در این مقاله میخواهیم راجع به دلبستگی و وابستگی صحبت کنیم. تفاوت این دو موضوع رو بررسی کنیم و مزایا و معایب هر کدوم رو به تفضیل توضیح بدیم. موضوعاتی که هر کدوم به عزت نفس و اعتماد به نفس ما مرتبط هست و برای رها شدن و استفادۀ درست از هر کدوم باید بدونیم که چه مشکلاتی رو برامون به وجود اوردن و چرا؟
دلبستگی و وابستگی
با شنیدن کلمۀ دلبستگی به یاد چه موضوعی میافتید؟ چه چیزهایی در ذهنتون تداعی میشه؟ آیا دلبستگی براتون شادیآور و یا غم انگیزه؟
وابستگی چطور؟
هر کدوم از واژهها ممکنه یادآور یکسری خاطرات باشند که شما رو به یاد شخصی یا اتفاقی بیندازند. زمانی که یک اتفاق رخ میده از نظر ما یا خوشایند هست و یا ناراحت کننده و در برخی اوقات هم نظر خنثی داریم.
تمام ان چیزهایی که به یادتون میاد یعنی در ضمیر خودآگاهتون هست. در صورتی که زندگی ما و تمام اتفاقاتی که برامون رخ میده رو ضمیر ناخودآگاهمون رقم میزنه. بنابراین کشف درون و شناخت سایههای پنهان ما بسیار مهم هست.
با گذشت زمان هر اتفاق ناخوبی، رنگ مثبتش رو نشون میده و متوجه میشیم که اون اتفاق خیلی هم بد نبوده و مزایایی هم داشته. اگه به گذشته نگاهی بیندازیم و اتفاقاتی رو مجدد بررسی کنیم متوجه میشیم که چه درس یا پیامی برای ما داشته.
درسهایی که باید از زندگی بگیریم؟
دلیل اینکه باید از گذشته درس بگیریم دقیقاً همین هست که با مرور گذشته و اتفاقاتی که رخ داده میتونیم تجربیاتمون رو به یاد بیاریم و ازشون استفاده کنیم. فرق ما با کسی که از اشتباهاتش درس نمیگیره این هست که ما برای شروع دوباره از تجربیاتمون شروع میکنیم و دیگرانی که توجهی به اشتباهات و درسهای زندگی ندارند همیشه از صفر شروع میکنند.
دلبستگی یا وابستگی به دیگران هم به همین صورت هست. در یک دورهای ما به کسی یا کسانی وابسته میشیم و گمان میکنیم که زندگی بدون اون فرد برامون سخت و یا نشدنی هست. برای از دست ندادنشون کارهایی رو انجام میدیم که شاید به ضرر ما باشه اما ما متوجه نیستیم و فقط به از دست ندادن فکر میکنیم.
تمام این موارد مربوط میشه به دوران کودکی ما و اشتباهاتی که اطرافیان خصوصاً پدر و مادر انجام میدادن. شخصی که در دوران کودکی از ناحیۀ مادر رها شده و طردشدگی رو تجربه کرده نمیتونه به دیگران اعتماد کنه. یکی از بازتابهای این نوع رفتار از سمت مادر، ترس از دست دادن هست.
مشکلاتی که دلبستگی و وابستگی ایجاد میکنن چیست؟
گفتیم که یکی از مشکلات ترس از دست دادن هست. در واقع ار تنها موندن میترسیم و فکر میکنیم که اگه دیگرانی که در زندگی من هستند نباشند چه اتفاقی رخ میده؟ نتیجۀ کار و اون پیامدی که با رفتن اون شخص در ذهنمون تجسم میکنیم باعث میشه تا نتونیم دوریش رو قبول کنیم و بنابراین دلبستگی ناایمن در شکل عشق و علاقه ظاهر میشه.
در پی این عشق ظاهری مشکلات متعددی به وجود میاد. برخی از مشکلات مثل ترس از دست دادن، اعتیاد، بیگاری کشیدن، افسردگی، شک و دودلی و…
برای اینکه بتونیم دلبستگی درست رو از دلبستگی نادرست تشخیص بدیم چه باید کرد؟
تعریف دلبستگی و وابستگی یعنی چی؟
دلبستگی یعنی کسی که شریک عاطفیش رو قبول کرده و اون رو همونجوری که هست دوست داره بدون اینکه شرطی برای دوست داشته شدنش بزاره یعنی دلبسته یا عاشق اون شخص هست.
دلبستگی ناایمن: شخص به کسی علاقهمند هست اما مدام ترس و نگرانی داره. میترسه رها بشه یا بهش خیانت کنن. دائماً در ترس و تشویش و نگرانی هست و در نتیجه هم به خودش آسیب میزنه و هم به شخص عاطفیش.
در تعریف وابستگی این ویژگیها وجود نداره. شخص، شریک عاطفیش رو دوست داره به خاطر اینکه بهش نیاز داره. به یک سود و منفعتی میرسه. این وابستگی میتونه آگاهانه باشه مثل وابستگی فرزند به مادرش.
و یا ناآگاهانه باشه مثل زمانهایی که فردی از نظر عزت نفس دچار مشکلات و اختلالاتی هست و نمیدونه چرا به یک نفر علاقه داره و نمیتونه ازش جدا بشه. در ظاهر گمان میکنه دوستش داره اما اگه اون نیاز توسط شخص دیگه مرتفع بشه ارتباط از بین میره.
چرا دلبستگی یا وابستگی به وجود میاد؟
تمام این مسائل و هر مشکلی که در روابطمون به وجود میاد به خاطر نوع نگاه ما و باورهایی هست که در ذهن یا ضمیر ناخودآگاهمون داریم. باورهای ما زندگی ما رو میسازن و اگه مخرب و اشتباه باشند یک عمر زندگی اشتباه و پر از مشکل رو تجربه میکنیم.
همیشه باید روی خودمون کار کنیم. خودشناسی و آگاهی از درونیاتمون بسیار مهم هست. وقتی که میخواهیم غذا میل کنیم یا نوشیدنی بنوشیم توجه میکنیم که از موادی تهیه شده اما وقتی که میخواهیم فیلم ببینیم یا در جمعی حضور داشته باشیم به صحبتها و پیامهایی که گفته میشه توجه نمیکنیم.
در صورتی که اطلاعاتی که از طریق حواس پنجگانه درک و دریافت میشه در ذهن ما ثبت میشه و زندگی ما رو میسازه و خلق میکنه و از هر نظر مهم و مؤثر هست. وقتی که از دوران کودکی باورهای اشتباه مثل تنهایی سخته و یا تنهایی فقط برای خدا خوبه و… و در مورد خانمها این باور اشتباه هست که ازدواج یعنی موفقیت.
از کودکی جملاتی از این قبیل رو میشنوه و باور میکنه که ازدواج کردن یک ارزش هست و باید به دست بیاره و گرنه یک چیزی در زندگی کم داره. از این رو وقتی بزرگتر میشه تکامل خودش رو در دیگری میبینه و به همین دلیل ممکنه که دچار رفتارها و انتخابهای اشتباه بشه.
راهکار برای ارتباط درست و سالم
اگه خودمون وابستگی ناایمن داریم و یا دلبستگی ناسالم داریم خیلی خوبه که از تست طرحواره که در همین سایت هست استفاده کنیم تا مطمئن بشیم که در کدوم بخشها مشکل داریم و آیا تصورمون از وابستگی درست هست یا خیر؟ طرحواره درمانی چیست؟ شرح هر طرحواره + تست آنلاین طرحواره یانگ 90 سوالی
برای حل این مشکل باید بنویسیم. یکسری سؤالات رو بپرسیم و جواب بدیم تا متوجه بشیم که ریشۀ مشکلمون چی هست. مقالهای در این خصوص هست که بهتون کمک میکنه تا مشکلتون روشناسایی کنید. اگه نخوندید پیشنهاد میکنم حتما مطالعه کنید. تکنیک چرا – روشی قدرتمند برای شناسایی باورهای محدود کننده
سؤالاتی که باید جواب بدیم این هست که:
چرا دلبسته یا وابستۀ این شخص هستم؟
(شاید به چند نفر این احساس رو داشته باشید. بهتر هست که برای هر شخص جداگانه و مجزا این تمرین رو انجام بدید و بعد از اینکه مشکلتون حل شد به سراغ نفر دوم برید. بنابراین هر کسی که بیشترین حس وابستگی یا دلبستگی رو دارید رو در اولویت قرار بدید).
اگه این شخص نباشه یا حضورش در زندگی من کمرنگتر بشه چه اتفاق یا اتفاقاتی برای من رخ میده؟
در صورت بروز اون اتفاق چه مشکلاتی به وجود میاد؟
آیا به تنهایی میتونم مشکلاتم رو حل کنم؟
برای حل مشکلاتم به چه کسی یا کسانی نیاز دارم؟
برای حل اون مشکلات چه کارهایی باید انجام بدم؟
اگه اون مشکلات ( مشکلاتی که نوشتید) رو حل نکنم چه اتفاقی به وجود میاد؟
اگه مشکلات رو بتونم حل کنم چه امتیازاتی به دست میارم؟
مزایا و یا خوبی ارتباط با این شخص چی هست؟
معایب و یا بدی ارتباط ب این شخص چی هست؟
حل کردن مشکلات برای رهایی از این شخص بهتر هست یا وجود اون شخص با تمام مشکلات؟
برای پاسخ دادن به این سؤالات باید وقت بزارید. شاید بتونید به هر سؤال خیلی زود جواب بدید اما حتما وقت بگذارید و هر جوابی که به ذهنتون میاد رو بنویسید. به این ترتیب متوجۀ مشکلتون میشید و میتونید با توجه به مشکلتون دورۀ مناسب رو گوش بدید و مسئلهتون رو حل کنید.
برای عمیقتر شدن موضوع
دورۀ من با من
کلید همۀ مشکلات عزتنفس هست، اگه ما خودمون رو لایق یه زندگی خوب، تفریحات با ارزش بدونیم، مسئلۀ بیپولی حل میشه. اگه خودمون رو سزاوار سلامتی و تندرستی بدونیم، مسئله بیماری حل میشه. اگه خودمون رو لایق داشتن یه زندگی ارزشمند، ایده آل و با کیفیت بدونیم همۀ مشکلات عاطفی، خانوادگی، شغلی و… حل میشه. چجوری این اتفاقات میافته؟ با تهیۀ این دوره و انجام تمریناتی که بهتون گفته میشه کاملاً یاد میگیرین که چه کارهایی رو انجام بدین و از چه کارهایی دوری کنین تا به نتیجه برسین.
فایل آموزش سریع کشف سایهها
کشف سایهها و نیمۀ تاریک وجود نکته مهمی هست که شاید به عنوان مشکل سخت و غیر قابل حل در تصوراتمون باشه؛ اما بسیاری از افراد تونستند که به نیمۀ تاریک و پنهان ضمیر ناخودآگاهشون دسترسی پیدا کنن و اون مشکل رو شناسایی و حل کنن. برای راهیابی به ضمیر ناخودآگاه یکسری روشها و تکنیکهایی وجود داره که در این دورۀ آموزشی به راحتی یاد میگیرید و میتونید درمانگر خودتون باشید.
هنر باشکوه زیستن
در این دوره یاد میگیریم که باورهامون را درباره زندگی و زندگی کردن درست کنیم. شاید فکر میکنیم که هیچ باور اشتباهی راجع به زندگی کردن نداریم. اما اگر اینجوری بود حتماً یک زندگی ایده آلی رو تجربه میکردیم. اگر در زندگی دچار مشکلاتی هستیم که قادر به حل کردن نیستیم یعنی اینکه باورهای بازدارندهای در خصوص زندگی و زندگی کردن داریم که حتماً باید شناسایی و پاکسازی بشن. و گرنه نمیتونیم اون زندگی رو که دوست داریم رو تجربه کنیم. این دوره از سری دورههای هک واقعیت هست و بهای اون به نسبت مطالب ارزشمندش تقریباً رایگانه.
هنر باشکوه زیستن ( اصللح باورهایمان درباره زندگی)
بسیار عالی
عالی☺️❤️
عالی بود
بسيار عالي بود استاد. سپاسگزارم
خوندن این مقاله واقعا برای من لازم بود سپاس از زحمات شما
مطلب جالبی بود گاهی از وابستگی دیگران به خود واقعا رنج می کشیم
خیلی سخته دل کندن از چیزی یا شخصی من خودم مدتها. زمان برد تا احساس دلبستگیمو نسبت ب فرزندانم پاکسازی کنم
بسیار عالی وپرمحتوا ممنون
سپاسگزارم
توضیحات جامع و کامل مثل همیشه…
سپاس فراوان 🌺🍀🌺🍀🌺
عالی بود سپاسگذارم
تشکر بابت محتوای مفید
مثل همیشه عالی 👌
ممنونم استاد مثل همیشه شیوا و روان 🙏🌼💚