در این مقاله در مورد موضوع مهم بخشش دیگران صحبت میکنیم. موضوعی که چالش بسیاری از شما بزرگواران هست و سؤالات زیادی در این مورد مطرح کردید که بخشش یعنی چی و چه کسی رو باید ببخشیم. نکتۀ مهم در مبحث بخشش اینه که ما دقیقاً نمیدونیم چه کسی رو میبخشیم. گاهی گمان میکنیم که با بخشیدن دیگران بهشون لطف میکنیم و ازاینرو کسانی رو محق این لطف نمیدونیم.
یا گمان میکنیم که اگه ببخشیم ناگزیریم که مجدد رفتارهای مسالمت آمیز داشته باشیم و گذشته رو فراموش کنیم.
در این مقاله به تمام این ابهامات پاسخ میدیم و مسئله رو کاملاً توضیح میدیم تا بهخوبی درک و دریافت کنید.
با ما همراه باشید
سؤال اصلی درواقع اینه:
آیا ما داریم شخصی رو اون بیرون میبخشیم؟
آیا بخشش اون آدم بیرونی معنی و مفهومی داره؟
خیر. ما هیچکسی رو نمیبخشیم، به غیر از خودمون و هر بخششی که توی زندگیمون هست، بخشیدن خودمون هست.
آگاهی اول در مورد بخشش دیگران
مسئولیتپذیری ۱۰۰ درصد
تفکری که همیشه و همهجا ازش حرف میزنیم و تقریباً بیشترین چیزیه که ازش میگیم و مهمترین قانون زندگی انسانی ما همین تفکر مسئولیتپذیری ۱۰۰ درصد هست.
قانون به ما میگه:
تو تنها آدم زندگیت هستی و تنها کسی که اینجا زندگی میکنه، تویی. غیر از تو هرکسی و هر چیزی، آینه و انعکاس ناخودآگاه تو در توست (که در مستر کلاس انعکاس این موضوع رو خیلی باز کردیم و گفتیم) مستر کلاس انعکاس
آگاهی دوم در مورد بخشش دیگران
حرف دوم قانون به ما میگه:
تو تنها آدم تأثیرگذار زندگیت هستی و تنها کسی که قدرت داره روی تو و زندگی و اتفاقات زندگیت تأثیری بذاره خودت هستی. تو انرژی رو در جهان انعکاس میدی و پخش میکنی و بازخورد اون رو جهان هستی در قالب اتفاقات و آدمها در زندگیت نمایان میکنه.
آگاهی سوم
در ادامۀ مفهوم آگاهی دوم یعنی اگه کسی بهت خوبی میکنه و برات کاری میکنه و کار تو راه میندازه یا باعث رشدت میشه و کمک میکنه. در واقع به هرشکلی کمکت میکنه تا بتونی حتی یککم رشد داشته باشی. این بازخورد جهان هستی توی زندگیت هست.
و چون تو درخواستی از جهان داشتی و جهان هم تنها مسئولیتش در زندگی ما پاسخ به ارتعاش و باورهای ماست، در قالب اتفاقات و آدمها بهت پاسخ میده و بدون اون هیچ اتفاقی و هیچ آدمی تأثیری مثبت یا منفی در زندگیت نخواهد داشت
آگاهی چهارم در مورد بخشش دیگران
پذیرش سخت هست و برعکسش هم دقیقاً همینه.
اگه کسی بهت بدی میکنه و کاری میکنه که دچار مشکل و آسیبی بشی و پسرفت کنی یا آسیبی روحی و جسمی ببینی و به هرشکلی تأثیری منفی در زندگیت بذاره، بازهم این بازخوردِ همون نوع نگاه منفی و باور منفی خودت هست که جهان هستی بهش پاسخ میده.
درواقع هیچکسی بهعمد به ما بدی یا خوبی نمیکنه و عامل خوبی و بدی بقیه به ما خود ماییم.
این جهان کوه است و فعل ما ندا
سوی ما آید نداها رو صدا
مولانا
آگاهی پنجم
خواسته و ناخواسته
اگه من خواسته و ناخواسته، با نوع نگاهم به زندگیم، با نوع نگاهم به این جهان، با نوعنگاهم به شخص خودم، با نوع نگاهم به آدمها، با نوع نگاهم به اتفاقات، با افکاری در سرم و احساساتی که دارم یک جهان مستقل رو برای خودم سفارش میدم.
مثل زمانی که خودمون تصمیم میگیریم غذا بپزیم. نوع غذا و ادویه و افزودنیهاش رو انتخاب میکنیم و در آخر دست پخت خودمون رو میخوریم. پس از اون جهان هستی طبق تک تک نوع نگاههای من درباره هر چیزی جهان مستقل من رو برای من میسازه.
من باور دارم که آدمهای بدی اون بیرون وجود دارن که اجازه رشد و پیشرفت به من رو نمیدن و این توی جهان مستقل من ساخته میشه. جهان هستی آدمهایی با این ویژگی رو وارد زندگی من میکنه و اونها رو مانعی واسه رشد من میکنه.
من باور دارم که انسانهای مهربان و خیلی خوبی اون بیرون هستن که دستبهخیر هستن و از رشد ما خوشحال میشن. به ما هم کمک میکنن که ما رشد کنیم و این توی جهان مستقل من ساخته میشه. در واقع جهان هستی آدمهایی رو بااین ویژگی و روحیه وارد زندگی من میکنه و اونها رو با من هم مسیر میکنه. بهاینترتیب این افراد هم کارهایی که ازشون برمیاد تا کمکی به من بشه و رشدی برام حاصل بشه رو برای من انجام میدن.
آگاهی ششم بخشش دیگران
قدرت مطلق
توی این مثالها تاثیرگذاری آدمها زمانیه که من باورش رو در خودم عمداً یا غیرعمد داشته باشم. بدون باور من، هیچ انسانی توانایی ورود به زندگی من و توان تاثیرگذاری برمن رو نداره. جهان مستقل ما خونۀ ماست و باور ما مثل دعوت کردن شخصی به خونمون هست. زمانی یک آدم میتونه وارد خونه من بشه که من دعوتش کنم یا اینکه درخونهم رو براش باز کنم.
ممکنه پشت اون در کلی آدم خوب و بد باشه. ولی اینکه چه کسی وارد خونه من بشه، بستگی به این داره که من درب خونهم رو روی چه کسی باز میکنم؟
توی زندگی شخصی هم باور من به جهان و آدمهاش حکم همون دعوت کردنشون و باز کردن در هست.
آگاهی هفتم در مورد بخشش دیگران
چرا چنین مواردی در زندگی ما هست؟
چه چیزی باعث میشه که:
کسی بهمون بدی یا خوبی کنه؟
کسی مانع یا عامل رشد ما بشه؟
کسی کاری کنه که آسیبی به ما بخوره؟
کسی کاری کنه زخمهامون التیام پیدا کنه؟
از اونجایی که اکثر انسانها باورهای خوبی ندارند و بخش منفی زندگیشون قابل لمس هست، چنین اتفاقاتی رخ میده.
یک مثال برای درک بهتر موضوع بخشش دیگران
مثال یک: خانوادهها و فرهنگ غلط غیبت، قضاوت و…
متأسفانه توی خانوادههای ما و فرهنگ ما چیزایی مثل قضاوت کردن، غیبت کردن، بدبینی، کینه و … زیاد هست. ما هم توی این موارد حتماً درباره یک یا چند آدم صحبت میکنیم.
غیبت میکنیم، قضاوت میکنیم و اصلاً منظور ما به حق یا ناحق بودن حرفامون یا درست و غلط بودن کارمون نیست. بحث سر کلام ما، نوع نگاه ما، احساس ما و ارتعاش ماست. چون باعث میشه که افرادی با ویژگیهای منفی و بد رو به جهان مستقل ما دعوت میکنه.
مثلا اگه صحبت ما درباره یکی از اعضای فامیل مثل عمو بد بگیم و مثلا بگیم اره عمو آدم کلاهبردار و خیلی خودخواهی هست و اصلاً کسی براش مهم نیست و یک داستانی تعریف کنیم باعث ورود اشخاص بیشتری مثل اون عمو میشیم.
آدمهایی کلاهبردار، خودخواه، سنگ دل
چون مثال عینی هم برای خودمون آوردیم و اون رو برای خودمون توضیح دادیم در عمق ناخودآگاهمون نهادینه میشه و وارد زندگیمون میشه.
مثال دو: خانواده و آسیبها (یکی از مهمترین بخشها)
تقریباً همۀ ما آسیبهای زیادی در کودکی از سمت خانواده خوردیم و این آسیب مستقیم عزت نفس ما رو هدف قرارداده. آسیبهایی که خوردیم حس ارزشمندی و دوست داشتن خود، رو از ما گرفته و خودبهخود حس لیاقت و اینکه لایق بدست آوردن چیزی باشیم یا لایق محبت دیگران باشیم رو از ما گرفته.
و باورهایی در قالب این جملات زیر رو برامون ساخته:
تو بیارزشی
تو دوستداشتنی نیستی
تو لایق چیزی نیستی
تو مهم نیستی
و…
جهان هستی هم جهان مستقل ما رو باز میسازه و چون عزت نفس پایینی داریم
کار به اینجا میکشه که:
آدمها حس خوبی به ما نخواهند داشت، آدمها برامون ارزش قائل نمیشن، آدمها واسمون وقت نمیذارن و کاری نمیکنن
احتمالاً اگه دچار احساس گناه باشیم و خودمون رو سزاوار چیزای بد بدونیم آدمهایی میان که آسیبی بزنن و حس گناه ما رو درما بیدار کنن
مثالهای خیلی بیشتری رو میشه زد و بازش کرد اما مطمئنا به درک درستی از کارکرد باور و آدمها پیدا کردید.
آگاهی هشتم در مورد بخشش دیگران
بخشش چه کسی؟
قراره چه کسی رو ببخشیم؟
خودمون یا بقیه رو؟
چون ما بقیه رو مقصر و مسبب زندگیمون میدونیم و خودمون رو ضعیف و قربانی و… میبینیم، بخشش آدمها برامون سخت بوده و هست. به عبارتی برای ما سخته که کسی رو که بهمون آسیبزده رو ببخشیم
حتی میگیم:
اصلاً چرا ببخشیم؟
چرا کسی رو که بدی کرده بهمون ببخشیم؟
چرا کسی که آسیبی زده بهمون ببخشیم؟
ولی…
ما هیچکسی رو نمیبخشیم، جز خودمون. ما فقط خودمون رو به خاطر این باورهای منفی، به خاطر آسیبهایی که در درونمون انباشته کردیم، به خاطر آسیب به عزت نفسمون و خودکمبینیمون و به خاطر نوع نگاههای بد و چیزایی که به خودمون تحمیل کردیم میبخشیم.
البته آگاه باشید که اینجا کسی که کمترین تقصیر رو داره خود ماییم. این بخشش بیشتر دادن عشق به خودمون و ترمیم خودمون هست.
این تفکر ایجاد نشه که از کسی طلب بخشش میکنیم و ممکنه که خودمون بخشیده نشیم.
این حس گناه، حس بد، خودکمبینی، نگاههای بد و… بیش از اینکه خودمون ساخته باشیم، در طول زندگیمون ساخته شدن. ما باانرژی مقدس عشق اینها رو از خودمون پاک میکنیم و به سمت چیزی که حق الهی ماست حرکت میکنیم.
درباره آدمها هم ما قطعاً که معترض کار بدشون میشیم و در مقابلشون از حق و عزت نفسمون دفاع میکنیم. البته کاملاً محترمانه، آرام، جدی و قاطع برخورد میکنیم. ولی بدونید که اصل ماجرا خودمون با خودمون هست.
تمرین برای بخشش دیگران
برای ترمیم درونمون و وجودمون غیر از محصولاتی که در ادامه بهتون پیشنهاد میکنیم، چند تمرین دیگه باید انجام بدیم.
تمرین اول برای بخشش
باید به سؤالات زیر براساس تکنیک چرا پاسخ بدید:
چرا نمیتونم خودم رو ببخشم؟
چرا نمیتونم بقیه رو ببخشم؟
چرا در زندگی من این همه بدی و آدمهای بد هست؟
چرا انسان ارزشمند و مهم و دوستداشتنی نیستم؟
تکنیک چرایی که ازش گفتیم رو در قالب ویس براتون ضبط کردیم و میتونید با پیام به پشتیبانی ما در تلگرام اون رو بگیرید و روش پاسخدهی به این سؤال رو یاد بگیرید و در ادامه از پشتیبانی ما راهنمایی بگیرید.
پشتیبانی تلگرام https://t.me/vira_contact
سؤال و تمرین بعدی:
آدمهای جهان چگونه هستند و نظر من درباره آدمها چیست؟
در پاسخ به این سؤال ذهن شما هر آنچه در ناخودآگاهتون درباره آدمها باشد رو در قالب گفتگوی ذهنی میگه و شما هر آنچه ذهن گفت رو روی کاغذ پیاده کنید. هرچه قدر میتوانید به این سؤال پاسخ بدید. حتی اگه ۱۰۰ صفحه شد و سعی کنید چند بار این کار رو انجام بدید تا هر چیزی که در ذهنتون هست استخراج بشه. گفتگوهای ذهنی مثل داستان، مثال و…
بعدازاون به سراغ نوشتههاتون برید و حرفها و صحبتهای منفی درباره آدمها رو پیدا کنید و دورشون خط بکشید.
مثال:
آدمای زندگی من همشون آدمهای خودخواه و سنگدلی هستن که فقط فکر خودشونن و لازم باشه از روی من هم رد میشن.
روش خنثی سازی:
روش اول: پاکسازی حستون به این جمله براساس تکنیک هواپونوپونو (که در پادکست پایین شرح دادیم)
به هرجمله و ویژگی منفی که رسیدید انها رو جداگانه جایی یادداشت کنید و مثال نقضشون رو بنویسید
در مثال بالا که خودخواهی و سنگ دلی و پستی هست.
به دنبال شخصی مهربان و کسی که علاوه براهمیت به خودش به فکر دیگران هست و به عزت بقیه احترام میذارن رو پیدا کنید و به شکل داستان یادداشت کنید.
مثال:
در زندگی من انسانهای… بسیار وجود دارند مثل … که آدمی خیلی مهربان و دوستداشتنی هست و به دیگران اهمیت میده و به ارزشهای انسانی پایبنده.(و مثالی از مهربانی و… بیاورید.اینکه کجا این مهربونی و احترام رو ازش دیدید)
هر سؤال دیگهای بود در پشتیبانی پاسخگوی شما هستیم
برای عمیقتر شدن موضوع بخشش دیگران
ماه اول از سیستم رشد شخصی پاشو
ابزار پاکسازی برای بخشش دیگران به روش هواپونوپونو
ابزار پاکسازی کمکی بخشش و پذیرش خود با عبارت پنجم
عالی بود ممنونم
خیلی مقاله کاملی بود❤️❤️❤️
عالی
❤️❤️❤️❤️❤️
🙏👌
خیلی زیبا و جامع توضیح دادین ممنونم