در زندگی مدرن امروز، همهمون دنبال کمال و بینقص بودنیم. از تصاویر بیعیبونقص شبکههای اجتماعی تا زندگیهایی که همهچیزشون روبهراه بهنظر میرسه، دائم توی این تله میافتیم که باید بینقص باشیم. اما کتاب وابی سابی اثر بث کمپتن، ما رو با مفهومی ژاپنی آشنا میکنه که کاملاً خلاف این جریانه:
زیبایی توی نقصهاست.
وابی سابی به ما یاد میده که چطور میتونیم توی ناپایداری و تغییرات زندگی آرامش پیدا کنیم و به جای دویدن دنبال کمال، زیبایی رو توی نقص ها ببینیم.
اینجا خلاصه کتاب وابی سابی از بث کمپتن رو میخونم. اگه دوست دارید نسخه فیزیکی این کتاب رو بخونید، میتونید از دیجی کالا خریداری کنید
خرید کتاب وابی سابی از دیجی کالا
وابی سابی چیست؟
وابی سابی (به انگلیسی wabi–sabi) یکی از قدیمیترین و عمیقترین مفاهیم فرهنگ ژاپنیه که به زیبایی توی ناپایداری، نقصها و گذر زمان اشاره میکنه. این فلسفه بهجای اینکه به دنبال کمال مطلق باشه، میگه باید نقصها و تغییرات طبیعی زندگی رو بپذیریم و از اونها لذت ببریم. در واقع، وابی سابی به ما یادآوری میکنه که هرچیزی در دنیا موقته و همین موقتی بودن، زیبایی واقعی رو خلق میکنه.
وابی به معنای سادگی و خلوتیه، چیزهایی که توی حالت ابتدایی و طبیعیشون زیبا هستن. سابی هم به زیباییای اشاره میکنه که با گذر زمان و تجربه بهدست میاد. وقتی این دو مفهوم رو کنار هم بذاریم، به فلسفهای میرسیم که بهجای فرار از ناپایداری و نقصها، به استقبالشون میریم و از زیباییای که توی این وضعیت نهفته هست، لذت میبریم.
معرفی کتاب وابی سابی
کتاب وابی سابی اثر بث کمپتن، یکی از اون کتابهاییه که در عین سادگی و لطافت، درسهای عمیقی از زندگی به آدم میده. بث کمپتن، نویسنده و معلمی با تجربه گسترده در فرهنگ ژاپن، توی این کتاب تلاش میکنه تا فلسفه وابی سابی رو به زبان ساده به خوانندههای غربی معرفی کنه و به اونا نشون بده چطور میتونن از این فلسفه برای پیدا کردن آرامش و رضایت توی زندگی روزمره استفاده کنن.
این کتاب توی بخشهای مختلف، به ما یاد میده که چطور میتونیم از ترسهای مربوط به نقصداشتن، ناپایداری و عدم کمال رها بشیم و زندگیمون رو به همون شکلی که هست، بپذیریم.
هر فصل از کتاب به یکی از جنبههای این فلسفه میپردازه و با ارائه مثالها و داستانهای واقعی، کمک میکنه تا بتونیم این ایدهها رو توی زندگی خودمون پیاده کنیم.
خلاصه فصلها
فصل 1: کشف زیبایی در نقصها
در فصل اول کتاب، بث کمپتن ما رو به یکی از اصول اصلی وابی سابی معرفی میکنه: زیبایی در نقصهاست. همهمون دوست داریم همه چیز کامل و بیعیب باشه. اما این کتاب به ما نشون میده که:
وقتی نقصها و اشتباهاتمون رو میپذیریم و قبول میکنیم که همه چیز توی زندگی قرار نیست همیشه عالی باشه، اون موقعست که میتونیم به زیباییهای پنهان زندگی پی ببریم.
به عنوان مثال، فکر کنید یه ظرف قدیمی که ترک خورده. شاید اولش به نظر بیاد که دیگه قابل استفاده نیست، اما وقتی دقیقتر بهش نگاه میکنیم، میبینیم که همین ترکها بهش یه زیبایی خاص داده که هیچ ظرف نو و بینقصی نداره. کمپتن از این مثالها استفاده میکنه تا به ما نشون بده که باید نقصها و عیبهای خودمون رو بپذیریم و توی اونها دنبال زیبایی بگردیم.
فصل 2: پذیرش تغییرات
یکی از مفاهیم مهم وابی سابی، پذیرش تغییراته. ما معمولاً از تغییرات میترسیم و دوست داریم همه چیز ثابت بمونه. اما کمپتن توی این فصل نشون میده که تغییرات جزئی از زندگیان و نباید ازشون فرار کنیم. در واقع، تغییرات باعث رشد ما میشن و به زندگیمون رنگ و معنا میدن.
این فصل به ما یاد میده که به جای مقاومت در برابر تغییرات، باید یاد بگیریم چطور با اونها همراه بشیم. به عنوان مثال، وقتی یه شغل یا رابطه تموم میشه، بهجای اینکه توی حسرتش بمونیم، باید ببینیم چه فرصتهای جدیدی پیش رومون باز شده. زندگی همیشه در حال حرکته و ما هم باید باهاش حرکت کنیم.
فصل 3: آرامش در ناپایداری
فصل سوم کتاب، روی یکی دیگه از جنبههای اصلی وابی سابی تمرکز داره: ناپایداری. هیچچیزی توی دنیا ثابت نیست. همه چیز تغییر میکنه و در نهایت از بین میره. این مفهوم ممکنه اولش ترسناک به نظر بیاد، اما کمپتن به ما نشون میده که وقتی این حقیقت رو بپذیریم، میتونیم توی همین ناپایداری، آرامش پیدا کنیم.
این فصل به ما یادآوری میکنه که به جای چسبیدن به چیزها و تلاش برای نگه داشتن اونها، باید یاد بگیریم که رها کنیم. زندگی مثل جریان یه رودخونهست که دائم در حرکته. وقتی بپذیریم که نمیتونیم همه چیز رو کنترل کنیم، سبکتر و آرومتر زندگی میکنیم.
اگه دنبال این هستید که توی زندگیتون تغییر ایجاد کنید و یاد بگیرید چطور از نقصها و تغییرات لذت ببرید، پیشنهاد میکنم کتاب وابی سابی اثر بث کمپتن رو از دیجیکالا تهیه کنید.
این کتاب میتونه بهتون کمک کنه که زندگیتون رو با دید جدیدتری ببینید و آرامش بیشتری رو تجربه کنید. برای خرید کتاب وابی سابی کلیک کنید و سفر به سمت پذیرش نقصها و آرامش رو شروع کنید!
خرید کتاب وابی سابی از دیجی کالا
وابی سابی در زندگی روزمره
حالا که یه دید کلی از وابی سابی پیدا کردیم، شاید این سوال پیش بیاد که خب حالا این فلسفه قشنگ رو چطور میشه توی زندگی روزمره پیاده کرد؟ بث کمپتن توی کتابش چندتا تکنیک ساده و کاربردی برای استفاده از وابی سابی توی زندگی روزمره معرفی میکنه که آدمو کمک میکنه به آرامش بیشتری برسه و از پیچیدگیها دور بشه.
پیاده سازی وابی سابی با شکرگزاری
یکی از مهمترین این تکنیکها شکرگزاریه. شاید به نظر بیاد خیلی کلیشهایه، ولی حقیقتش اینه که وقتی آدم شروع میکنه به شکرگزاری واسه چیزای کوچیک، یه تغییر خیلی بزرگ توی دیدگاهش نسبت به زندگی اتفاق میافته. بهجای اینکه همیشه دنبال کاملبودن و بیشتر خواستن باشیم، وقتی به چیزایی که داریم و حتی نقصهامون فکر کنیم، یه جور آرامش و رضایت درونی رو تجربه میکنیم.
مثلاً وقتی صبح از خواب بیدار میشیم، بهجای اینکه بلافاصله به این فکر کنیم که چه کارایی باید انجام بدیم یا چه کمبودایی داریم، یه لحظه وقت بذاریم و از اینکه سالمیم، یا یه فنجون چای گرم داریم لذت ببریم. این شکرگزاری ساده میتونه باعث بشه روزمون رو با انرژی مثبت شروع کنیم.
پیادهسازی وابی سابی با ساده زیستی
یکی دیگه از تکنیکهایی که وابی سابی بهش تاکید داره، سادهزیستیه. تو دنیای امروز، هر چی بیشتر پیش میریم، بیشتر توی شلوغی و پیچیدگیها غرق میشیم. از وسایل اضافه توی خونه گرفته تا لیست کارای بیپایانی که توی ذهنمون داریم.
وابی سابی میگه زیبایی و آرامش توی سادگیه. یعنی چی؟
یعنی یه قدم به عقب برگردیم و ببینیم چی رو میتونیم کم کنیم، حذف کنیم یا سادهتر کنیم تا زندگیمون سبکتر بشه.
مثلاً به جای اینکه خونه رو پر از وسایل کنیم، بیایم فقط اون چیزایی که واقعاً دوست داریم و بهشون احتیاج داریم رو نگه داریم. وقتی اینطوری فکر کنیم، خودمون متوجه میشیم که چقدر وسایل اضافه داریم که فقط بهمون استرس و شلوغی ذهنی میدن. وقتی فضای اطرافمون سادهتر بشه، ذهنمون هم سبکتر و آرومتر میشه.
کمپتن توی کتابش خیلی خوب توضیح میده که سادهزیستی فقط به کمکردن وسایل محدود نمیشه؛ بلکه توی سبک زندگیمون هم باید دنبال سادگی باشیم. مثلاً توی برنامهریزی روزانه، بهجای پر کردن تقویم با کارای مختلف، تمرکز کنیم روی چند تا کار اصلی که واقعاً برامون ارزشمندن و ما رو به اهدافمون نزدیک میکنن.
پیاده سازی وابی سابی با حضور در لحظه حال
در لحظه بودن هم یکی از اصول مهمیه که توی فلسفه وابی سابی بهش توجه زیادی میشه. این که ما یاد بگیریم توی لحظههای کوچیک و معمولی زندگی حضور داشته باشیم، بدون اینکه ذهنمون دائم درگیر آینده یا گذشته باشه، یه کلید بزرگ برای رسیدن به آرامشه.
مثلاً وقتی داریم یه فنجون قهوه میخوریم، به جای اینکه به کارای روز فکر کنیم، بشینیم و از طعم قهوه و حس لحظهای که توش هستیم، لذت ببریم. کمپتن میگه:
اینجور لحظهها هستن که زندگی رو واقعی میکنن و ما رو از فشارای بیمورد آزاد میکنن.
در نهایت، وابی سابی به ما یاد میده که به جای اینکه دنبال زندگیای باشیم که همه چیزش بینقص و کامل باشه، باید به نقصها و تغییرات به عنوان بخشی از زیبایی زندگی نگاه کنیم. اگه بتونیم این نگاه رو توی روزمرهمون پیاده کنیم، نهتنها استرسهامون کمتر میشه، بلکه از لحظههای زندگی هم بیشتر لذت میبریم.
در نتیجه…
کتاب وابی سابی از بث کمپتن، یه راهنمای کاربردی برای پیدا کردن آرامش و زیبایی توی نقصها و ناپایداریهای زندگیه. این کتاب به ما یاد میده که بهجای دویدن دنبال کمال، باید از لحظهها و چیزهای ساده لذت ببریم و پذیرای تغییرات و نقصها باشیم. هم پذیرای نقصهای محیط هم پذیرای نقصهای خودمون باشیم و خودمون رو با نقصهامون دوست داشته باشیم.
اگه حس میکنید زندگیتون پراسترس و پر از تلاش برای کامل بودن شده، پیشنهاد میکنم این کتاب رو بخونید و با فلسفه وابی سابی آشنا بشید. این فلسفه میتونه نگرش شما به زندگی رو عوض کنه و بهتون کمک کنه که توی مسیر خودشناسی و مسیر همین ناپایداریهای زندگی، آرامش پیدا کنید.
برای عمیقتر شدن توی این موضوع
برای پذیرفتن زندگی همانطور که هست، بهبود باورهامون در مورد زندگی و زندگی کردن، پیشنهاد میکنم دوره هنر با شکوه زیستن رو تهیه کنید.
ممنون از معرفی کاملتون💫
ممنون برای معرفی و توضیح کتاب، عالی بود