در این مقاله میخواهیم در مورد تفاوت عزت نفس و خودشیفتگی صحبت کنیم. عزت نفس مبحث بسیار مهم و قابل تأملی هست که نمیشه به سادگی از کنارش عبور کرد. عزت نفس در لحظه به لحظۀ زندگی ما مهم هست همیشه جاری هست و باعث میشه تا بتونیم از دل مشکلات بیرون بیاییم.
این موضوع که اگه عزت نفس داشته باشیم پس دیگه مشکلی نداریم کاملاً اشتباه هست. مشکلات همیشه هست اما در مشکلات موندن اشتباه هست و ما باید با خودشناسی و تقویت عزت نفس کاری کنیم که بتونیم از هر مشکلی مثل یک معلم درس بگیریم و گذر کنیم.
خودشیفتگی یعنی چی و چه خصوصیاتی داره؟
خودشیفته به کسی میگویند که تصور اغراقآمیزی از خودش داره. ویژگیهایی که داره کاملاً بزرگنمایی شده هست و همین باعث میشه تا نتونه خودش رو به درستی بشناسه و در نتیجه دچار شکست میشه چون اونی نیست که تصور میکرده. یک خلاء درونی داره و نمیتونه خودش رو با تصوراتش پر کنه بنابراین مدام خودش رو باد میکنه تا اون خلاء پر بشه.
فرد خودشیفته دائم از خودش تعریف میکنه و به اصطلاح بلدم بلدم میکنه. این موضوع که ما از خودمون تعریف کنیم تا دیگران ما رو بشناسند و به ما اعتماد کنند بسیار کار درستی هست؛ اما همون مبحث همیشگی هست. برای چی اینکار رو میکنه؟
جواب سؤالات ما نشان دهندۀ این هست که ایا عزت نفس داریم یا خیر؟
اگه عزت نفس داشته باشیم از خودمون مطمئن هستیم و با تعریف و توضیح خودمون قصد داریم به دیگران کمک کنیم؛ اما اگه خودشیفته و یا هر صفت دیگهای داشته باشیم به این دلیل تعریف میکنیم که دیگران به بخشهای تاریک ما دقت نکنن و متوجه نشن.
تفاوت عزت نفس و خودشیفتگی چیست؟
اطمینان از گوهر وجودی خویش
کسی که عزت نفس داره از ارزش خودش آگاه هست و میدونه که بدون اینکه کاری کنه یا خصوصیت مثبتی رو داشته باشه با ارزش هست.
چرا؟
چون روح خدا در درون ماست. خداوند از روح خودش در ما دمیده و فقط به همین علت ما بسیار ارزشمند هستیم.
بنابراین کسی که عزت نفس خوبی داره میدونه که به ذات ارزشمند هست و میدونه که چجوری باید رفتار کنه.
هوش عاطفی و اجتماعی داره و در نتیجه هم روابط خوبی با خودش داره و هم با دیگران. در هنگام بروز مشکلات خودش رو نمیبازه و میتونه از تمام چالشهای زندگیش به راحتی بیرون بیاد.
با دیگران همدلی کردن
افراد خودشیفته نمیتونن با دیگران همدل و یکدل باشن چون خودشون رو برتر و بالاتر از دیگران میدونن. فقط به خودشون فکر میکنن و خودشون رو متمایز و مجرا از دیگران میدونن؛ اما کسانی که عزت نفس خوبی دارن معتقد هستند که همه قطعات یک پازل هستیم بنابراین به هم مرتبط و متصل هستیم. اگه ایرادی در کسی ببینند اون مشکل رو در درون خودشون حل میکنن و به دیگران برچسب نمیزنند.
به عبارتی افراد خودشیفته چون خودشون رو مجزا از دیگران میدونن و نمیتونن با دیگران ارتباط درست و اصولی داشته باشن خودخواه هستند. فقط خودشون و آنچه که نیاز دارن رو میخواهند و خواستههای دیگران براشون اهمیِت نداره مگر اینکه براشون سودی داشته باشه. در نهایت هر چیزی که به نفعشون هست رو میخوان.
بنی ادم اعضای یک پیکرند
که در افرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آیدت روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
سعدی
انتقاد پذیری
افراد خودشیفته طاقت هیچ انتقادی رو ندارند و با کوچکترین انتقادی در هم میریزند و به اصطلاح خورد میشن.
چرا؟
به این دلیل که از درون خالی هستند و با کوچکترین ضربهای فرو میرن. نمیتونن خلاءهای درونیشون رو پر کنند در ظاهر کامل هستند اما از درون خالی.
افراد دارای عزت نفس چون به ارزش وجودی خودشون پی بردن هیچ احساس نیازی ندارند. اشتباهاتشون رو قبول میکنن و در صدد اصلاح خودشون هستند. به این باور رسیدن که هیچ کس کامل نیست و همیشه باید مراقب خودمون باشیم تا بتونیم به تکامل برسیم. شاید اون تکامل که مدنظر هست هیچ وقت حاصل نشه اما از ارزشهای ما کم نمیکنه.
خودشون رو از خدا جدا نمیدونن و همین باعث میشه تا هیچوقت احساس کمبود و نقص نداشته باشند.
من محو خدایم و خدا آنِ من است
هر سوش، مجویید که در جان من است
مولانا
امتیاز و برتری نسبت به دیگران
افراد خودشیفته گمان میکنن که چون از دیگران بالاتر هستند باید امتیاز بیشتری نسبت به دیگران داشته باشند. این در صورتی هست که هیچ برتری ندارند بنابراین دلیلی نداره تا بخوان امتیاز بگیرند و همین دلیل باعث میشه تا بیشتر بهم بریزن و در نتیجه بخوان بیشتر خودشون رو برتر نشون بدهند. در صورتی که افرادی که عزت نفس دارند نیازی ندارند که دیگران بهشون امتیاز بدهند. خودشون میتونن امتیازات رو به دست بیارند.
چرا خودشیفته میشیم؟
عوامل زیادی وجود داره برخی از عوامل جسمی هست مثل اختلالات عصبی که با درمان بهبود پیدا میکنه. عوامل روحی مثل کمبود عزت نفس و اعتماد به نفس و همچنین نوع تربیت و رفتارهایی که در خانواده دیده و آموخته.
تمام عواملی که باعث این احساس میشن قابل درمان هستند و زمانی که شخص متوجه بشه و بپذیره به راحتی میتونه خودش رو درمان کنه.
راهکار برای درمان خودشیفتگی
قبل از اینکه هر درمانی انجام بشه باید بپذیریم که مشکلی در ما هست. افراد خودشیفته چون خودشون رو خیلی قبول و باور دارند به این راحتی نمیتونن به پذیرش برسند. برای این منظور میتونن از تستهای مختلف و معتبری که هم در سایتهای معتبر وجود داره استفاده کنند و هم از رواندرمانگران کمک بگیرند تا مطمئن بشن که این اختلال یا مشکل در شخصیتشون هست یا خیر.
تست طرحواره در همین سایت وجود داره که با انجام دادن این تست متوجه میشید که دچار چه تلههایی هستید برای انجام دادن این تست اینجا رو کلیک کنید.
ما کی هستیم؟
همۀ ما انسان هستیم و از روح خداوند در ما دمیده شده بنابراین ما بسیار باارزش هستیم؛ اما ممکنه به خاطر برنامههای اشتباهی که در درون ما ثبت و نهادینه شده یکسری رفتارهای اشتباه رو داشته باشیم. در مسیر خودشناسی و خودآگاهی دقیقا ما با همین مشکلات و نقصها کار داریم. با شناخت نقصها میتونیم روی خودمون کار کنیم و یک ورزن بهتری از خودمون رو به جهان هستی ارائه بدیم.
گاهی اوقات ما به خاطر اینکه فکر میکنیم خوب نیستیم یا به اندازۀ کافی خوب نیستیم دچار پریشانی میشیم و این حس ناخوب رو همیشه با خودمون داریم. پیامدهای این احساس روی کودک درون ما اثر میذاره و حال ما رو بدتر میکنه. کودک درون همون ضمیر ناخودآگاه ماست. ما از ناخودآگاهمون خبر نداریم.
در واقع همون نیمۀ تاریک ما هست که نمیتونیم ببینیم و متوجه بشیم که چه چیرهایی در درونش هست؛ بنابراین چون نمیبینیم و نمیشناسیم نمیتونیم تشخیص بدیم. تنها راه چاره اینه که با کسی که ازش خبر داره ارتباط بگیریم تا بتونیم متوجه نقایص و مشکلات و آلودگیها و… بشیم.
کودک درون و احساسات ضمیرناخودآگاه
کسی که از تمام این موارد اطلاع داره کودک درون ماست. کودک درونمون رو اگه بپذیریم با هر شرایطی که داره دیگه نیازی نیست تا دچار تلههایی مثل خودشیفتگی و… بشیم. این تلهها برای این هست که کودک درون بتونه در پشت اونا قایم بشه و با چهره و لباسی که ما دوست داریم ظاهر بشه.
کودک درون در لباس غرور و خودشیفتگی و حسادت و هر احساس دیگهای خودش رو نشون میده تا هم باشه و هم ما نشناسیم.
به همین دلیل ما دچار تلههای اینچنینی میشیم و تنها راه نجات پذیرش و تسلیم شدن هست.
تمام دورههایی که در این سایت هست به نوعی میتونن بهمون کمک کنن تا به اون پذیرش درست برسیم و با خودمون یعنی کودک درونمون به صلح برسیم.
بسیار ممنونم از اینکه همراه ما هستید
لطفا نظراتتون رو با ما در میان بگذارید و هر انتقاد و پیشنهادی دارید رو کامنت کنید
اگه این مقاله براتون مفید بود لطفا برای عزیزانتون اشتراک کنید تا همگی در کنار هم رشد کنیم.
برای عمیقتر شدن موضوع
من با من (عزتنفس پایه)
دورۀ من با من در رابطه با عزتنفس هست. این دوره یکی از مهمترین دورهها برای خودشناسی و خودآگاهی هست که میتونه بهتون کمک کنه تا به شناخت نقاط قوت و ضعفتون برسید. بعد از شناسایی تمام ویژگیهایی که داریم روی خودمون کار میکنیم و به رشد وتکامل میرسیم. این دوره یکی از ضروریترین دورههاست و مباحث مهم وکلیدی و کاربردی رو یاد میگیرید.
کارگاه خروج از عادتهای نامناسب
در این کارگاه تمام عادات نامناسب رو با یک تکنیک فوقالعاده کنار میذارید. یکبار برای همیشه اون عادت بد رو رها میکنید و به ازادی میرسید. ضمانت تمام دورهها 6 ماهه هست یعنی اگه تا 6 ماه از محصول راضی نبودید میتونید بهای دوره رو پس بگیرید بنابراین با خیالی آسوده این دورۀ بینظیر رو تهیه کنید.
کارگاه آنلاین خروج ( راه اسان ترک عادت)
دورۀ رایگان مسئولیت پذیری 100 درصد
برای حل تمام مشکلات ناگزیر از پذیرش هستیم. ابتدا باید قبول کنیم که مشکل هست و اون مشکل هم در درون من هست تا بتونم قدم بعدی که درمان هست رو بردارم. اگه قبول کنیم که مشکل داریم و مشکل هم در درون ماست پس باید مسئولیت حل مشکلات رو هم بپذیریم. این دوره از سری دورههای زندگی با هواپونوپونو هست.
چقد عالی توضیح میدید باعث میشه انسان به فکر فرو بره درصدد تغییر خودش باشه
سپاس
👌👌👌👌👌
متشكرم🌺🌺🌺
💐💐💐💐💐
بسیار عالی سپاس
ممنونم بابت این مقاله عالی 👏👏🌺