ِسلام دوستان عزیز، امروز با یک موضوع جالب و مهم که احتمالاً خیلی از شما باهاش مواجه هستید در خدمتتون هستم: کمال گرایی.
شاید براتون سوال باشه که کمالگرایی چیه و چه تأثیراتی روی زندگی ما داره. آیا کمالگرایی خوبه یا بد؟ آیا ما هم میتونیم کمالگرا باشیم و در عین حال خوشحال و موفق هم باشیم؟
در این پست قصد دارم به این سوالات پاسخ بدم و نقشه راهی برای تبدیل کمالگرایی به یک نقطه قوت شخصیتی رو بهتون بگم.
کمالگرایی یعنی چی؟
تعریف کمالگرایی به طور ساده اینه که ما تلاش میکنیم تا کامل بدون نقص و ایراد باشیم و در هر زمینه از زندگی عملکرد بسیار بالا و خوبی رو داشته باشیم.
کسانی که کمالگرا هستند، استانداردهای خودشون رو خیلی بالا قرار میدن و از خودشون انتظار دارن که همه چیز رو به بهترین شکل انجام بدن. این افراد خودشون رو با معیارهای سختگیرانه ارزشگذاری میکنن و هرگز راضی نیستند.
این رفتار سختگیرانه ممکنه باعث بشه که احساس ناتوانی، استرس، اضطراب و ناامیدی داشته باشن. بعضی وقتا هم ممکنه باعث بشه که کارهای مهم رو به تعویق بندازن یا اصلاً شروع نکنن چون فکر میکنن که نمیتونن عالی باشن.
کمالگرایان باید یاد بگیرن که خودشون رو با دیدگاه منصفانهتری قضاوت کنن و تفاوت بین تلاش برای بهبود و تلاش برای کامل بودن رو درک کنن.
انواع کمالگرایی: مثبت و منفی
کمالگرایی مثل سکه دو رو داره: مثبت و منفی.
کمالگراییِ مثبت:
کمالگرایی مثبت، جنبه انگیزشی داره و باعث میشه فرد به پیشرفت و رشد بپردازه. این نوع کمالگرایان، استانداردهای منطقی و قابل دسترس دارن و در صورت شکست یا اشتباه کردن، خودشون رو سرزنش نمیکنن. اونا از تلاش خودشون لذت میبرن و با خودشون صبوری میکنن و به جای غر زدن، به راهحلهای موجود فکر میکنن.
کمالگرایی منفی:
اما کمالگرایی افراطی یا منفی، جنبه منفعل داره و باعث محدود شدن فرد میشه. این نوع کمال گرایان، استانداردهای غیر واقعبینانه،غیر قابل دسترس و سختگیرانه دارن. در صورت اشتباه کردن یا شکست، خودشون رو به شدت سرزنش میکنن.
این افراد از تلاش خودشون خسته میشن و به خودشون اعتماد ندارن. اونا همیشه در حال مقایسه خودشون با دیگران هستند و احساس ناتوانی و ناکافی بودن میکنن. این حالت کمالگرایی میتونه منجر به افسردگی، استرس، اضطراب، خودکشی و یا اختلالات رفتاری بشه.
راههای بهبود کمالگرایی افراطی
به عنوان یک مربی مهارتهای زندگی، معتقدم که کمال گرایی منفی رو میشه با روشهای مختلف روش کار کرد و اون رو بهبود داد. منظورم از بهبود اینه که از حالت منفی به حالت مثبت تغییرش بدیم. اگه اینکار رو انجام بدیم فوقالعاده میشه.
چون همون نیروی قدرتمند کمالگرایی ما تبدیل به نیروی رشد و موفقیت همیشگی ما میشه.
نقشۀ راهی که بخوام بگم بهتون که بدونین روی چی باید کار کنین،اینا هستند:
1. تغییر نگرش نسبت به اشتباه کردن و شکست در زندگی:
اشتباه کردن و شکست بخش جداییناپذیر از یادگیری و رشد هستند و نباید به عنوان علائم ضعف یا نقص دیده بشن. اگه زیاد خودتون رو سرزنش میکنین، باید احترام گذاشتن به خودتون و نوع نگاهتون به خودتون رو روش کار کنین. به این میگیم کار روی عزت نفس که میتونید در دورههای “من با من (عزتنفس پایه)” و “شخصیت قدرتمند (عزتنفس پیشرفته)” روی این موضوع کار کنین.
2. تعیین اهداف قابل دسترس و منطقی (رعایت قانون تکامل):
اهداف باید با توجه به توانایی ها، علاقه ها و شرایط فرد تعیین شوند و نباید بالاتر از حد ممکن باشند.
3. تقسیم کارها به قسمت های کوچکتر و قابل مدیریت:
به جای اینکه سعی کنین همه چیز رو به طور کامل و بلافاصله انجام بدین، میتونید کارها رو به مرحلههای کوچکتر تقسیم کنین و هر بار یک قسمت رو به خوبی انجام بدید و تموم کنین.
4. تشویق خود و تشکراز خود:
به جای اینکه خودتان رو بخاطر عملکرد نامطلوب سرزنش کنین، میتونید خودتون رو بخاطر تلاش و پیشرفتهای کوچک تشویق و از خودتون تشکر کنین. یکی از بهترین راهها که در “پادکست نجات از تونل تاریک خودکمبینی و حقارت” هم توضیح دادم، اینه که یه لیست از نکات مثبت و خوب خودتون تهیه کنین و هر روز بابت این نکات فوقالعاده از خودتون تشکر کنین. اگه این پادکست رو نشنیدید، پیشنهاد میکنم حتماً بشنوید.
5. از یک شخص روانشناس یا مربی زندگی راهنمایی بگیرید:
در صورت لزوم، میتونید از یک روانشناس، مشاور یا درمانگر کمک بگیرید و باهاشون دربارۀ مشکلات و احساسات خود صحبت کنین. اگه تمایل داشتید که من در خدمتتون باشم که میتونید فایل صوتی کارگاه “انجامش بده” رو تهیه کنین.
در این کارگاه 2 ساعته در مورد کمالگرایی و مدل ذهنی جدیدی که برای تبدیل کمالگرایی افراطی به کمالگرایی مثبت معرفی و آموزش دادم که بسیار قدرتمند و عالی میتونید این کار رو انجام بدید.
هیچ کس کامل نیست
امیدوارم این پست وبلاگ براتون مفید بوده باشه. آخر این پست میخواهم یادآوری کنم که هیچ کس کامل نیست و همه ما به عنوان انسان، خیلی طبیعیه که همه کارها رو نتونیم خیلی عالی و کامل انجام بدیم.
باید بدونیم که هیچ کس کامل نیست و هر انسانی تشکیل شده از یک سری نواقص و نیمه تاریک، و یک سری خصوصیات فوقالعاده و عالی. ما نیمه تاریک خودمون رو باید بپذیریم و باهاشون دوست بشیم و همواره بابت خصوصیات عالی خودمون، از خودمون تشکر کنیم و احساس خوب به خودمون بدیم.
برای عمیقتر شدن در این موضوع
اگه مطابق آموزش این پست دچار کمالگرایی افراطی هستید، پیشنهاد میکنم فایل صوتی کارگاه خصوصی “انجامش بده” رو دریافت کنین.
در این کارگاه که (3 ساعت فایل صوتی هست) ابتدا در مورد ریشههای کمالگرایی در کودکی گفتم، سپس مدل ذهنی که کمالگرایان افراطی دارن رو باز کردم.
بعد از اون مدل ذهنی جدید برای تبدیل کمالگرایی افراطی به کمالگرایی سالم رو آموزش دادم و گفتم باید چکاری انجام بدید. قسمت اول این کارگاه رو به رایگان در بخش توضیحات محصول قرار دادم که بشنوید و ببینید به چه صورت هست:
فایل صوتی کارگاه “انجامش بده! (رهایی از کمالگرایی)”
دورۀ من با من در مورد عزت نفس هست. شرکت در این دوره برای همه افراد یک نیاز ضروری هست. چون ریشه تمام مشکلات عدم عزت نفس و کلید همه مشکلات داشتن عزت نفس است. بهای این دوره تقریباً رایگانه.
دورۀ قوانین بازی در رابطه با قوانین جهان هستی ست. وقتی که قوانین کائنات رو بلد باشین و بتونین هم راشتا با قوانین حرکت کنین میتونین خیلی درست و اصولی هر چیزی رو در زندگی داشته باشید. این دوره از سری دورههای هک واقعیت هست.
مرسی از توضیحات ارزشمندتون استاد
اهدافمون رو با توجه به توانائیهامون تعیین کنیم نه هدفی که دور از دسترس باشه این میشه کمال گرایی
یکی از بهترین راهها اینه که لیستی از نکات مثبت خودمون بنویسیم و هرروز تکرارش کنیم تا عزت نفسمون بالا بره
عالی است.خداقوت استاد عزیز
عالی🌹🌹🌹
عالی بود☺️
مرسی
من یه شخص کمال گرا بودم. خیلی اذیت کننده هست.
ممنون از آموزه هاي عالي شما
به نظر من گوش دادن به این فایل خیلی کمک میکنه تا همین جوری که هستیم خودمون رو قبول کنیم و توانایی های خودمون رو کم نبینیم
عالی بود سپاس❤
عالیه
عالی بود
فکر میکنم این کارگاهی که معرفی کردید هم عالی باشه حسم میگه باید شرکت کنم