توی این پست وبلاگ میخوایم راجع به ذهن آگاهی صحبت کنیم و به این سؤال جواب بدیم که چطوری میشه همیشه ذهنآگاه بود؟ ذهنآگاهی یا خودآگاهی یه مفهوم پیچیده و عمیق داره که هر کسی به یه شکلی برداشت میکنه. اما به طور کلی، میشه اینجوری گفت که ذهنآگاهی یعنی آگاهی از هر چیزی که توی لحظه حاضر توی ذهنمون جریان داره؛ بدون قضاوت و تحلیل.
وقتی آدم ذهنآگاه میشه، میتونه بدون اینکه افکار و احساساتش رو ارزیابی کنه یا واکنش نشون بده، فقط بهشون نگاه کنه و ازشون آگاه باشه.
این به معنای اینه که فرد از زمان حال استفاده میکنه و در عین حال یه ناظر بیطرف برای درونیات خودش میشه. به عبارتی، ذهنآگاهی شامل همه چیزایی میشه که ما بهشون توجه داریم، مثل افکار، احساسات، خاطرات و حتی ادراکاتمون.
تحقیقات زیادی نشون داده که ذهنآگاهی میتونه تأثیرات مثبتی روی سلامت روان، کاهش استرس، بهبود روابط، و حتی مدیریت درد داشته باشه. برای مثال، تمرینهای ذهنآگاهی مثل مدیتیشن یا حتی کارای روزمره مثل راه رفتن یا گوش دادن به موسیقی، میتونه به فرد کمک کنه تا به لحظه حال برگرده و از نگرانیهای گذشته یا آینده فاصله بگیره.
بنابراین، ضمیر خودآگاه یا همون ذهنآگاه، بخشیه از روح ما که بدون واسطه و مستقیم بهش دسترسی داریم و میتونیم ازش آگاه باشیم. این آگاهی به ما کمک میکنه تا از زندگی روزمرهمون با حضور ذهن بیشتری لذت ببریم و از افکار و احساساتمون با آرامش بیشتری مراقبت کنیم.
آگاهی چیست؟
شاید خیلی از ما یه ایده کلی از آگاهی داشته باشیم، اما وقتی بخوایم دقیقتر بهش نگاه کنیم، آگاهی یه حالتیه که توش آدم میتونه خودش رو ببینه و بفهمه که توی درونش چه خبره. این حالت مثل زمانی میمونه که برای اولین بار با چیزی برخورد میکنیم و اون برامون تازگی داره و عجیب به نظر میاد.
برای مثال، وقتی اولین بار به یه شهر یا یه مکان دیدنی میریم، حواسهامون مثل بینایی، شنوایی و بویایی وارد عمل میشن و کمک میکنن تا با محیط ارتباط برقرار کنیم و بفهمیم چه اتفاقاتی داره میافته. تو این حالت، ما متوجه میشیم که چه چیزهایی رو داریم تجربه میکنیم، میبینیم، یا میشنویم.
این یعنی آگاهی از ورودیهایی که به مغزمون میاد و درونیاتی که در خودمون حس میکنیم. به عبارتی:
ما از این دریافتیها و تجربیاتمون باخبر هستیم و این باخبر بودن همون چیزیه که آگاهی رو تعریف میکنه.
توی منابع مختلف انگلیسی، آگاهی معمولاً به عنوان توانایی شناخت و فهمیدن خود و محیط اطراف توصیف میشه. این توانایی شامل دیدن، حس کردن و فهمیدن چیزایی هست که توی لحظه اتفاق میافتن، بدون اینکه به قضاوت یا تحلیل نیاز داشته باشیم. در واقع، آگاهی یعنی اینکه بتونیم به طور مستقیم و بدون واسطه از اونچه در ذهن و دلمون میگذره، باخبر باشیم.
فواید یا مزایای ذهن آگاهی چیست؟
ذهن آگاهی، وقتی که به صورت منظم تمرین بشه، فواید زیادی رو به همراه داره. اول از همه، ذهن آگاهی باعث میشه فرد بتونه استرس و اضطراب روزانهاش رو بهتر مدیریت کنه. تحقیقات نشون دادن که ذهن آگاهی با کاهش استرس و ایجاد آرامش، باعث میشه تا افراد کمتر واکنشهای عجولانه داشته باشن و بتونن در موقعیتهای مختلف با آرامش بیشتری تصمیمگیری کنن.
یکی دیگه از فواید مهم ذهن آگاهی، افزایش تمرکز و توجه هست. وقتی که فرد روی لحظهی حال تمرکز میکنه و آگاهی خودش رو بالا میبره، قدرت تمرکز و دقتش هم افزایش پیدا میکنه. این موضوع میتونه در بهبود عملکرد شغلی و تحصیلی هم تأثیر زیادی داشته باشه.
از طرف دیگه:
ذهن آگاهی کمک میکنه تا فرد رابطه بهتری با خودش و دیگران برقرار کنه. با تمرین ذهن آگاهی، فرد یاد میگیره که احساسات و افکار خودش رو بدون قضاوت بپذیره و همین موضوع باعث میشه تا کمتر دچار تنشهای عاطفی بشه و روابط بهتری با دیگران داشته باشه.
در نهایت، ذهن آگاهی میتونه به بهبود سلامت جسمی هم کمک کنه. مثلاً تحقیقات نشون دادن که این تمرین میتونه به کاهش دردهای مزمن و بهبود کیفیت خواب کمک کنه. به طور کلی، ذهن آگاهی میتونه به افراد کمک کنه تا زندگی با کیفیتتر و رضایتبخشتری رو تجربه کنن.
چگونه بر ذهن خود آگاه باشیم؟
برای این که بتونیم بر ذهنمون آگاه باشیم، باید یاد بگیریم چطور ذهنمون رو تربیت کنیم. این کار مثل رفتن به باشگاه و تمرینات بدنیه، فقط به جای جسم، داریم روی ذهن کار میکنیم. تربیت ذهن شاید در ابتدا سخت به نظر برسه، اما وقتی که این مهارت رو به دست آوردیم، میتونیم همیشه ازش بهره ببریم و زندگیمون رو اونجوری که میخوایم بسازیم.
اولین قدم اینه که بتونیم روی افکارمون نظارت داشته باشیم. این یعنی وقتی یک فکر منفی یا ناخواسته وارد ذهنمون میشه، به جای این که بلافاصله بهش واکنش نشون بدیم، اول متوجه بشیم که این فکر از کجا اومده و چه احساسی رو در ما به وجود میاره.
با این کار، به مرور زمان یاد میگیریم که به جای اینکه اسیر افکار و احساساتمون بشیم، بتونیم اونها رو مدیریت کنیم.
روشهای مختلفی برای تربیت ذهن وجود داره که میتونید ازشون استفاده کنید. یکی از این روشها تمرینات مدیتیشن هست. مدیتیشن به شما کمک میکنه تا بتونید تمرکز و توجهتون رو افزایش بدید و در نتیجه آگاهی بیشتری نسبت به ذهن و افکار خودتون پیدا کنید.
برای ذهنآگاهی میتونید از این فایل هدیه هم استفاده کنید که من توی یه فایل 1 ساعته کامل این موضوع رو توضیح دادم:
فایل رایگان آموزش سریع ذهن آگاهی
روش دیگهای که میتونید امتحان کنید، تمرینات تنفسی هست. این تمرینات به شما کمک میکنه تا در لحظاتی که دچار استرس یا اضطراب میشید، بتونید با کنترل تنفس، آرامش خودتون رو حفظ کنید و بر ذهن خودتون مسلط بشید.
مثالی برای درک بهتر موضوع
وقتی که مواد قورمه سبزی رو داخل قابلمه میریزیم میتونیم انتظار داشته باشیم که خورش قورمه سبزی تحویلمون بده. نمیتونیم توقع کنیم که قیمه آماده بشه. هر چیزی که داخل ذهنمون میریزیم هم در زندگی خلق میشه و تحویلمون میده.
بنابراین برای اینکه زندگی درستی داشته باشیم لازمه که ورودیهای ذهنمون رو کنترل کنیم. آگاه باشیم که در ذهنمون چه اتفاقی میافته و چه چیزهایی رو دریافت و جذب میکنه.
تکنیکهای تربیت ذهن برای داشتن ذهن آگاهی چیست؟
مراقبه یا مدیتیشن
برای اینکه بتونیم ذهنمون رو تربیت کنیم و به ذهنآگاهی برسیم، نیاز به انجام تمریناتی مثل مراقبه یا مدیتیشن داریم. مدیتیشن یکی از بهترین تکنیکها برای افزایش تمرکز و آگاهی به لحظهی حاله.
وقتی که مراقبه میکنیم، یاد میگیریم که چطور ذهنمون رو از حواسپرتیها دور کنیم و به اون چیزی که در درونمون میگذره توجه کنیم. این تمرکز باعث میشه تا بتونیم افکار و احساساتی که برامون مفید نیستن رو تشخیص بدیم و کمکم ازشون فاصله بگیریم.
در مدیتیشن، ما به نوعی نقش ناظر رو بازی میکنیم. یعنی به جای اینکه درگیر افکار و احساساتمون بشیم، از دور نگاهشون میکنیم. این کار باعث میشه که کنترل بیشتری روی ذهنمون داشته باشیم و در نتیجه کمتر تحت تأثیر افکار منفی قرار بگیریم.
هر چقدر بیشتر این تمرین رو انجام بدیم، قدرت ذهنمون در کنترل افکار و احساسات بیشتر میشه.
به مرور زمان، وقتی که به ذهنآگاهی میرسیم، میبینیم که افکاری که قبلاً برامون دردسرساز بودن، دیگه اون قدرت قبلی رو ندارن. این یعنی ما یاد گرفتیم چطور به جای اینکه تحت تأثیر افکارمون قرار بگیریم، خودمون اونها رو مدیریت کنیم.
برای همین هم هست که توصیه میشه مدیتیشن رو به صورت منظم و روزانه انجام بدیم تا این تواناییها در ما نهادینه بشه و بتونیم زندگی با کیفیتتری رو تجربه کنیم
برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنم دورۀ رایگان مراقبه در زندگی روزمره رو بشنوید.
آموزش مدیتیشن: یک روش ساده و کاربری برای انجام مراقبه در طول روز
تفکرات مثبت با تغییر زاویه دید
تفکرات مثبت به معنی این نیست که چشمتون رو به روی واقعیات ببندید و فقط زیباییها رو ببینید. بلکه این تمرین به شما یاد میده که با تغییر زاویه دید، حتی توی موقعیتهای سخت و چالشبرانگیز، نکات مثبتی رو پیدا کنید. در واقع، هدف اینه که با داشتن نگرشی متفاوت، بتونید از هر اتفاقی درس بگیرید و رشد کنید.
یکی از چیزهایی که در تمرین ایمان یاد گرفتیم اینه که همیشه به خداوند متصل باشیم. وقتی که باور داشته باشیم خداوند خیر مطلقه و هر چیزی که در زندگی ما اتفاق میافته در نهایت به نفع ماست، اون موقع میتونیم با آرامش بیشتری به مسائل نگاه کنیم.
این نگرش به ما کمک میکنه که حتی در دل سختیها و مشکلات، جنبههای مثبتی پیدا کنیم و درسهای ارزشمندی از اونها بگیریم.
در واقع، زندگی همیشه قرار نیست ساده و بیدغدغه باشه. چالشها و طوفانها همیشه وجود دارن، اما مهم اینه که ما بتونیم در مواجهه با این شرایط، آرامش و اعتماد به خداوند رو حفظ کنیم.
وقتی که بدونیم خدا همیشه مراقب ماست و هر اتفاقی به صلاح ماست، دیگه از چیزی نمیترسیم و نگرانیها کمکم از بین میرن. این نوع تفکر مثبت باعث میشه که نه تنها با آرامش بیشتری زندگی کنیم، بلکه با دیدی وسیعتر به زندگی نگاه کنیم و از هر موقعیتی به بهترین شکل بهره ببریم.
تنفس عمیق و آگاهانه و تأثیر اون بر ذهن آگاهی
دم از بینی و بازدم از دهان. این نوع تنفس باعث میشه تا سیستم ایمنی بدن تقویت بشه و در نتیجه سلامت جسم ما تضمین میشه.
با تنفس آگاهانه میتونیم از لحظه حال بهره ببریم و حضور در لحظه رو متوجه بشیم. وقتی که توجه به زمان حال داریم یعنی متوجه هستیم که چه اتفاقاتی در حال وقوع هست و به همین دلیل میتونیم بر ذهنمون آگاه باشیم.
پیادهروی آگاهانه
تقریبا همۀ ما هنگام پیادهروی بدون آگاهی و از سر عادت قدم برمیداریم. شاید مسافت منزل تا چای که میخواهیم بریم و یا برگردیم رو متوجه نشیم. در پیادهروی آگاهانه روی قدمهایی که برمیداریم آگاه هستیم و ذهن آگاهی رو تمرین و تقویت میکنیم. دقت میکنیم و سعی میکنیم که متوجۀ تماس پاهامون با زمین باشیم.
از محیط اطراف و تمام چیزهایی که با حواس پنجگانه قابل درک و دریافت هست بشیم. عجلهای در کار نیست. به آرامی قدم برمیداریم تا بتونیم به محیطمون آگاه بشیم و متوجه باشیم که چه چیزهایی رو به ذهنمون وارد میکنیم. به این ترتیب میتونیم کمکم روی ذهن آگاهیمون تسلط پیدا کنیم.
این روش رو میتونید برای تمام کارها مثل غذا خوردن، ورزش کردن، کارهایی که مربوط به شغل و درآمدتون هست و هر کاری که در طول روز انجام میدید رو به کار ببرید تا بهتر متوجۀ فوایدش بشید.
تمام این تمرینها شاید ساده به نظر بیان اما باعث میشن تا کمکم ذهن آگاهی رو یاد بگیریم. یادمون باشه که قدرت در سادگیست.
معجزۀ نوشتن
یکی از روشهای قدرتمند برای خودشناسی نوشتن هست. در این روش ما هر چیزی که در ذهنمون هست رو مینویسیم. با این کار متوجۀ درونیات یا ذهنمون میشیم. انرژی رو به کاغذ منتقل میکنیم. وقتی مینویسیم یعنی میبینیم بنابراین بهتر میتونیم متوجۀ نقاط ضعف و قوتمون بشیم و از حواس پخشی جلوگیری میکنیم و متمرکزتر میتونیم عمل کنیم.
پادکست حواس پخشی رو با عنوان آیا برای فصل بعدی زندگیت آمادهای؟ رو پیشنهاد میکنم که بشنوید.
پادکست آیا برای فصل بعدی زندگیتون آمادهاید؟
سپاسگزاری برای آگاهی کامل از ذهن
وقتی که فکر میکنیم که چه چیزهایی داریم که باید شکرگزاری کنیم یعنی خودآگاهمون رو کندوکاو میکنیم. موفقیتهای کوچیک و بزرگ رو پیدا میکنیم تا بتونیم شکرگزاری کنیم.
انرژی ما همونجایی میره که توجه ماست؛ بنابراین کمکم داشتههای بیشتری رو به دست میاریم. داشتههایی که با کمک ذهن آگاه به دست میاریم.
برای درک درست شکرگزاری هم میتونید این پست وبلاگ رو بخونید و از این جملات قدرتمند استفاده کنید.
توجه به کارهای روزانه
هر فعالیتی انجام میدید آگاه باشید. مثل غذا خوردن، قدم زدن، خرید کردن و… آگاه باشید که قاشق رو چجوری به دستتون میگیرید و یا غذا رو چند بار میجویید. وقتی که قدم میزنید آیا تند گام برمیدارید یا آهسته؟ به تمام فعالیتهایی که میکنید آگاه باشید این کار باعث میشه تا از ورودیهاتون بتونید مراقبت کنید.
میدونیم که ورودیهای ذهن یا همون دیتا به مرور زمان در ضمیر ناخودآگاه ما قرار میگیره و زندگی ما رو خلق میکنه. با مراقبت از ذهنمون ورودیهای درست و سازنده میدیم و در نتیجه خروجیهای مثبت و دلخواه رو خواهیم داشت.
برای اینکه تمرینات بیشتر رو بخونید، میتونید این پست وبلاگ رو هم مطالعه کنید:
تمرینات مایندفولنس برای کاهش استرس
امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید.
اگه سؤالی دارید در قسمت نظرات مطرح کنید.
برای عمیقتر برای موضوع ذهن آگاهی
شرح شهودی کتاب نیروی حال آقای اکهارت توله
برای ذهن آگاهی و حضور در لحظۀ حال هست. با این دوره میتونید زمان حال رو زندگی کنید و از اسارت در گذشته و آینده رها بشید. کتاب نیروی حال یکی از کتابهای موفقیت و رشد و توسعۀ فردی هست و این دوره به شرح شهودی این کتاب مهم و ارزشمند پرداختیم تا بتونید با حضور در لحظۀ حال، ذهن آگاهی رو تجربه و زندگی کنید
شرح شهودی کتاب نیروی حال آقای اکهارت توله
لنگرگاه آرامش
بعد از مدتی خودشناسی و تمرین، از درون به یه آرامش و صلح نسبی میرسیم ولی به دلیل اینکه ذهنمون عادت به تشویش و نگرانی و هیاهو داره، مدام به صورت ناخودآگاه خودمون رو درگیر چالش های بیهوده میکنیم و اضطراب و ترس درونی رو در خودمون میکاریم. این عادت ذهن هست اما در این دوره یاد میگیریم که چجوری آرامشمون رو حفظ کنیم و در بعد پنج زندگی کنیم
مستر کلاس ترجمان انرژی
همه چیز در جهان هستی انرژی هست . انرژی از بین نمیره و از حالتی به حالت دیگه تبدیل میشه. برای اینکه بتونیم با جهان هستی ارتباط بگیریم، حرفش رو متوجه بشیم باید زبان صحبت کردنش رو بدونیم. زبان جهان هستی انرژی هست و ما در این دورۀ بینظیر بهتون یاد میدیم که معنی و مفهوم تمام انرژی ها رو درک و دریافت کنید
مقالهی خوبی بود تا اینکه اصرار بر مدیتیشن کردی و فاجعه با تر از اون آدم ها رو به خدا حواله کردی که از دید من توهم و یک نوع مواد مخدر است که نه تنها کمکی برای شما نمیکنند بلکه از چاله به چاه شما را راونه میکنند.
[…] ذهن آگاهی چیست؟ چگونه میتونم همیشه بر ذهنم آگاه باشم؟ […]
💛💛💛💛💛💛
باعرض سلام وتشکر از استاد گرامی ارامش واقعی را از آموزه. های شما بدست اوردم چون ذهنم خیلی شلوغ ونا ارام بود بازهم سپاسگزارم
👍😌❤🦋
عالی بود 😌🌼🌿
موفق باشید😍🌿🦋
خدایااااااا شکررررر وجود استاد یاسین رحمانی🤲🙏❤💚⭐🕊🌱
همیشه با هر پادکست وفایلی من ب ارامش میرسم استاد بزرگــــــــــــــــوارم متشکـــــــــرم خدایااااااا شکــــــــــــــــرت وخداروشکر وجود ارزشمندتون🙏💚
عالی بود