ممکنه خیلیهامون توی زندگیمون حس کنیم پر از عقده و حسرتیم. وقتی به گذشتهمون نگاه میکنیم، چیزهایی که خواستیم و نرسیدیم بهشون، تصمیماتی که گرفتیم و پشیمونیم ازشون، یا فرصتهایی که از دست دادیم، همه اینا مثل یه بار سنگین روی دل و روحمون میشینن.
اما سوال اینه: واقعاً باید تسلیم این حسرتها و عقدهها بشیم؟ یا میتونیم ازشون یه نیروی محرک برای تغییر و رشد بسازیم؟
تو این پست و این پادکست رایگان میخوایم باهم بررسی کنیم چطوری میشه از جایگاه قربانی به جایگاه قدرت رفت و با حسرتها و عقدهها کنار اومد.
پذیرش و شناخت
اولین قدم توی مسیر تغییر ذهنیت، پذیرش و شناخت احساسات خودمونه. وقتی آدم خودشو بشناسه و بدونه چه چیزهایی باعث شده به این نقطه برسه، میتونه بهتر باهاشون کنار بیاد. باید قبول کنیم که حسرتها و عقدهها جزء طبیعی از زندگیان. همه ما توی زندگیمون موقعیتهایی رو تجربه کردیم که آرزو میکردیم کاش جور دیگهای پیش میرفت.
برای این کار، میتونیم یه وقت برای خودمون بذاریم و به طور عمیق به گذشتهمون فکر کنیم. مثلاً میتونیم بنویسیم چه چیزهایی توی زندگیمون باعث حسرت و عقده شده. بعد از نوشتن، باید از خودمون بپرسیم: چرا این چیزها هنوز روی من تأثیر میذارن؟ آیا میتونم چیزی ازشون یاد بگیرم؟
دانلود یا شنیدن پادکست
اینجا میتونید پادکست رو بشنوید یا دانلود کنید و بعدا سر فرصت بشنوید:
تغییر دیدگاه
بعد از اینکه حسرتها و عقدهها رو شناختیم و پذیرفتیم، قدم بعدی تغییر دیدگاهمونه. به جای اینکه به حسرتها به عنوان چیزهایی که ما رو از پا درمیارن نگاه کنیم، باید اونا رو به عنوان فرصتهایی برای یادگیری و رشد ببینیم. مثلاً اگه از یه فرصت شغلی خوب جا موندیم، به جای اینکه خودمونو سرزنش کنیم، باید بفهمیم چرا اون فرصت رو از دست دادیم و چطور میتونیم در آینده بهتر عمل کنیم.
یه مثال ساده بزنیم: فرض کن یکی از حسرتهای بزرگ زندگیت اینه که توی دوران نوجوانی نتونستی توی مدرسه خوب درس بخونی و به همین خاطر نتونستی به دانشگاه بری. خب، به جای اینکه این حسرت رو تا آخر عمر با خودت حمل کنی، میتونی بهش به عنوان یه درس نگاه کنی. شاید این تجربه بهت یاد داده که اهمیت تحصیل چقدر زیاده و الان میتونی از این درس برای تربیت بچههات استفاده کنی یا حتی خودت توی دورههای آموزشی آنلاین شرکت کنی و چیزای جدید یاد بگیری.
اقدام به تغییر
فقط تغییر دیدگاه کافی نیست. باید با اقدامات عملی و ملموس حسرتها و عقدههامون رو به فرصتهای جدید تبدیل کنیم. این اقدامات میتونن کوچک و ساده باشن ولی تأثیر بزرگی داشته باشن. مثلاً اگه یکی از حسرتهات اینه که توی دوران جوونی به سفر نرفتی، الان میتونی شروع کنی به پسانداز کردن برای یه سفر کوتاه و نزدیک. شاید نتونی به همه جاهایی که میخواستی بری، اما میتونی با همین سفر کوتاه تجربههای جدیدی کسب کنی و حسرت رو به شادی تبدیل کنی.
تمرکز بر حال
خیلی وقتا ما توی حسرتها و عقدههامون غرق میشیم چون زیاد توی گذشته میمونیم و نمیتونیم ازش جدا بشیم. باید یاد بگیریم که توی لحظه حال زندگی کنیم. تمرکز بر حال یعنی به جای اینکه دائم به گذشته فکر کنیم، به چیزهایی که الان داریم و میتونیم انجام بدیم توجه کنیم.
یه راه خوب برای این کار تمرین مدیتیشن و هواپونوپونو هست. این تمرینها کمک میکنن ذهنمون آروم بشه و بتونیم بهتر روی حال تمرکز کنیم. مثلاً هر روز صبح چند دقیقه مدیتیشن کن و روی تنفست تمرکز کن. این کار باعث میشه ذهنت از افکار منفی خالی بشه و بتونی با انرژی مثبتتری روزت رو شروع کنی.
بخشش و رهایی
یکی از مهمترین قدمها توی مسیر رهایی از حسرتها و عقدهها، بخشش خودمون و دیگرانه. خیلی وقتا ما خودمونو سرزنش میکنیم یا از دیگران ناراحتیم که چرا فلان کار رو نکردن یا فلان رفتار رو داشتن. باید یاد بگیریم که این احساسات منفی رو رها کنیم و ببخشیم.
بخشش به معنی فراموش کردن یا نادیده گرفتن نیست. بلکه به معنی اینه که قبول کنیم هیچکس کامل نیست و همه اشتباه میکنن. باید خودمونو به خاطر اشتباهات گذشتهمون ببخشیم و ازشون درس بگیریم. همینطور باید دیگران رو ببخشیم و از انرژی منفیای که از کینه و ناراحتی به وجود میاد، خودمونو آزاد کنیم.
تعیین اهداف و برنامهریزی
برای اینکه حسرتها و عقدههامون رو به نیروی محرک تبدیل کنیم، باید اهداف جدید تعیین کنیم و برای رسیدن بهشون برنامهریزی کنیم. این اهداف میتونن کوچک و ساده باشن یا بلندپروازانه و بزرگ. مهم اینه که بدونیم چی میخوایم و برای رسیدن بهش تلاش کنیم.
یه روش خوب برای تعیین اهداف استفاده از تکنیک SMART هست. این تکنیک میگه هدفهامون باید مشخص، قابل اندازهگیری، قابل دستیابی، مرتبط و زمانبندیشده باشن. مثلاً اگه هدفت اینه که یه زبان جدید یاد بگیری، باید بگی که دقیقاً کدوم زبان رو میخوای یاد بگیری، چقدر زمان میخوای براش بذاری و چه مراحلی باید طی کنی تا به هدفت برسی.
کمک گرفتن از دیگران
یادگیری از تجربیات دیگران و کمک گرفتن از افرادی که مسیر مشابهی رو طی کردن، میتونه به ما کمک کنه بهتر با حسرتها و عقدههامون کنار بیایم. میتونیم با دوستان و خانوادهمون صحبت کنیم، از مشاورین و روانشناسان کمک بگیریم یا حتی توی گروهها و انجمنهای مختلف عضو بشیم و از تجربیات دیگران استفاده کنیم.
در نتیجه…
در نهایت، باید بدونیم که حسرتها و عقدهها جزء طبیعی از زندگیان و همه ما به نوعی باهاشون مواجهیم. مهم اینه که به جای اینکه تسلیمشون بشیم، ازشون به عنوان فرصتی برای یادگیری و رشد استفاده کنیم. با پذیرش و شناخت احساساتمون، تغییر دیدگاه، اقدام به تغییر، تمرکز بر حال، بخشش و رهایی، تعیین اهداف و برنامهریزی و کمک گرفتن از دیگران، میتونیم زندگیمون رو از حسرتها و عقدهها پاک کنیم و به جایگاه قدرت برسیم.
پس اگه حس میکنی توی زندگیت پر از حسرت و عقده هستی، بدون که تنها نیستی و میتونی با تغییر دیدگاه و اقدامات عملی، زندگیت رو به سمت بهتر شدن تغییر بدی. همیشه یادمون باشه که ما قدرت تغییر و رشد رو در دست داریم و میتونیم با اراده و تلاش به هر چی که میخوایم برسیم.
برای عمیقتر شدن توی این موضوع
برای بهبود حسرتها و عقدههای زندگیتون، میتونید از دوره آوای صلح استفاده کنید که توی این دوره یکی یکی به مواردی که توی زندگیتون اذیتتون میکنه میپردازیم و روشون کار میکنیم و جلو میریم.
استاد ممنون بابت فایل های رایگانی که سخاوتمندانه به ما هدیه میکنید
عااالی
استاد عزیز. یک دنیا سپاس از این همه بزگی و مهربانی. این همه سخاوت از قلبی مهربون و پاک فقط بوجود میاد. همیشه سالم و موفق باشید. زندگی تون سر شار از عشق الهی و خرد الهی. 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
مثل همیشه عالی
این روزها در ابتدای راهی پر چالش هستم، و از خودم سؤال میکنم: تا کی؟
نکته ای که در مورد حس خوب حاصل از ترشح دوپامین بعد از حل چالش های زندگی ذکر شد، کمی حسم رو بهتر کرد برای مسیر که ناگزیر درش پیش میرم.
سپاس
عالی بود ممنون