احتمالاً برای همه ما پیش اومده که با حرفی روبهرو بشیم که آزارمون بده و بلافاصله این سوال تو ذهنمون شکل بگیره: “باید جواب بدم یا سکوت کنم؟” این دو راهی میتونه خیلی گیجکننده باشه و گاهی اوقات انتخاب اشتباه، حسرت و ناراحتی بیشتری رو به دنبال داشته باشه. اما نگران نباشید، با کمی دقت میتونیم یاد بگیریم که هر کدوم از این واکنشها رو در چه موقعیتی به کار ببریم و مهمتر از اون، چطور در همون لحظه به آرامش برسیم.
چه زمانی سکوت کنیم؟
سکوت همیشه نشونه ضعف نیست، بلکه گاهی اوقات میتونه قدرتمندترین واکنش باشه. سکوت کردن در بعضی شرایط میتونه از بالا گرفتن بحث و ایجاد تنش بیشتر جلوگیری کنه. وقتی کسی عصبانیه و حرفهای تندی میزنه، جواب دادن با همون لحن ممکنه فقط آتیش رو شعلهورتر کنه. در این جور مواقع، سکوت کردن میتونه مثل یه سپر عمل کنه و از ورود انرژی منفی بیشتر به شما جلوگیری کنه.
علاوه بر این، سکوت به ما فرصت میده تا قبل از هر واکنشی، احساسات خودمون رو بهتر بشناسیم و فکر کنیم. آیا واقعاً نیازی به جواب دادن هست؟ آیا این حرف ارزش واکنش نشون دادن رو داره؟ گاهی اوقات، بهترین کار اینه که اجازه بدیم بعضی حرفها فقط رد بشن و ما رو درگیر نکنن. این نشون میده که ما کنترل احساساتمون رو در دست داریم و اجازه نمیدیم هر حرفی آرامشمون رو به هم بزنه.
چه زمانی پاسخ بدهیم؟
البته همیشه هم سکوت بهترین راه نیست. بعضی وقتها لازم و حتی ضروریه که از خودمون دفاع کنیم و جواب حرفهای نادرست یا توهینآمیز رو بدیم. اما نکته مهم اینه که چطور جواب بدیم. پاسخ دادن نباید از سر عصبانیت و با لحن تند باشه، چون در این صورت احتمالاً نتیجه خوبی نخواهیم گرفت.
وقتی تصمیم میگیریم جواب بدیم، بهتره که با آرامش و احترام صحبت کنیم. منظور از احترام، لزوماً احترام گذاشتن به کسی که حرف آزاردهنده زده نیست، بلکه احترام به خودمون و حفظ شان خودمونه. میتونیم احساسمون رو به آرومی بیان کنیم و بگیم که چه چیزی در حرف طرف مقابل ما رو ناراحت کرده. این کار باعث میشه منظورمون رو واضحتر برسونیم و احتمال اینکه طرف مقابل هم بهتر متوجه بشه بیشتر میشه.
یادتون باشه هدف از جواب دادن، اثبات خودمون یا برنده شدن تو بحث نیست، بلکه بیان احساسات و حفظ حد و مرزهای شخصیه.
راه رسیدن به آرامش در لحظه چیه؟
حالا برسیم به قسمت مهم ماجرا: چطور میتونیم در همون لحظهای که یه حرف آزارمون میده، به آرامش برسیم؟ خبر خوب اینه که تکنیکهای سادهای وجود داره که میتونه خیلی کمککننده باشه:
- نفس عمیق: اولین و سادهترین راه، کشیدن چند تا نفس عمیقه. آروم نفس بکشید، چند ثانیه نگه دارید و بعد به آرومی بیرون بدید. این کار به سیستم عصبی شما کمک میکنه آروم بشه.
- تمرکز روی حواس: سعی کنید توجهتون رو به حواس پنجگانتون ببرید. چه صدایی میشنوید؟ چه چیزی میبینید؟ چه بویی حس میکنید؟ این کار ذهنتون رو از فکر کردن به اون حرف منحرف میکنه.
- گفتن یک عبارت آرامشبخش: یه عبارت مثبت و آرامشبخش رو توی ذهنتون تکرار کنید، مثل “من آروم هستم” یا “همه چیز خوبه”.
- مسئولیتپذیری ۱۰۰٪: به یاد داشته باشید که شما مسئول احساسات خودتون هستید. هیچکس نمیتونه بدون اجازه شما، آرامشتون رو بگیره. پذیرفتن این مسئولیت به شما قدرت میده که واکنشتون رو انتخاب کنید.
در نتیجه…
انتخاب بین جواب دادن و سکوت کردن بستگی به شرایط و احساسات شما داره. مهم اینه که واکنشی رو انتخاب کنید که در نهایت به آرامش شما کمک کنه. و یادتون باشه، همیشه میتونید با تکنیکهای ساده، آرامش رو در لحظه تجربه کنید.
حالا شما بگید، تا حالا شده تو همچین موقعیتی قرار بگیرید؟ چه واکنشی نشون دادید و چه چیزی براتون بهتر جواب داده؟
گاهی افراد در برابر کارهایی که انجام دادن و ازشون علتش را جویا میشیم، سکوت می کنند که این موضوع بدتر باعث واکنش میشه
🌹🙏
👏👏👏👏
ممنونم از شما بابت این موضوع زیبا خیلی بهش نیاز داشتم خدا خیرتون بده
بله خیلی پیش اومده واسم که تو موقع عصبانیت حرف زدم و زدم همه چیو بدتر کردم