در این مقاله میخواهیم در مورد اعتماد در روابط صحبت کنیم. در دورۀ من با من در مورد رابطه و انواع اون و تمام جنبه هایی که مربوط به یک رابطۀ درست و استاندارد هست به تفصیل صحبت کردیم. اما در این مقاله به موضوع اعتماد میپردازیم. اعتماد یکی از مهمترین مؤلفهها در هر رابطهای هست. روابط شغلی یا کاری، دوستانه، خانوادگی، زوجین و مهمترین نکته رابطۀ من با خودم هست که الگوی تمام روابط من با دیگران هست.
آیا من به خودم اعتماد دارم؟
جواب به این سؤال خیلی از حقایق رو روشن میکنه و تکلیف ما رو هم با خودمون و هم با دیگران مشخص و تعیین میکنه؟ ما یا به دیگران اعتماد داریم و میتونیم در کاری که داریم رابطه برقرار کنیم یا نداریم. همونجوری که میدونید رابطه انواع مختلفی داره و هر رابطهای میتونه سبب یک رابطۀ دیگهای بشه و زنجیرۀ روابط به همین صورت گستردهتر و پایدارتر میشه و یا نمیشه.
اعتماد چیست؟
سؤالی که شاید بارها شنیده باشید اما هر دفعه با توجه به سطح آگاهی ما و تجربیات زیستی که داریم جوابی متفاوت از قبل میدیم. این تفاوت نشانۀ تغییراتی هست که در ما شکل گرفته و هر بار با توجه به زاویه دید و نوع نگاهمون سؤال رو میبینیم و جواب میدیم.
سؤال
آیا به خودتون اعتماد دارید و اگه یک روز با خودتون مواجه بشید میتونید کار و شغل و همسر و فرزند و پول و هر انچه که دارید رو بهش بسپارید؟
یا تمایل دارید در این مواقع شخص دیگهای به جای شما این کار رو انجام بده. اون شخص میتونه حقیقی و یا فرضی باشه. شخصی که بهتر از ما میتونه از بچههامون و امور زندگی ما نگهداری و مدیریت کنه. اون شخصی چه خصوصیاتی داره؟
اگه جوابتون منفی هست، دلیلش چیه؟
چه عامل یا عواملی باعث میشه تا این کار رو انجام ندید؟
کدوم خصلت و ویژگی باعث میشه تا نتونید خودتون رو بپذیرید و کارهاتون رو بهش بسپارید؟
تمام این موارد یعنی ضعف شما در اعتماد کردن. نقاط ضعف شما دقیقاً همون درسهایی هست که باید پاس کنید تا قویتر بشید
مثالی ساده برای درک بهتر موضوع
فرض کنید در دبیرستان در درس ریاضی مشکل دارید و نمیتونید نمرۀ قبولی رو دریافت کنید. برای اینکه بتونید این درس رو پاس کنید باید ریاضیتون بهتر بشه. ممکنه اسم کتاب جبر و احتمال باشه یا هندسه باشه و یا هر اسم دیگهای؛ اما مفهومش ریاضی هست نه ادبیات و عربی و …
بنابراین باید ریاضیتون قوی بشه. اسم مشکل مهم نیست مهم مفهوم اون مشکل هست؛ بنابراین مفهوم رو که یاد بگیرید مشکلتون حل میشه. کاری که میکنید اینه که ریاضی میخونید و این درس رو یاد میگیرید.
اگه خوب، درست و اصولی که یاد بگیرید تا اخر عمرتون هر مسئلهای بدن که مربوط به اون درس باشه بلدید و حل میکنید و خیلی راحت از اون مشکل یا مسئله و یا هر اسمی که داره رد میشید و میرید. دیگه گیر نمیکنید.
مسائل زندگی هم دقیقاً به همین صورت هستند. مهم نیست که چه اسمی داره. مهم مفهوم اون مسئله هست. چی اذیتتون میکنه؟
احساسی که به اون چالش دارید دقیقاً چی هست؟ اون احساس رو باید بفهمیم و حل کنیم. در مورد اعتماد هم ممکنه ما به بعضی از افراد اعتماد نداشته باشیم. دلیل عدم اعتماد اون شخص یا اشخاص نیستند. برنامهای هست که در ذهن ماست و باعث میشه تا نتونیم به دیگران اعتماد کنیم. ریشۀ این مشکل هم برمیگرده به خودمون و عدم اطمینانی که به خودمون داریم.
چرا در رابطه اعتماد مهم هست؟
زیر بنای هر رابطهای بر اعتماد استوار هست. اعتماد باعث میشه تا به دیگران ایمان بیاریم که میتونن کمکمون کنن. این کمک کردن هم میتونه کاری باشه هم مالی و هم عاطفی؛ یعنی از نظر عاطفه و مهر و محبت بهمون کمک کنن که به رشد عاطفی برسیم. اعتماد باعث امنیت میشه.
ذهن به دنبال بقا هست و امنیت یکی از شرایط بقاست. امنیت جانی داشتن ما رو زنده نگه میداره. امنیت غذایی و سایر مواردی که سبب حیات ما میشه وابسته به اعتماد هست. اگه ما اعتماد نداشته باشیم که غذایی که مصرف میکنیم سالم هست نمیتونیم استفاده کنیم و در نتیجه حیات و بقای ما به خطر می افته. ازاینرو اهمیت اعتماد در زندگی بسیار مهم و حیاتی هست.
نکتۀ مهم
کسانی که در مسیر آگاهی و خودشناسی هستند میدونن که دنیای درون ما مهم هست و ما از درون به بیرون راه داریم؛ اما دیگران فکر میکنن که زندگی از بیرون به درون هست به همین دلیل مشکلات زندگیشون رو گردن دیگران میاندازند.
هر وقت که مشکلی براشون پیش میاد میخواهند که بیرون رو درست کنن تا درونشون اروم بشه. جملاتی مثل اگه ثروتمند بشم خوشحالم یا اگه همسرم مهربون بشه این مشکلم حل میشه و … تمام این مفاهیم ثابت میکنه که اگه ما در روابطمون دچار مشکل هستیم و اعتماد نداریم به خاطر این هست که خودمون به خودمون اعتماد نداریم.
اعتماد چگونه به وجود میاید؟
گفتیم که زیربنای هر رابطهای بر مبنای اعتماد استوار است و زیربنای اعتماد با شناخت به وجود میاد. خودشناسی یا خودآگاهی که مهمترین علم برای داشتن یک زندگی باکیفیت هست دقیقا مصداقی بر این جمله هست. با شناخت خودمون و پذیرش خودمون به هر صورتی که هستیم باعث میشه تا بتونیم به خودمون اعتماد کنیم.
گفتیم که اعتماد از روی شناخت به وجود میاد و برای هر رابطهای باید اعتماد وجود داشته باشه بنابراین برای ایجاد هر روابطی شناخت لازم هست. از طرفی دنیای درون ما دنیای بیرون ما رو میسازه پس اگه میخواهیم بیرونمون درست باشه باید از درون شروع کنیم. در نتیجه پایه و اساس هر کاری شناخت خودمون هست تا به اعتماد برسیم و این اعتماد رو به بیرون از خودمون انتقال بدیم و…
اهمیت اعتماد در رابطه
ما از دل رابطه به وجود میاییم و در طول زندگی هم مدام روابط گوناگونی رو تجربه میکنیم. اگه اعتماد نباشه اون رابطه دچار مشکل میشه و در نتیجه ضربه و زیانش متوجۀ ما میشه. وقتی که ما از درون زخمی باشیم نمیتونیم هیچ جنبهای از زندگی رو بهبود بدیم؛ بنابراین باید به خودمون و دیگران که بازتاب و انعکاس افکار ما هستند اعتماد کنیم.
آگاهی و شناخت نسبت به هر چیزی خصوصاً و مهمتر از هر چیزی نسبت به خودمون زیربنای تمام مراحل و جنبههای زندگیمون هست. وقت بزاریم و برای شناخت خودمون تلاش کنیم. ریشۀ هر موفقیتی در هر جا و هر زمان و هر شرایطی فقط و فقط با آگاهی و شناخت حاصل میشه.
تمرین
یک خودکار و دفتر تهیه کنید و سؤالات زیر رو بنویسید و جواب بدید. هر جوابی که به ذهنتون میرسه شما رو به خودشناسی نزدیکتر میکنه و باعث میشه تا بهتر بتونید به خودتون و به تبع اون به دیگران اعتماد کنید.
اعتماد پخته باعث رشد و تعالی میشه. گاهی ما نباید به دیگران اعتماد کنیم چون میشناسیم و میدونیم که اعتماد ما باعث زحمت ما میشه و یا اگه بخواهیم اعتماد کنیم تمام جوانب رو میسنجیم و محکم کاری میکنیم تا مو لای درزش نره و هیچ مشکلی به وجود نیاد.
چرا میترسم که اعتماد کنم؟
شخصی در رابطه قابل اعتماد هست که…
چه ویژگی و خصوصیتی باعت سلب اعتماد من میشه؟
چقدر طول میکشه تا بتونم به دیگران اعتماد کنم؟
جواب این سؤالات خود حقیقی شما رو به خودتون نشون میده. هر چند وقت یک دفعه این سؤالات رو از خودتون بپرسید تا بدونید که اعتمادتون به خودتون چقدر هست و در این زمینه چقدر باید روی خودتون کار کنید.
اعتماد به خودمون باعث میشه تا جهان ما پر بشه از افراد معتمد و قابل اطمینان و زندگی در چنین جهانی زیباتر خواهد بود.
در مقالات بعدی راجع به این موضوعات مهم بیشتر و مفصلتر صحبت میکنیم تا کاملاً در ذهنمون نهادینه بشه و کمکم به رفتار و سبک زندگی ما تبدیل بشه.
با ما همراه باشید
برای عمیقتر شدن موضوع
در این دوره به ساماندهی روابط شما با خودتون خواهیم پرداخت. در این دوره هر چیزی رو که باید دربارة عزتنفس و اعتمادبهنفس بدونین، به زبانی ساده همراه با مفاهیمی قابلدرک توضیح داده شده. این دوره در ادامۀ دورۀ رایگان شکرگزاریست و قبل از شروع این دوره باید دورۀ رایگان شکرگزاری رو تهیه کرده و گوش داده باشین تا مفاهیمی که بهتون گفته میشه رو بیشتر و بهتر متوجه بشین.
شخصیت قدرتمند
در تکمیل و ادامه دوره من با من هست. در این دوره یک پرسشنامهای طراحی کردم که با پاسخ به اون پرسشنامه بسیاری از باورهای بازنده شما استخراج میشه. شما میتونین با کار کردن روی خودتون این باورها را پاکسازی و باورهای درست و سازنده رو جایگزین کنین. این دوره از سری دورههای هک واقعیت هست و بهای اون به نسبت مطالب ارزندهای که ارائه کردم، تقریباً رایگانه.
دورۀ شخصیت قدرتمند ( عزت نفس پیشرفته)
دورۀ رایگان شکرگزاری
به طور کلی اکثر انسانها تنها به خاطر مشغلههای ذهنی و فکری که در طول روز براشون انجام میشه، نمیتونن روی داشتههاشون تمرکز کنن. چون به دنبال به دست اوردن آنچه که ندارن، هستن. در نتیجه بیشتر روی نداشتههاشون تمرکز میکنن و این باعث میشه تا نداشتههای بیشتری رو تجربه کنن. با تمرین و ممارست میتونین مسیر توجهتون رو تغییر بدین و به جای تمرکز کردن روی نداشتهها به روی داشتههاتون دقت کنین. در این دورۀ رایگان و بینظیر تمام این موارد رو یاد میگیرید و سبک زندگیتون میشه.
عالی بود😍
بسیار مفید بود
بسیار عالی بود🙏
[…] اعتماد در روابط چیست؟ چگونه به دست میاد؟ […]
زیربنای هر رابطه ای بر اعتماد استوار هست
احسنت☺️☺️☺️
متشکرم 🙏🌼💚
ممنون عالی بود
توصیه میکنم از این دوره ارزشمند استفاده کنید
عزت نفس اکثر ما در جامعه آسیب دیده و زخم خورده ست و باید ترمیم شه….
به نظرم هرکس باید برای عزت نفسش آموزش ببینه
ممنون از شما برای دوره های فوق العاده تون….
خیلی مفید و کاربردی روی عزت نفس کار میکنید
من دوره من با من رو تهیه کردم عالیه
رابطه من با من الگوی تمام روابط من در جهان هست
عالی و مفید سپاسگزارم
عالی بود