توی این دنیای پرهیاهو، گاهی اوقات دنبال کردن خود واقعیمون مثل جستجو برای یه گنج پنهونه. انگار همه دور و برمون میخوان نقشه راه زندگیمون رو ترسیم کنن. اما وقتی پایههای غبار آلود رو کنار میزنیم، میبینیم فقط خودمونیم که میتونیم بفهمیم دلمون چی میخواد و کجا میخوایم بریم.
اینجاست که خودشناسی مثل یه چراغ جادو میمونه. خودشناسی یعنی یه سفر پرهیجان به درون خودمون، که توش با همه چیزهایی که ما رو ما میکنه آشنا میشیم.
گامهای سفر به درون
1- شناخت ارزشها و باورها
این اولین قدم توی سفر خودشناسیه. این مرحله مثل نقشهایه که راه رو نشون میده. وقتی ارزشها و باورهامون رو میشناسیم، میتونیم تصمیمهای بهتری بگیریم و راهی رو انتخاب کنیم که با دل و جونمون جور باشه. این شناخت بهمون کمک میکنه که بفهمیم چی برامون مهمه و چی بهمون انگیزه میده. مثلاً، اگه برامون صداقت و احترام مهمه، سعی میکنیم اونها رو توی همه کارهامون رعایت کنیم.
این شناخت از ارزشها و باورها، مثل یه قطبنما عمل میکنه که توی انتخاب مسیر زندگی بهمون کمک میکنه. وقتی میدونیم چی برامون ارزش داره، میتونیم با اطمینان بیشتری قدم برداریم و از مسیری که دیگران برامون ترسیم کردن، فاصله بگیریم.
با شناخت ارزشها و باورهامون، میتونیم به خود واقعیمون نزدیکتر بشیم و زندگیای بسازیم که واقعاً مال خودمونه و نه چیزی که دیگران فکر میکنن باید باشه. این شناخت بهمون قدرت میده که بتونیم توی دنیای پر از سر و صدا و توقعات، صدای دل خودمون رو بشنویم و بهش اعتماد کنیم.
توی مجموعه دورههای هک واقعیت، به موضوع شناخت ارزشها و باورها و همچنین بهبود اونها پرداختم:
2- بررسی احساسات و افکار
این دومین قدم توی سفر خودشناسیه. این مرحله مثل غواصی توی دریای ذهنمونه که میخوایم مرواریدهای احساسات و افکارمون رو پیدا کنیم. این کاوش بهمون کمک میکنه که بفهمیم چه چیزهایی دلمون رو شاد میکنه، چه چیزهایی ناراحتمون میکنه، و چه فکرهایی توی سرمون میچرخه که شاید حتی خودمون هم ازشون خبر نداشتیم.
وقتی احساسات و افکارمون رو میشناسیم، میتونیم بهتر باهاشون کنار بیایم. مثلاً، اگه میفهمیم که چرا از یه موقعیتی ناراحت میشیم، میتونیم راههایی پیدا کنیم که اون احساس رو بهتر مدیریت کنیم یا حتی ازش یاد بگیریم. همینطور، وقتی میدونیم چه فکرهایی باعث استرسمون میشه، میتونیم روشهایی پیدا کنیم که اون فکرها رو تغییر بدیم یا باهاشون مقابله کنیم.
این بررسی احساسات و افکار، مثل یه آینهایه که بهمون نشون میده خود واقعیمون چه شکلیه. وقتی خودمون رو توی این آینه میبینیم، میتونیم تصمیم بگیریم که چه چیزهایی رو توی زندگیمون نگه داریم و چه چیزهایی رو تغییر بدیم. این شناخت بهمون کمک میکنه که زندگیمون رو طوری بسازیم که با احساسات و افکار واقعیمون همخوانی داشته باشه.
پس، بررسی احساسات و افکار، یه قدم مهم توی سفر خودشناسیه که بهمون اجازه میده خودمون رو بهتر بشناسیم و زندگیمون رو طوری بسازیم که واقعاً ازش راضی باشیم. این کاوش میتونه گاهی اوقات سخت باشه، ولی نتیجهای که میده، ارزشش رو داره.
توی ماه اول سیستم پاشو به این موضوع و پاکسازی اونها به شیوه هواپونوپونو پرداختم که میتونید از اینجا شرکت کنید:
ماه اول پاشو (آموزش هواپونوپونو پایه)
3- تجزیه و تحلیل تجربیات و خاطرات
تجزیه و تحلیل تجربیات و خاطرات، سومین قدم در سفر به درونه. توی این مرحله، ما به دقت به گذشتهی خود نگاه میکنیم و درسهایی که از تجربیاتمون گرفتهایم را مورد بررسی قرار میدهیم. این نگاه عمیق به گذشته به ما کمک میکند تا از خودمان بیشتر بفهمیم و در آینده بهتر عمل کنیم.
توی این مرحله، میتونیم از تجربیات خودمون یاد بگیریم. از موفقیتها و شکستها، از لحظات خوشحالی و غم، از تصمیمهای درست و اشتباه. این تجزیه و تحلیلها به ما اجازه میده تا نقاط قوت و ضعف خودمون رو بهتر بشناسیم و از اونا استفاده کنیم. همچنین، میتونیم به خودمون اعتماد کنیم و به سمت کشف علایق و استعدادهای خود حرکت کنیم.
پس، با نگاهی عمیق به گذشته، میتونیم از تجربیاتمون یاد بگیریم و زندگیای رو ایجاد کنیم که با ارزشها و باورهای واقعیمون همخوانی داره.
توی دوره آوای صلح روی این موضوع و مرحله هم کار میکنیم که اگه دوست داشتید میتونید شرکت کنید:
دوره آوای صلح (صلح با خود، جهان و آدمها)
4- پذیرش نقاط قوت و ضعف
این یعنی چگونه باید خودمون رو با تمام ویژگیهای مثبت و منفیمون بپذیریم. این مرحله از سفر خودشناسی به ما کمک میکنه تا به تعادل و آرامش درونی برسیم و خودمون را همونطور که هستیم دوست داشته باشیم.
توی این مرحله، باید یاد بگیریم جای انکار یا پنهون کردن نقاط ضعفمون، اونا رو به عنوان بخشی از هویت خودمون بپذیریم و باهاشون کنار بیاییم. همچنین، ما نقاط قوتمون رو شناسایی میکنیم و از اونا برای پیشرفت و رشد شخصی استفاده میکنیم.
این فرآیند به ما اجازه میده تا خود واقعیمون رو بشناسیم و زندگیای رو بسازیم که با اصالت و هویت واقعیمون همخوانی داشته باشه.
توی دورههای مربوط به عزت نفس، به این مرحله به صورت اساسی پرداختم.
5- کشف علایق و استعدادها
آخرین قدم توی سفر خودشناسی، کشف علایق و استعدادهاست. این مرحله مثل یه ماجراجوییه که توش دنبال چیزهایی میگردیم که واقعاً به دلمون میشینه و توشون حس خوبی داریم. اینجاست که میتونیم بفهمیم چه کارهایی از همه بیشتر لذت میبریم و چه چیزهایی تواناییهامون رو نشون میده.
مثلاً، شاید یکی عاشق نقاشی کردن باشه و وقتی قلم به دست میگیره، دنیای اطرافش رو فراموش میکنه. یا شاید یکی دیگه توی موسیقی استعداد داره و وقتی ساز میزنه، انگار که با نتها حرف میزنه. این شناخت از علایق و استعدادها بهمون کمک میکنه که راهی رو پیدا کنیم که واقعاً برامون معنیداره و احساس خوشبختی میکنیم.
توی این مرحله، باید جرأت داشته باشیم که امتحان کنیم و ببینیم چه چیزهایی هست که میتونه شور و شوق توی دلمون بیاره. باید از ترسهامون بگذریم و به خودمون اجازه بدیم که اشتباه کنیم و یاد بگیریم. اینجوریه که میتونیم به خود واقعیمون برسیم و زندگیای رو بسازیم که هر روز با عشق و علاقه از خواب بیدار بشیم و به استقبالش بریم.
ابزارهای سفر به درون
برای سفر به درون و طی کردن 5 مرحله این سفر که در بالا توضیح دادم، ما نیاز به ابزارهایی داریم که این ابزارها اینها هست:
- تأمل و مراقبه: برای آروم کردن ذهن و تمرکز روی درون.
- نوشتن خاطرات و روزنوشت: برای فهم بهتر افکار و احساسات.
- صحبت با مشاور یا روانشناس: برای راهنمایی و حمایت.
- دریافت تجربیات جدید راهنمایان مسیر خودشناسی: برای شناخت بهتر مسیر و خروج از منطقه امن.
چالشها و موانع
توی مسیر خودشناسی قطعا به چالشها و موانعی برخورد میکنیم که برخی از اونها، اینها هستند:
- ترس از خود واقعی: بعضی وقتا از نشون دادن خود واقعیمون میترسیم.
- انتقاد و قضاوت دیگران: نگرانی از نظرات دیگران میتونه مانع بشه.
- عدم اعتماد به نفس: باور نداشتن به خودمون میتونه جلوی پیشرفتمون رو بگیره.
- محدودیتهای ذهنی و باورهای غلط: باورهای غلط میتونه مانع رشدمون بشه.
- مشکلات و چالشهای زندگی: سختیهای زندگی میتونه تمرکزمون رو از خودشناسی دور کنه.
من توی کانال تلگرام “هواپونوپونو با یاسین رحمانی” در قالب سری ویسهای #موانع_مسیر_خودشناسی یکی یکی این موانع رو توضیح دادم که اگه دوست داشتید میتونید عضو شید و این ویسها رو بشنوید:
کانال تلگرام “هواپونوپونو با یاسین رحمانی”
چند صفت برای کشف خود واقعی
چندتا از خصوصیاتی که برای کشف خود واقعی باید داشته باشیم اینا هست:
- صداقت با خود: خودمون رو گول نزنیم و خودمون رو همونطور که هستیم بپذیریم.
- شجاعت: با ترسهامون روبرو بشیم.
- خوددوستی: خودمون رو با تمام ویژگیهامون دوست داشته باشیم.
- زندگی در لحظه: گذشته رو رها کنیم و روی حال تمرکز کنیم.
- زندگی مطابق با ارزشها و باورها: طوری زندگی کنیم که با ارزشها و باورهامون همخوانی داشته باشه.
در پایان…
باید بدونید که خودشناسی و کشف خود واقعی یه مسیر بینهایت هست. تموم نمیشه! به همین دلیل باید به عنوان یه سبک زندگی بهش نگاه کنید و همیشه توی مسیر خودشناسی باقی بمونید.
بعد از مطالعه، خوشحال میشم نظرتون رو در مورد این پست برام بنویسید.
فقط اینکه عشقی یاسین جان
همین😍😍😍😍😍😍
خیلی عالی بود ، باید بارها بخونمش
بسيار عالي و اموزنده🌺🌺🌺
🌹🌹🌹🌹🌹
عالی بود ممنون❤️❤️❤️
عالی
مثل همیشه عالی
بسیار ممنون از استاد🙏
چه مقاله زیبایی بود ممنونم❤️