاد میکنم:
پادکست پاکسازی و درمان ترس ذهنی با هواپونوپونو
درسهایی که بابت ترسهامون میگیریم چیه؟
به طور کلی نمیشه به طور قطعی گفت که هر ترسی چه درسی برامون داره، اما معمولاً هر مشکلی که باهاش مواجه میشیم، یه نقطه مقابل داره که میتونیم روش تمرکز کنیم. مثلاً فرض کنید از این میترسید که شریک عاطفیتون رو از دست بدید. شاید این ترس بهتون نشون میده که باید روی استقلال شخصیتون کار کنید.
اینکه از خودتون بپرسید “چرا میترسم که از دستش بدم؟” میتونه جوابهای مهمی بهتون بده. همون جوابها چیزیه که باید روش کار کنید تا این نقطه ضعف رو تبدیل به نقطه قوت کنید. همه ما انسانهای مستقلی هستیم و باید بتونیم به تنهایی کارهایی که نیاز داریم رو انجام بدیم.
مهمترین درس ترس، استقلال هست!
خداوند در قرآن میفرماید که ما به هرکسی به اندازه توان و طاقتش رنج و مشکل میدیم. وقتی که میتونیم مشکلاتمون رو به تنهایی حل کنیم، ولی همچنان منتظر کمک دیگران هستیم، یعنی از درون دچار ترس شدیم. البته همدلی و همکاری با دیگران خیلی مهمه، ولی این همکاری نباید به معنای انداختن مسئولیتهامون به دوش دیگران باشه.
کارهایی که بلد نیستیم یا در توانمون نیست، باید به بقیه واگذار کنیم و بهای اون رو هم پرداخت کنیم. این همون قانون “بها و تخلیه” هست که قبلاً تو مقالات قبلی در موردش صحبت کردیم و زیرمجموعه یکی از قوانین جهان هستی به حساب میاد.
قانون خلاء و کارکرد اون در جهان
تمرینی برای بهبود ترسها
تمام مواردی که باعث میشه تا بترسید رو یادداشت کنید. علت ترسها رو بنویسید. شاید به نظرتون هیچ ربطی نداشته باشه اما بنویسید. چند روز برای این تمرین وقت بگذارید و بعد از اینکه تمام موارد رو نوشتید فکر کنید که آیا میتونید روی ترسهاتون غلبه کنید یا نه؟
شاید لازم باشه برای این کار مهارتی رو یاد بگیرید. از کسی کمک بخواهید. در دورۀ آموزشی شرکت کنید، کتاب بخونید و… هر کاری که لازم هست رو انجام بدید تا بتونید بر ترسهاتون غلبه کنید.
واکنش ما برای ترسها به دو صورته یا میجنگیم و روی ترسهامون غلبه میکنیم و اگه به نتیجه نرسیدیم و یا نتونستیم که کاری انجام بدیم تسلیم میشیم و به خداوند واگذار میکنیم.
خیلی از ترسهای ما بیپایه و اساس هست. مثل ترس از ارتفاع. ترس از سوسک، تاریکی و…
آگاهی همه چیزه!
به طور کلی ترس از ناآگاهی میاد و زمانی که ما آگاه بشیم ترس از بین میره و یا خیلی ضعیف میشه. ایمان از ریشۀ امن میاد. کسی که ایمان داره یعنی میدونه که شرایط و موقعیتش امن هست. ما وقتی میتونیم راحت باشیم که به اوضاع آگاه باشیم؛ بنابراین ایمان یعنی آگاهی و ترس یعنی ناآگاهی.
وقتی که آگاه بشیم نه به صورت 100 در صد در حدی که بتونیم خودمون رو مدیریت کنیم دیگه نمیترسیم و نگران نیستیم. اینجاست که ایمان جای خودش رو به ترس میده و ما برای همیشه احساس امنیت و آرامش داریم.
ممنونم از اینکه با ما همراه بودید.
لطفاً نظراتتون رو بنویسید و هر انتقاد و پیشنهادی دارید مطرح کنید.
اگر این مقاله براتون مفید بود لطفاًً برای عزیزانتون هم ارسال کنید.
برای عمیقتر شدن توی این موضوع
فایل آموزش سریع رویارویی با ترسها
اگه ترسها و نگرانیها جلو پیشرفتتون رو گرفتن و نمیذارن به آرامشی که دنبالش هستید برسید، محصول “رویارویی با ترسها” دقیقاً همون چیزیه که بهش نیاز دارید. این دوره، بهتون یاد میده که چطور ترسهاتون رو بشناسید و از کجا میان. بعدش، با تکنیکهای عملی و کاربردی که توی دوره یاد میگیرید، میتونید با قدرت بیشتری با ترسهاتون روبرو بشید و اجازه ندید اونا زندگیتون رو کنترل کنن.
فایل آموزش سریع رویارویی با ترسها
دوره قدرتمند ایمان
یکی از پر فروشترین دورههای من دورۀ فوقالعادۀ ایمان هست. شما عزیزان استقبال فراوان و رضایت کامل از این محصول رو داشتین که باعث خوشحالی من هست. در این دوره مفاهیم ایمان، توکل، آرامش و رهایی مشکلات رو به طور کامل توضیح دادم و این مفاهیم رو از زاویۀ دیگهای باز تعریف کردم که باعث شد تا شما بزرگواران نتایج عالی و فوقالعادهای رو کسب کنین. بهای این دوره به نسبت مطالب ارزشمندی که ارائه کردم تقریباً رایگانه.
دوره رهاسازی و توکل
بعد از اینکه پاکسازی میکنیم، باید مشکلاتمون رو رها کنیم تا در بهترین زمان و حالت به بهترین نتیجهها برسیم. اما مبحث رهاسازی، بسیار پیچیدهتر از اونی هست که فکرش رو میکنیم. در این دوره یاد میگیرین که چجوری مشکلات رو بعد از اینکه پاکسازی کردین، رها کنین و نتیجه رو به خداوند بسپارین
بسیار عالی ستاره عزیز
ممنون از مطالب اموزنده و کاربردی شما و همکاران محترمتون
عالی بود ممنون از مطالب ارزشمندی که با اشتراک میزارید
ترس از ناآگاهی میاد و زمانی که آگاه باشیم اون ترس هم رفع میشه و خیلی از ترسهای ما بی پایه و بی اساس است👏👏🌺
عالی بود سپاسگذارم
عالی و پر از کد، ممنون از وقتی که برای نشر آگاهی میگذارید💚💚💚💯💯💯
ترس يعني كم بودن اطلاعات نسبت به موضوعي كه ازش ميترسيم. اگر اطلاعاتمون نسبت به خودمون و جهان اطرافمون بالا ببريم ترسها بي معني ميشن
متشكرم. موفق باشيد💚🌺
ترس ارتعاش رو شدیدا پایین میاره و نقطه مقتبلش ایمانه
🌷🌷🌷🌷💚💚💚💚
ایمان یعنی آگاهی و ترس یعنی ناآگاهی.
ترس از ناآگاهی میاد و زمانی که ما آگاه بشیم ترس از بین میره و یا خیلی ضعیف میشه.
انرژی گم نمیشه و به ما برمیگرده.
ممنون بابت این آگاهی ها سپاسگزارم
من از وقتی که پاکسازی میکنم یه جورایی فاقد حس و احساس شدم. این معادل در صفر بودن و بی تفاوتی نیست، چون بی تفاوت نیستم به اتفاقات اما احساسات مرتبط با یک رخداد رو خیلی خوب نمی تونم حسش کنم. انگار خود به خود سرکوب میشه و فرو میره. در بخشی از مقاله ذکر شده که اگر طبق انتظار و توقعمون نتیجه نگرفتیم، در مسیر بمونیم و بابت اینکه توقع ما حصول نشده حرص نخوریم. دقیقاً دو هفته پیش این مسئله برای من رخ داد. سر یک قضیه ای خیلی پاکسازی کرده بودم و بعد هم رهاش کرده بودم… ادامه دیدگاه
“هر کاری که بتونیم انجام میدیم اما کی و کجا به مقصد و نتیجه میرسیم رو رها میکنیم.”
چقدر قوی خواهم بود روزی که به این نقطه برسم.
ترس و نگرانی از عدم اطمینان میاد… چقدر درسته این حرف!!! تکلیف آدمو با خودش روشن میکنه که چرا به خاطر فلان مسائل می ترسه 🙁
بسیار عالی . سپاس
ترس همیشه به ما می گوید اگر تلاش کنیم، امکان شکست ما بیشتر از موفقیت هایمان خواهد بود.
ترس به ما تلقین می کند که به جای پذیرفته شدن، طرد می شویم و بنابراین چون می ترسیم هیچ کاری انجام نمی دهیم.
هر چه با ترس هایمان بیشتر روبرو شویم و بیشتر قدم برداریم، آنچه را که به دست می آوریم؛ ارزشمندتر است
انسان های اولیه به پاسخ های سریع و قدرتمند ناشی از ترس احتیاج داشتند، چون بیشتر در شرایط خطر جسمی قرار داشتند. با این حال، ما دیگر در زندگی مدرن با تهدیدهای مشابه روبرو نیستیم.
با این وجود، ذهن و بدن ما هنوز به همان شیوه اجداد اولیه مان کار می کنند.
👌👌🙏🙏
عالی بود واقعا ترس از نبود ایمانه