در این مقاله میخواهیم در مورد یک صفت نادرست که در طول زندگی شاید خیلی باهاش مواجه میشیم صحبت کنیم. خصوصیتی که شاید انقدر تکرار شده که عادی به نظر میاد و شاید به خاطر تکرار زیادش نمیدونیم که ما هم چنین خصوصیتی داریم. صفت منفی دروغ
این مقاله به جنبههای مختلف این صفت میپردازه. تا با شناخت کامل اون از جنبههای دیگه بهتر و بیشتر بتونیم به خودشناسی برسیم.
دروغ چیست؟
هر چیزی که باعث بشه تا ما به اشتباه بیفتیم دروغ هست. دروغ میتونه کلامی، رفتاری و یا هر چیزی باشه. با دروغگویی باعث میشیم تا یک چیزی انکار بشه و انکار باعث فریب و در نهایت باعث بروز مشکلات میشه.
این اصطلاح که دروغی که گفتم مصلحتی بود چون باعث میشد تا جلوی یک مشکلی گرفته بشه. نظر ماست که میتونه درست نباشه.
چرا دروغ میگیم؟
عدم عزت نفس
شخصی که خودش رو قبول داره و برای خودش احترام قائل هست دلیلی نمیبینه که بخواد جور دیگه ای وانمود کنه بنابراین صداقت یکی از عوامل اصلی عزت نفس هست.
وقتی که شخصی در مورد توانایی واقعیش نامطمئن باشد نگران این موضوع هست که دیگران متوجۀ نقایص و کاستیهاش نشن و برای اینکه این اتفاق نیفته دروغ میگه و چیزی رو وانمود میکنه که دوست داره باشه. چون میترسه که نکنه کارهایی که انجام میده باعث بشه تا وجود حقیقیش شناسایی بشه بنابراین چیزی رو نشون میده که نیست و با این کار هم خودش و هم دیگران رو به اشتباه میندازه.
از طرفی چون از تواناییهاش مطمئن نیست یا از ناتواناییهاش مطمئنه کارهایی نمیکنه که معرف شخصیت و قابلیتهاش باشه یعنی رفتارش دروغ هست.
اعتماد به نفس کاذب
گاهی افراد از اون ور بوم میافتن؛ یعنی به خاطر اعتماد به نفس زیاد که واقعی نیست دروغ میگن تا خودشون رو اونجوری که میخوان نشون بدن. تفاوت این موضوع با مورد قبلی اینه که وقتی شخص عزت نفس نداره برای اینکه کسی متوجه نشه دروغ میگه ولی در این مورد شخص توهم زده و فکر میکنه که خیلی بالاتر و بهتر از اونی هست که وجود داره بنابراین بزرگ نمایی میکنه.
شاید فکر کنیم که این افراد میخوان خودشون رو بالاتر از ما نشون بدن به همین خاطر دروغ میگن. در صورتی که حتی اگه در مواردی از ما هم بهتر باشن باز اغراق میکنن و چیزی رو وانمود میکنن که نیستن. چون خودشون رو خیلی قبول دارن و امتیازاتی که دارن رو خیلی بیشتر از اونی که هست میبینن. سؤالی که به وجود میاد اینه که پس دروغ نمیگن چون باورشون هست و فکر میکنن که درسته. در تعریف دروغ گفتیم که هر چیزی که ما رو به اشتباه بندازه دروغ هست. چه آگاهانه باشه و چه ناآگاهانه.
ترس
نمیخوان واقعیت رو قبول کنن. چون پذیرش واقعیت به نفعشون نیست. نمیتونن یا به عبارت بهتر نمیخوان تغییر کنن و چون شرایطی که دارن رو دوست دارن. کاری با دلایل دوست داشتنشون نداریم. بنا به هر دلیلی اون شرایط رو دوست دارن و نمیخوان تغییر کنن بنابراین دروغ میگن و با این کار موقعیتشون رو تثبیت میکنن تا احساس امنیت داشته باشن.
مثلاً فردی که مواد مخدر مصرف میکنه. نمیخواد از این شرایط رها بشه و چون از نظر جامعه ممکنه که طرد بشه میگه مثلاً گل کشیدن اعتیاد نمیاره. در صورتی که میدونه که اعتیاد میاره و اگه اینجوری نبود میتونست حداقل چند وقت مصرف نکنه. پس به خاطر اینکه شرایطش رو نرمال و عادی نشون بده دروغ میگه تا از اجتماع طرد نشه. در پشت تنها موندنش ترس هست و ترس باعث میشه تا کارهای دیگهای هم انجام بده که در حوصلۀ این مقاله نیست.
مرکز توجه بودن
خیلی از افراد و یا شاید تمام افراد دوست دارند که دیده بشن و بهشون توجه بشه و چون دیده نمیشن از هر راهی وارد میشن که به خواستههاشون برسن. اینکه اون راه درست هست یا نه بستگی به زاویه دید و فرهنگ و شرایطی که بزرگ شده داره. هر چیزی که مخالف قوانین جهان هستی باشه نادرسته چون باعث میشه تا به مقصد نرسیم. در سایر موارد ورود نمیکنیم چون از اصل داستان دور میشیم. ما میخواهیم به خودشناسی برسیم بنابراین طبق الگوریتم جهان هستی و انچه که درست تعریف شده پیش میریم.
گفتیم که عدهای به خاطر دیده شدن دروغ میگن.
باز هم سؤالی که به وجود میاد اینه که چه ضرری به ما داره. ما با دیگران کاری نداریم.
اینکه دروغ ما به دیگران ضرر میرسونه یا نه در حوزۀ خودشناسی نیست. ما فقط به خودمون کار داریم چون یک نفر در این دنیا هست و اون هم ما هستیم. پس وقتی که به هر قیمتی میخواهیم مرکز توجه باشیم در واقع آسیبی هست که به خودمون زدیم. چون برای تحقق این هدف دست به هر کاری میزنیم.
شاید در ابتدا سخت باشه و نتونیم کنار بیاییم اما رفته رفته عادی میشه و در نهایت باعث میشه تا کمکم از خود واقعیمون دور بشیم؛ یعنی از اصل وجود خودمون که انسان و اشرف مخلوقاتیم و همین دلیل برای ارزش والایی که داریم کفایت میکنه. یکی دیگه از دلایلی که میخواهیم مرکز توجه باشیم علم و اطلاعاتی هست که داریم. دوست داریم دانشمون رو به همه نشون بدیم.
اگه اون چیزی که بلدیم ناقص باشه یا اشتباه باشه. به دروغ متوسل میشیم تا از دانستههامون دفاع کنیم. چون فکر میکنیم که اگه انچه که بلدیم اشتباه باشه. دیگه ارزشی نداریم و کسی به ما اهمیتی نمیده؛ یعنی به جای اینکه اطلاعاتمون رو به روز کنیم و به دانش زمانمون آگاه بشیم چنگ میزنیم به گذشته و ان چیزهایی که بلد بودیم و همین دلیلی میشه تا دروغ بگیم و نقص و کاستیهامون رو انکار کنیم.
یه ضرب المثل هست که میگه گربه دستش به گوشت نمیرسه میگه بو میده.
یعنی دروغ میگه. چرا؟
چون نمیخواد عجز و ناتوانی خودش رو بپذیره. نمیخواد قبول کنه با تلاش و کوشش میتونه دستاوردهای خوبی داشته باشه. بعضی از افراد نمیخوان تغییر کنن در صورتی که تغییر نکردن و رشد نداشتن هم نوعی تغییر هست یعنی کاری نکردن هم یه نوع کار هست.
در مثالی که گفتیم شخص نمیتونه به اون چیزی که میخواد برسه بنابراین از چیزهایی که بالاتر از خودش هست ایراد میگیره تا وانمود کنه که اگه اون چیز رو نداره به خاطر اینه که خوب نبودن.
که میتونه شغل، خونه، ثروت، همسر مناسب، اندام متناسب و هر چیزی رو شامل بشه.
تنبلی
گاهی تنبلی میکنیم مثلاً نمیتونیم شب دیرتر بخوابیم یا صبح زودتر بیدار بشیم یا کارهای دیگه ای که نمیتونیم انجام بدیم. ولی نمیخواهیم کسی بدونه که تنبلیم بنابراین دنبال مقصر میگردیم و میگیم مثلاً دیشب تلویزیون روشن بود و نتونستم خوب بخوابم.
و یا اگه مادرم اجازه میداد و این هنر رو یاد میگرفتم الان درامد داشتم تقصیر مادم هست که نذاشت و الان هم دیر هست و وقت نمیکنم و بهانه هایی از این قبیل. شاید به ظاهر نقایص و کاستیها رو به گردن کسی انداختن دروغ به نظر نیاد اما همونطور که گفتیم دروغ یعنی چیزی که ما رو به اشتباه بندازه.
تمام این موارد و خیلی از عوامل دیگه دروغ هستند اما چون در لباسهای دیگه ای خودشون رو قائم کردن متوجه نمیشیم و فقط فکر میکنیم که حرفی که درست نیست و اشتباهه یعنی دروغ.
چیکار کنیم که دروغ نگیم
بهترین راه و مطمئن ترین راه کار کردن روی عزت نفسمون هست.
برای اینکه بتونیم در تمام زمینه ها بدون ترس و نگرانی درست بگیم و صداقت داشته باشیم لازمه که خودمون رو همونجوری که هستیم بپذیریم و برای ارتقا و رشدمون تلاش کنیم.
کنار گذاشتنِ دروغ خیلی ساده نیست. مدتهاست که دروغ گفتیم بدون اینکه بدونیم حرفی که میزنیم دروغ هست. برای اینکه بتونیم این عادت نادرست رو ترک یا رها کنیم لازمه مسئولیت پذیر باشیم و روی عزت نفسمون کار کنیم تا بتونیم در جهت رشد و پیشرفتمون گام برداریم.
ما نمیدونستیم که این رفتارها دروغ هست و انجام دادیم و به خاطر تکرار زیاد برنامهش رو در ذهنمون نهادینه و تثبیت کردیم. حالا باید مسئولیت رو بپذیریم و برای رهایی از این عادت نادرست تلاش کنیم.
همزمان روی عزت نفسمون کار کنیم تا احساس گناه و عذاب وجدان رو خنثی کنیم و بتونیم به پذیرش برسیم و باورهای درست رو نهادینه کنیم.
برای رهایی از هر صفت نادرستی کافیه که به آگاهی برسیم. به این باور که اشتباه بوده و حالا باید درست انجام بدیم. همون اصلاح مسیری که استاد بارها توضیح دادند. ما پاکسازی میکنیم طبق شهود پیش میریم اگه اشتباه بود اصلاح مسیر میکنیم و دوباره همین روند رو انجام میدیم تا به هدف و مقصدمون برسیم.
در کارگاه خروج این موضوع رو کاملاً یاد میگیرید که برای رهایی و کنار گذاشتنِ یک عادت نادرست چه تکنیکها و روشهایی رو باید انجام بدیم. هر کاری اعم از فیزیکی یا گفتاری و…
شما برای رهایی از دروغ چه روشی رو پیشنهاد میکنید. لطفاً برامون کامنت کنید تا همگی استفاده کنیم.
ممنونم از اینکه همراه ما بودید.
اگه این مقاله رو دوست داشتید و براتون مفید بود لطفاً برای بقیه عزیزانتون هم اشتراک کنید.
برای عمیقتر شدن موضوع
کارگاه خروج: این کارگاه در تلگرام برگزار میشه و روی عادات نامناسب کار میشه. عادتهایی که یا نمیدونیم نادرست هستند یا بخاطر تکرار زیاد و روشهای نامناسب برای انجام ندادنش دچار رنج و اذیت هستیم. این کارگاه میتونه کمک کنه تا از هر چیزی که دوست نداریم رها بشیم و به آزادی برسیم و زمانی که به رهایی برسیم عزت نفسمون هم بالا میره و میتونیم دستاوردهای فوقالعادهای رو کسب و تجربه کنیم.
کارگاه آنلاین خروج ( راه اسان ترک عادت)
دوره رایگان مسئولیت پذیری ۱۰۰ درصد: یکی از جهانبینیهای هواپونوپونو ست. در این دوره یاد میگیریدیکه چجوری با مشکلاتمون مواجه بشیم و بدون اینکه دنبال مقصر بگردیم در جایگاه قدرت باشیم و مسئولیت ۱۰۰ درصد تمام اتفاقات زندگیمون رو به عهده بگیریم.
دورۀ رایگان مسئولیت پذیری صددرصد
دوره شخصیت قدرتمند: در این دوره یک پرسشنامهای وجود داره که با پاسخ به اون پرسشنامه بسیاری از باورهای بازنده شما استخراج میشه. شما میتونین با کار کردن روی خودتون این باورها را پاکسازی و باورهای درست و سازنده رو جایگزین کنین. این دوره از سری دورههای هک واقعیت هست و بهای اون به نسبت مطالب ارزندهای که ارائه شده، تقریباً رایگانه.
سپاس🙏
سپاس بسیار عالی
عالی بود ممنون💐 امیدوارم یه روز جامعه از دروغ پاک شه
دوره عزت نفس خیلی بهمون کمک میکنه حتما پیشنهاد میکنم
اگه بخواییم دروغ نگیم باید خودمون رو همونجور هست دوسته داشته باشیم و برای رشد خود در جهت مثبت قدم برداریم
بسیار عالی ممنون از این متن خیلی خوب از استاد رحمانی 🙏🌺👌👌👌👌
دروغ گفتن بخاطر نداشتن عزت نفس هست
واقعا عالی بود ممنون
موفق و پیروز باشید
ما دروغ میگوییم چون این شیوه شیوهای بسیار مؤثرِ اجتماعی است. بیشتر اوقات مردم انتظار ندارند دروغ بشنوند. آنها فکر میکنند در حال شنیدن حقیقتاند. برای همین احتمال اینکه دروغ را باور کنند خیلی زیاد است.
دکتر فلدمن
هر دروغ کوچک، دروغ های بزرگتری رو بدنبال خودش داره
دروغ در نهایت به ضرر خودمون تموم میشه. اگه دروغ بگیم دروغ هم می شنویم
بسیار عالی👍🌺
سپاس و خدارو شکر
عالی است
سپاس فراوان.
سپاس فراوان
عالی بود. سرمنشأ دروغ شاید همین خود کم انداشتن یا فرافکنی به خاطر عدم پذیرش خود و یا مسئولیت باشه. و وقتی سرمنشأ اصلاح بشه بقیش هم درست میشه.
سپاس از آگاهیی که میدین
واقعا دروغگویی از عدم عزت نفس میاد
یجور ترس از واقعیتهای زندگی که نمیخوایم دیگران متوجه اونا بشن
دقیقا خیلی وقتا بخاطر اینکه دیگران ندونند واقعیت وجودی فرد چیه و عدم عزت نفس دروغ گفته میشه
چقدر ما نسبت به خودمون ناآگاهيم، با خوندن اين مطلب متوجه شدم كه ما بطور ناخودآگاه كارهايي رو انجام ميديم كه گاه با اونها خيلي مشكل داريم يعني در واقع فرافكني ميكنيم و غافل از اينكه خودمون در حال انجام دادنش هستيم
سپاسگزارم، مطلب مفيد و جالب بود. 🙏🏻🌺
عالی بود؛ در نور و آگاهی باشید.
ممنون از مقاله ی خوبتون
وقتی احساس خود ارزشمندی در ما بالا باشه و بقول اشاره ی شما در مقاله نخوایم که دیگران رو به اشتباه بندازیم ، دروغ نمیگیم.
دروغ گفتن مستقیم از عدم عزت نفس میاد و من به شخصه چون خودم از دروغ شنیدن بسیار آزرده میشدم روی این مسئله واقعا کار کردم که به هر دلیلی هم که شده دروغ نگم و همیشه با صداقت و راستی آرامشی رو که میخوام داشته باشم.در نهایت به این میرسیم که جهان هم برای ما خلق میکنه و دروغ از زندگی ما حذف میشه.
خیلیا مون فکر میکنیم خیلی راستگو هستیم ولی با این مقاله میشه فهمید خیلیامون درگیر دروغگویی هستیم.
عالی بود استاد عزیز
بسیار عالی بود
ارتباط دروغ و تنبلی، مورد جالبی بود. به نظرم این مورد نه تنها دروغ گفتن به دیگرانه بلکه یه جور دروغ گفتن به خود محسوب میشه. پیدا کردن یه عامل بیرونی به عنوان مقصر و فراموش کردن مسئولیت خود.
کاش در مورد دروغگویی کودکان هم توضیح داده شده بود که آیا علت اون هم کمبود عزت نفسه یا خیر.