توی دنیای پر از اطلاعات و پیچیدگیهای امروزی، بعضی وقتا حس میکنیم که باید همه چیز رو بدونیم، کامل باشیم و همیشه توی بهترین حالت ممکن عمل کنیم. ولی جالبه بدونید که توی فرهنگ ژاپنی، یه مفهوم مهم به اسم “شوشین” وجود داره که اتفاقاً خلاف اینو میگه. شوشین به معنی “ذهن مبتدی” هست، یعنی اینکه
با یه نگاه ساده و تازه به هر چیزی نگاه کنیم، حتی اگه قبلاً هزار بار با اون موضوع برخورد داشتیم.
اما این ذهن مبتدی چطور میتونه به ما تو زندگی کمک کنه؟ چطور میشه با وجود تجربه و دانش، همچنان مثل یه مبتدی، مشتاق یادگیری باشیم و با فروتنی به هر چیزی نگاه کنیم؟ توی این پست میخوایم با مفهوم شوشین و کاربردش تو زندگی آشنا بشیم و یاد بگیریم که چطور میشه از این نگرش برای رشد شخصی و رسیدن به آرامش استفاده کنیم.
شوشین چیست؟ ریشه و معنی
شوشین (Shoshin) توی زبان ژاپنی یعنی “ذهن مبتدی”؛ یعنی همون ذهنی که همیشه آماده یادگیریه و هر چیزی براش تازه و جالبه. این مفهوم میگه حتی وقتی توی یه موضوع یا مهارتی خبره شدیم و کلی تجربه داریم، باید همچنان مثل یه مبتدی با اشتیاق و کنجکاوی بریم جلو.
دلیلش چیه؟ چون وقتی خودمونو توی یه زمینه حرفهای میدونیم و حس میکنیم دیگه همه چیزو بلدیم، ذهنمون بسته میشه. دیگه آمادگی پذیرش چیزای جدید رو نداریم و در واقع، جلوی رشد خودمونو میگیریم.
توی فرهنگ ژاپنی، شوشین یکی از اصول پایهای برای رشد شخصی و موفقیته. یه جورایی به ما یادآوری میکنه که همیشه مثل یه بچه کوچیک که از دیدن هر چیزی ذوق میکنه و براش همه چی تازهست، با دنیا برخورد کنیم. شاید بارها یه مسئله یا کار رو تجربه کرده باشیم، ولی اگه ذهنمون بسته باشه، دیگه هیچ چیز جدیدی یاد نمیگیریم و این یعنی از فرصتهای بزرگتری که جلو رومونه غافل میشیم.
فرق ذهن مبتدی و ذهن خبره!
یه جمله معروف از فلسفه ذن بودیسم هست که میگه: “در ذهن مبتدی، امکانات بینهایت وجود داره، ولی در ذهن خبره، تعداد کمی.” این جمله دقیقاً نشون میده که وقتی ذهنمون باز باشه، یعنی همه درها برامون بازه و میتونیم هزار تا راه حل، ایده و مسیر جدید رو ببینیم. ولی وقتی فکر میکنیم همه چی رو میدونیم، تعداد گزینههامون کم میشه و محدود میشیم.
شوشین بهمون میگه که فروتنی و آماده بودن برای یادگیری، ما رو از تکرار و رکود نجات میده و به سمت مسیرهای تازه و جذاب هدایت میکنه.
چرا باید شوشین رو تمرین کنیم؟
توی زندگی روزمره، خیلی وقتا حس میکنیم که همه چیزو میدونیم و دیگه نیازی به یادگیری بیشتر نیست. ولی این نگرش باعث میشه که نهتنها از فرصتهای جدید غافل بشیم، بلکه تو چالشهای مختلف هم گیر کنیم و نتونیم از پسشون بربیایم.
وقتی شوشین رو تمرین میکنیم، یعنی همیشه آماده هستیم که چیزای جدید یاد بگیریم و با یه نگاه تازه به زندگی نگاه کنیم. این نگرش چند تا فایده مهم داره:
- جلوگیری از قضاوت زودهنگام: شوشین به ما کمک میکنه که به جای قضاوت سریع، از تجربیات جدید لذت ببریم و یاد بگیریم.
- افزایش خلاقیت: ذهن مبتدی همیشه به دنبال راهحلهای جدید و خلاقانهست. وقتی فکر میکنیم همهچیز رو میدونیم، معمولاً راهحلهای محدود و قدیمی رو انتخاب میکنیم.
- پذیرش شکست: با ذهن مبتدی، شکست رو به عنوان یه فرصت برای یادگیری میبینیم، نه به عنوان پایان راه.
چطور شوشین رو توی زندگی روزمرهمون پیاده کنیم؟
حالا که با مفهوم شوشین آشنا شدیم، بهتره ببینیم که چطور میتونیم این ذهنیت رو تو زندگی روزمره خودمون جا بندازیم. چند تا روش ساده برای تمرین شوشین وجود داره که میتونید هر روز امتحان کنید:
1. یاد بگیرید که ندانستن رو بپذیرید
خیلی وقتا از اینکه یه سوال رو بلد نباشیم یا چیزی رو اشتباه بفهمیم، خجالت میکشیم. ولی واقعیت اینه که هیچکس همه چیز رو نمیدونه. اگه یاد بگیریم که ندانستن رو بپذیریم و با این حس راحت باشیم، ذهنمون برای یادگیری باز میشه.
2. به تجربیات روزمره با نگاه جدید نگاه کنید
هر روز ممکنه کارهای تکراری انجام بدید، مثل رانندگی، صحبت کردن با دوستان یا حتی خوردن غذا. ولی اگه هر بار با یه نگاه جدید به این کارها نگاه کنید، ممکنه چیزای جدیدی رو تجربه کنید. مثلاً دفعه بعد که دارین قهوه مینوشید، سعی کنید تمام جزئیات رو با دقت حس کنید؛ مزه، بو، و حس قهوه توی فنجون.
3. همیشه به دنبال یادگیری باشید
چه توی کار و چه توی زندگی شخصی، همیشه آماده یادگیری باشید. این میتونه با خوندن کتابهای جدید، شرکت توی کارگاههای آموزشی، یا حتی صحبت با آدمای جدید شروع بشه. وقتی با شوق و اشتیاق یادگیری جلو برید، ذهنتون تازه و آماده دریافت چیزای جدید میمونه.
شوشین و “نیروی حال” ارتباط بین این دو مفهوم
کتاب “نیروی حال” نوشته اکهارت تله یکی از معروفترین کتابها در زمینه زندگی در لحظه حال و پذیرش واقعیتهاست. اگه با فلسفه شوشین آشنا باشید، متوجه میشید که این دو نگرش چقدر به هم نزدیکن. هر دو به ما یاد میدن که با ذهن باز و بدون پیشفرض به زندگی نگاه کنیم و با تمام وجود توی لحظه حاضر باشیم.
اگه دوست دارید بیشتر در مورد این موضوع بدونید و با تکنیکهای عملی به آرامش برسید، کتاب “نیروی حال” یه منبع عالی برای شروعه. تو این کتاب یاد میگیرید چطور افکار مزاحم رو کنار بذارید و با تمام وجود توی لحظه حال زندگی کنید. برای درک عمیقتر این مفاهیم، میتونید از دوره شرح کتاب نیروی حال استفاده کنید.
نتیجهگیری با شوشین، همیشه آماده یادگیری باشید!
شوشین یعنی داشتن ذهنی باز و پذیرشگر، ذهنی که همیشه مشتاق یادگیری و تجربههای جدیده. این نگرش نه تنها به ما کمک میکنه که از پیشداوریها و تعصبها دوری کنیم، بلکه باعث میشه که توی زندگی به دنبال راهحلهای خلاقانه و جدید باشیم.
اگه دوست دارید با این نگرش زندگی کنید و از تکنیکهای بیشتری برای رسیدن به آرامش و رشد شخصی استفاده کنید، حتماً نگاهی به دوره شرح کتاب نیروی حال بندازید. این دوره به شما کمک میکنه که با تمرکز بر لحظه حال و پذیرش تجربیات، زندگی آرامتر و پربارتری رو تجربه کنید.
متشکرم
عالی بود مرسی
خیییلی مفید و اثر گذار بود من تشنه یادگیری هستم خدا قوت به شما مجموعه بی نظیر آقای رحمانی.
خییلی مفید بود .و همین طور اثر گذار .. من تشنه یادگیری هستم . خداقوت به شما مجموعه بی نظیر .